Historische website Noviomagus maakt Waalsprong
Door onze verslaggever

NIJMEGEN - De historische website www.noviomagus.nl met beelden van historische gebouwen in Nijmegen en uitleg over het verleden van de stad, wil de Waalsprong maken. 

Lent en de nieuwe Nijmeegse wijken aan de overzijde van de Waal moeten aan het enorme databestand worden toegevoegd, zo vinden de initiatiefnemers Henk Kersten en Hylke Roodenburg. 

Ze gaan op zoek naar een samenwerkingspartner in het Waalspronggebied die, net als zij in Nijmegen, bijzondere gebouwen, details van gebouwen en historische documenten kan fotograferen en documenteren om ze toe te voegen aan de Noviomagus-site.

"Daarbij gaat het om meer dan alleen de negen rijksmonumenten die Lent telt", zegt Roodenburg. "We willen Lent kamerbreed tonen." Daarnaast wil het duo de site voor wat betreft Nijmegen uitbreiden met historische stadsplattegronden. Daarbij willen ze zo ver mogelijk terug in de tijd gaan. Vanuit die oudste kaart willen ze via animatie tonen hoe de stad daarna is gegroeid en zich verder heeft ontwikkeld. De oude kaarten zouden als het ware moeten vervloeien in steeds nieuwere plattegronden. "Technisch is dat echter nogal moeilijk", denkt Kersten, de bouwer van de site. Bovendien heeft hij nog geen plattegronden tot zijn beschikking. 

Noviomagus wil zich ontwikkelen tot een platform voor mensen die bezig zijn met monumentenzorg of die geïnteresseerd zijn in de nog zichtbare geschiedenis van Nijmegen. Roodenburg en Kersten vinden dat de gemeente Nijmegen wat dat betreft nog steeds steken laat vallen. Ondanks een grotere aandacht voor monumentenzorg worden er volgens hen nog regelmatig sloopvergunningen verleend voor panden die behouden zouden moeten worden. Een van de voorbeelden die ze geven, is het 19e eeuwse bruggenhoofd van de spoorbrug. Daar zou volgens hen bij aanleg van de fietsbrug die de Waalsprong met Nijmegen moet gaan verbinden, de bovenste verdieping van worden gesloopt. "Je zult zien dat ze daar een paar jaar later enorme spijt van gaan krijgen", voorspelt Kersten.

Digitale stad
Noviomagus zet oud Nijmegen op de kaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet meer dan twee mannen en een berg bevlogenheid zijn nodig om een monumentale website over Nijmegen te bouwen. De professionals laten gaten vallen, de liefhebbers vullen ze op.

Door Peter Deurloo

Wie het internet opsurft en klikt op noviomagus.nl treedt binnen in een bad van Nijmeegse weelde. Het eerste beeld op de website is een nachtelijke foto van de Waalbrug, misschien wel hét icoon van de stad.
Eén klik verder en het duizelingwekkende levenswerk van Nijmegenaren Henk Kersten (38) en Hylke Roodenburg (21) verschijnt in beeld. Een enorme omgevallen schoenendoos vol ideaalbeelden van de stad, foto's van monumenten, gevelstenen en gevelschilderingen, afbeeldingen van oude aandelen, een overlopende bron van informatie over de stad.
Vooral het oude Nijmegen wordt ontsloten. Een caleidoscoop van beelden. Heel bekende, als uit de VVV-folder. Maar ook heel verrassende. Zoals de talloze gevelstenen en schilderingen op muren die herinneren aan reeds lang verdwenen middenstanders en andere neringdoenden.
Dit is niet het werk van academisch gevormde medewerkers van het Valkhofmuseum, of van een speciale afdeling van het gemeentelijk archief. Het is de uit de hand gelopen hobby van twee liefhebbers. Een monumentale website die bij professionele conservatoren van het Nijmeegs verleden, maar ook bij de VVV en gemeente het schaamrood op de kaken moet brengen. Hun sites steken zeer schraal ertegen af.
"Mijn oren stonden echt te klapperen toen bleek dat de gemeente de domeinnaam noviomagus.nl niet bleek te hebben geclaimd. Dat is de perfecte naam als je iets over Nijmegen op internet wil zetten", zegt Kersten. De grafisch docent is de initiatiefnemer van de site. Hij maakt de foto's en voert de technische regie over de digitale stad.
De student sociale geografie Roodenburg kwam er iets later bij en is de man van de teksten. Zijn boekenkast puilt uit van bundels over de stad aan de Waal, waar hij werd geboren. Hij is idolaat van Nijmegen, ook al woont hij nu in Uden. "Ik ben trots dat ik hiervandaan kom."
Bij Kersten is de liefde gegroeid. Hij begon anderhalf jaar geleden met het op internet zetten van oude ansichtkaarten van Nijmegen met daaronder foto's van de huidige situatie. Toen was het gewoon nog een fanatiek uitgeoefende hobby. Maar de stad en haar historie kregen Kersten steeds meer in hun greep. Zodat nu bijvoorbeeld alle rijksmonumenten op Noviomagus zijn te vinden. "Daar ben ik de hele zomervakantie mee bezig geweest, iedere dag van 8 uur 's morgens tot twee uur 's nachts. Foto's maken en ze op de site plaatsen", vertelt Kersten.
De andere beeldcollecties tonen eveneens het streven naar volledigheid met een grondige tekstuele onderbouwing door Roodenburg. "Over een half kantje tekst doe ik zes uur", vertelt hij. "Ik ben heel kritisch en perfectionistisch." Kersten: "We streven naar volledigheid, naar compleetheid. We willen een naam opbouwen. Het zou prachtig zijn als ar door anderen aan Noviomagus gerefereed wordt."
Beiden zijn er verbaasd over dat er maar heel weinig vergelijkbare sites in Nederland bestaan. Maar groter nog is de verbazing over de leemte die de professionele Nijmeegse instanties laten bestaan. "Is het onwil of een geldkwestie?", vraagt Kersten zich af. "Waarschijnlijk is er ook sprake van twijfel over het medium internet", vermoedt hij. "Neem nou de VVV-site. Daar is niets over Nijmegen te vinden. Ja, zo'n klein stukje tekst", wijst Kersten tussen duim en wijsvinger aan.
Opvallend op de site zijn de twee zelfbedachte stadswandelingen. Een traditionele, langs de bekende hoogtepunten. En ook - veel interessanter - een alternatieve route langs muurschilderingen en tegeltableaus die de wandelaar terugvoeren in de tijd.
Ondanks de toegenomen aandacht voor monumentenbeleid in Nijmegen, gaat er in de stad naar de zin van het duo nog steeds te veel mis. "Ik bekijk de verleende sloopvergunningen in De Brug", zegt Roodenburg. "Als je die panden bekijkt, zie je dat er nog steeds niet goed genoeg wordt omgesprongen met monumenten." Voorbeelden te over. Het pakhuis aan de Weurtseweg, het bruggenhoofd van de spoorbrug dat een kopje kleiner zou worden gemaakt, sloopplannen in de Wolfskuil. Roodenburg: "Ook willen ze een van de oude boerderijtjes in Lindenholt slopen. Daaraan kun je zien dat het vroeger een agrarisch gebied was. Dat moet je niet slopen. Daar kan ik me enorm over opwinden."