NovioBeeldbank

Beeldbank

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar alle pagina's die beeldmateriaal bevatten en instructies hoe u aan uitbreiding van deze beeldbank kunt meewerken.

Ansichtkaarten   Films   Foto's "oud"   Foto's "recent"   Plattegronden   Prenten & Gravures
 

Ansichtkaarten
In dit gedeelte van NOVIOMAGUS.NL vindt u een overzicht van Nijmegen middels oude ansichtenkaarten. Bij veel kaarten staat een informatieve tekst. Dit is aangegeven door een donkerrode kaderrand om de betreffende kleine ansichtkaart. Dit gedeelte van de website wordt niet meer verder uitgebreid. U kunt uiteraard wél reageren.
Ansichtkaarten
 
Films
Zo af en toe krijgen we een film aangeboden om te publiceren op onze website. Omdat we ook graag dít soort archiefmateriaal voor iedereen willen ontsluiten, hebben we de films op deze pagina gegroepeerd, zodat u ze 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar kunt bekijken. De (Noviomagus)-filmfragmenten op deze website zijn vanwege het dataverkeer uitsluitend toegankelijk voor donateurs en gastredacteuren van Stichting Noviomagus.nl en alleen te zien via een wachtwoordbeveiliging. U kunt dat hier aanvragen.
Films
 
Plattegronden
Oude stadsplattegronden geven een aardig zicht op de ontwikkeling van het stedelijk gebied door de jaren heen. In deze rubriek willen we u dat laten zien. De plattegronden op maximale grootte op deze website zijn vanwege het dataverkeer uitsluitend toegankelijk voor donateurs en gastredacteuren van Stichting Noviomagus.nl en alleen te zien via een wachtwoordbeveiliging. U kunt dat hier aanvragen.
Plattegronden
 
Prenten & Gravures
Door de eeuwen heen vonden kunstenaars ook in Nijmegen inspiratie voor het vervaardigen van fraaie afbeeldingen in de vorm van schilderijen, tekeningen en gravures. Afbeeldingen van gebouwen, vergezichten en straattaferelen vormen een belangrijk archief, soms is het zelfs het enige materiaal om bepaalde zaken te reconstrueren. 
Prenten & Gravures
 
Foto's "oud"
Op deze pagina vindt u allerhande historisch fotomateriaal aan de hand van verschillende categorieën gepresenteerd. Lees hier de Instructies als u een bijdrage wilt leveren aan deze rubriek. Nog meer fotomateriaal kunt u vinden op onze speciale oorlogspagina en op diverse gastredactiepagina's!
Oud Nijmegen
In porties van 10 stuks vindt u hier honderden foto's van oud Nijmegen die we digitaal toegestuurd krijgen van onze websitebezoekers
3D-stereofoto's van rond 1900
In onze schoenendoos met oude ansichten zat een bijzonder kaartje: eentje met twee op het oog dezelfde plaatjes naast elkaar. Het blijkt te gaan om een stereokaart. Rond 1900 een rage, en terecht. Want zoals stereomuziek superieur is aan mono, zo zijn deze plaatjes veel levensechter dan gewone foto's: er komt echt diepte in het beeld. Op zoek naar meer vonden we een aantal mooie stereofoto's van Nijmegen. Om deze foto's te kunnen bekijken heeft u een 3D brilletje nodig met een rood en een groen glas (gratis voor donateurs, 1 euro voor ieder ander, bestel)
Schoolfoto's
In dit overzicht vindt u alle schoolfoto's bijeen die her en der op onze website staan.
Zoekplaatjes websitebezoekers
In deze rubriek leggen websitebezoekers u telkens enkele afbeeldingen voor waarvan locatie, datum, gebeurtenis of afgebeelde personen onbekend zijn. U kunt helpen om de vragenstellers hun foto goed te beschrijven en archiveren, waardoor alweer een mooi stukje geschiedenis goed bewaard kan worden voor ons nageslacht. Zo werken we mee aan het geheugen van onze stad Nijmegen.
Zoekplaatjes RAN
Tot en met oktober 2006 heeft het Regionaal Archief Nijmegen ons voorzien van fotomateriaal dat door bezoekers van onze website nader beschreven mocht worden. Na gereedkomen van de digitalisering van hun fotocollectie kunt u hiervoor bij het RAN terecht.
Oorlog
Enige honderden foto's die een beeld geven van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen.
Fotocollecties
In deze rubriek plaatsen we graag uw unieke foto-verzameling over oud-Nijmegen.
De Nijmeegse stadswallen in 1875
Fotograaf G. Korfmacher heeft een album samengesteld en aangeboden aan de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. Deze en andere foto's zijn het uitgangspunt van onze rondgang langs de oude stadswallen die vanaf 1875 werden gesloopt.
Kabinetfoto's en Cartes de Visite
Binnen de stad Nijmegen waren en zijn van oudsher veel fotografen actief. De bekendsten uit vroeger jaren waren wel CAP Ivens en Korfmacher. Twee formaten waren populair: de zogenaamde kabinetfoto van ca 16,8 x 10,8 cm en de carte de visite van ca 10,8 x 6,8 cm. Omdat de achterkant van de foto, het "visitekaartje", minstens zo interessant is, laten we die natuurlijk ook zien.
Luchtfoto's 1920-1940
Enkele tientallen vrijgegeven foto's uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire historie.
Luchtfoto's zwart/wit jaren '50
Nijmegen ziet er van bovenaf gezien verrassend uit. Vooral het Keizer Karelplein, en in vroeger dagen het Keizer Lodewijkplein, geven onze stad een "Parijse" uitstraling.
Nijmeegse nieuwbouwwijken rond 1965
In de tweede helft van de jaren '50 en in de jaren '60 van de vorige eeuw maakte Nijmegen een enorme expansiedrift door. Met name aan de zuid- en westrand van de stad schoten de nieuwbouwwijken als paddestoelen uit de grond: Hatertse Hei, Grootstal, Hatert, Neerbosch-Oost en Dukenburg zijn de belangrijkste voorbeelden.
Luchtfoto's kleur jaren '70
Nijmegen ziet er van bovenaf gezien verrassend uit. In de jaren '70 en '80 werden door de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente diverse vluchten uitgevoerd boven de stedebouwkundige projecten van die tijd.
 
Foto's recent
In dit gedeelte van Noviomagus.nl vindt u allerhande foto's van het hedendaagse Nijmegen. Staat u of een van uw eigendommen op een foto en wilt u dat liever niet, neem dan contact op met: Stichting Noviomagus.nl. Alle foto's in dit deel van de website zijn auteursrechtelijk beschermd.
Gevelstenen-inventarisatie Nijmegen
De gemeente Nijmegen heeft ons initiatief omarmd om alle gevelstenen binnen de gemeente te inventariseren. Via de gemeentelijke website en op de gemeentelijke pagina van weekblad De Brug worden alle bewoners van panden met een gevelsteen verzocht mee te doen met de inventarisatie. Extra informatie vindt u hier >>
Stadsbeeld Nijmegen
In 2005 vierde Nijmegen haar 2000-jarig bestaan; hét moment voor een tijdsdocument, Stadsbeeld Nijmegen, waarin álle Nijmeegse straten zijn gefotografeerd door een groep van enthousiaste vrijwilligers. Nijmegen in 12.500 foto's, een uniek project.
Rijksmonumenten
Nijmegen kent vele rijksmonumenten. Hier treft u een compleet overzicht daarvan aan in woord en beeld.
Gebouwen
Divers fotomateriaal van bijzondere panden in de stad.
Diversen
Divers fotomateriaal over activiteiten, objecten, natuur en weer.
Google Maps
Onze Google Maps uitvoering heeft als startpunt Nijmegen. Zoom in op de plattegrond of het satellietbeeld van onze stad met als resultaat een mooie kijk op Nijmegen vanuit de lucht. U kunt trouwens de gehele wereld over als u wilt....
Wederopbouwarchitectuur
Wederopbouwarchitectuur staat in de belangstelling. De stad Nijmegen bezit als geen andere stad in Nederland, een enorm uitgebreid scala aan wederopbouwpanden.Goed kijken blijkt de sleutel tot waardering!
Parken/Begraafplaatsen en Straten/Pleinen
Bijzondere plekken in Nijmegen op foto vastgelegd.
Beelden/Straatmeubilair
Kunstobjecten en bijzondere, in het straatbeeld aanwezige, objecten, van bomen tot molgoten.
Oude Fabrieksschoorstenen
De stad Nijmegen kent nog slecht enkele oude (fabrieks)schoorstenen; stille getuigen van vroegere bedrijvigheid. Zelfs de laatste jaren nog zijn er een aantal van deze industriële monumenten tegen de vlakte gegaan.
Gevel-elementen diversen
Divers fotomateriaal over bijzondere gevel-elementen die er bij verschillende panden te zien zijn. U kunt er tevens een eigen wandeling mee samenstellen.
Gevelinscripties en tegeltableaus
Permanente gevelteksten en -tekens op oude bedrijfspanden. U ziet ze hier en kunt er tevens een eigen wandeling mee samenstellen.
Gevelstenen
Bijzondere gevelstenen, soms gerestaureerd en kleurrijk, vertellen veel over de historie van een pand of locatie. U ziet ze hier en kunt er tevens een eigen wandeling mee samenstellen.
Muurschilderingen
De laatste jaren zijn er uit deze collectie al weer wat muurschilderingen verdwenen door sloop of ze zijn overgeschilderd. Vroeger op elke hoek van de straat, heden ten dage een zeldzaamheid. U ziet ze hier en kunt er tevens een eigen wandeling mee samenstellen.
 

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)