Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

500.000 websitebezoekers

Geachte lezer

Op 12 oktober 2008, om 22.23 uur, werd onze website voor de 500.000-ste keer bezocht. Klikten er het eerste volle jaar in 2001 nog 7000 mensen de hoofdpagina aan, dit jaar zullen dat er meer dan 100.000 zijn. 

Deze website, die begon als mijn hobby op 27 augustus 2000, is inmiddels uitgegroeid tot waarschijnlijk een van de grootste particuliere websites van ons land (voor de liefhebbers: 3,2 Gb en 87.000 bestanden). Nog steeds wordt het geheel dagelijks onderhanden genomen en werken er louter vrijwilligers aan dit internetdocument dat in 2006 werd uitgeroepen tot “beste website historische vereniging van Nederland”. Daarnaast werd ik als initiator datzelfde jaar onderscheiden met de Nijmeegse Blauwe Steen, maar zonder de hulp en inbreng van vele vrijwilligers en gastredacteuren, was het natuurlijk nooit zover gekomen. Ik wil op deze plek dan ook graag iedereen bedanken voor hun inzet waarbij ik vooral Mark van Loon, Beppie van der Heijden, Hylke Roodenburg en de Nijmeegse hostingprovider InterNLnet wil noemen. In 2004 "redde" dit bedrijf de website die ten onder dreigde te gaan aan haar eigen succes en stelde ruime internetfaciliteiten ter beschikking. 

We hebben inmiddels twee boeken op onze naam staan en enkele grote internetprojecten waarvan Stadsbeeld Nijmegen wel de meest indrukwekkende is. In 2005 wisten we met behulp van zo’n 100 amateurfotografen alle straten van Nijmegen op foto te zetten wat resulteerde in een 12.500 foto’s tellend tijdsdocument van de stad Nijmegen. De stichting en website zijn ook bij de gemeente Nijmegen niet onopgemerkt gebleven; er werd een startsubsidie verstrekt uit het potje “stimulering particuliere initiatieven”, projecten werden ondersteund en het Regionaal Archief Nijmegen zocht samenwerking. 

Toch wil ik benadrukken dat de website wordt gemaakt voor en door Nijmegenaren, van stadsbewoners aan weerszijden van de Waal tot emigranten overzee. De inmiddels meer dan 100 gastredacteuren zorgen voor een zeer afwisselend aanbod van tal van historische onderwerpen. Enige voorwaarde daarbij is dat het om iets Nijmeegs moet gaan van vóór 1980. Zo zijn er tientallen artikelen, bedrijfshistorische pagina’s en fotopagina’s te bekijken, waarbij op dit moment de Gouverneursbuurt-pagina de kroon spant. Meer dan 400 foto’s werden opgestuurd door oud-bewoners van deze inmiddels verdwenen buurt met noodwoningen. Naar aanleiding van de getoonde verzameling en de ontstane discussie op het prikbord op de website, organiseren zij een reünie die op 15 november zal plaatsvinden en waarvoor zich inmiddels al meer dan 170 oud-bewoners hebben aangemeld.

Wijzélf zijn vorig jaar begonnen met wederom een groot project, de gevelstenen-inventarisatie Nijmegen, waarbij alle Nijmegenaren die een pand bewonen met een gevelsteen, worden opgeroepen een foto daarvan in te sturen.

Kortom; Stichting Noviomagus.nl is een blijvertje en heeft haar bestaansrecht meer dan bewezen. De website wordt gemaakt voor en door Nijmegenaren die onze stad een warm hart toedragen, en fungeert als ontmoetingsplek voor iedereen die in de geschiedenis van onze stad is geďnteresseerd.

Zolang de bezoekers en bijdragen blijven komen, blijven wij bestaan.

Henk Kersten

Stichting Noviomagus.nl

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)