Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.


Stichting Noviomagus.nl, e-mail: info@noviomagus.nl
KvK: 09136984, IBAN: NL90 INGB 0009441156

Nieuwsbrief Jaargang 14, nummer 34, 1 mei 2016

Dit is de 146e Nieuwsbrief van Stichting Noviomagus.nl. In deze maandelijkse nieuwsbrief informeren we u over de toevoegingen op onze website en over interessante ontwikkelingen in projecten. Wij hopen u hiermee betrokken te houden bij de stichting en de website.

In deze dagen van oorlogsherdenking vestigen we graag uw aandacht op een bijzondere toevoeging op onze site: de Belevenissen van Martinus de Gooyert bij de Nijmeegse Luchtbeschermingsdienst.

In dit nummer

Reageren
Delen
Facebook
Zoeken
Oproepen
Agenda
Nimweegs
Oude foto's
Recente foto's
Webmuseum
Gastredactie
Overige reacties
Noviomagus NL-autosticker
Ondersteuning

Reageren

U kunt op verschillende manieren reageren op onze site: gebruik het formulier onderaan een pagina, stel een vraag (of geef een antwoord) op het prikbord, of stuur een mailtje. Voor het sturen van foto's is deze laatste manier de aangewezen weg.
Heeft u verbetertips? Laat ze ons weten!

 
Delen

Bent u zelf actief met Twitter, Facebook of Google+, dan kunt u pagina's van onze website 'delen' door op het betreffende icoontje te klikken in de linkerkolom. Bent u dat (nog) niet, dan kunt u een link doorsturen met uw eigen e-mailprogramma: klik op het envelopje in de linkerkolom.

 
Facebook

Al een tijdje zijn we ook op Facebook te vinden. Neem eens een kijkje op facebook.com/Noviomagus.nl. Henk Kersten plaatst er regelmatig mooie items van onze website.

 
Zoeken

Een van de nadelen van Facebook is dat je er moeilijk iets kunt terugvinden. Daar hebben we nu wat op gevonden: rechtsboven op onze voorpagina ziet u nu ook een zoekbalkje voor de Facebook-berichtjes. Niet alles wordt gevonden, maar het is zeker een flinke verbetering.

 
Oproepen

Bart Janssen vraagt uw hulp bij zijn speurtocht naar Nijmeegse oorlogsdoden.
Bekijkt u zijn eerdere vragen, sommige zijn afdoende beantwoord maar er zijn er nog veel waar hij uw hulp nodig heeft.

 
Agenda

Onze agenda biedt u een overzicht van Nijmeegse historische activiteiten.

 
Nimweegs

Coen van der List ging schuupen achter de schuurlinnenKEET.

 
Oude foto's

Oud Nijmegen
We plaatsten een aantal foto's van Elsbeth Ponsioen (kapel Rivo Torto, Rob Essers merkt op dat dit op een andere locatie is dan Huize Rivo Torto), Elly Claassen-Mom (klassenfoto Sedes Sapientiae), Ger Sutman (klassenfoto Jansschool Groenestraat) en Pauline de Weijer (3 maal Stevenskerk).

Zoekplaatjes Particulier
Marcel van Dinteren merkte op dat enkele schilderijen van Charles Leickert de titel dragen 'Gezicht op Nijmegen'. Zeker is er een hoop fantasie in verwerkt, maar mogelijk rond een kern van waarheid: de schilder heeft immers studiereizen door Nederland gemaakt. Welke plek(ken) stond(en) dan model?
Reacties kwamen al van Jan Remis, Marcel Degen, Paul Broekman en Johnny Meuleman.

Kabinetfoto's en cdv's
Henk Kersten heeft van diverse Nijmeegse fotografen de cdv-catalogi aangepast: Born, Van der Horst, Huybers, Ivens, Korfmacher, Kouw, Lorje en Reelick. In totaal gaat het om 18 nieuwe foto's, mede dankzij bijdragen van R. van Duuren, Peter van Bommel, Ch. Landmeter, Meindert van der Bijl en Toine van der Weerden.
Over een van de geportretteerden, Richarda Bijvoet, vonden we informatie.

 
Recente foto's

Rob Essers berichtte over de eerste-steenlegger van Oude Haven 86-88.

 
Webmuseum

Nieuwe toevoegingen aan ons Webmuseum:
Marcel van Dinteren stuurde een brief van N.V. Metselsteen. Deze zat in een brochure over Perfora-vloeren die tijdens de wederopbouw werden toegepast. Reacties kwamen van Ton Leenders, Rob Essers en Paul Broekman.
Paul Broekman erfde een tabaksdoosje Van Noorduyn, Rob Essers gaf bedrijfsinformatie.
Pauline de Weijer verwierf een sluitzegel van Lijstenfabriek Nikkel, Mark van Loon een van Nijma, een merk van schoenfabriek Wellen & Co.
Barbara Driessen-Peters had een aardig MULO-rapport bij de zusters Filles de La Sagesse, met reacties van Toon Peters, Paul Broekman, Elly Claassen-Mom en Rieki Nas.

Reacties op eerder geplaatste museumartikelen:
Rob Essers vond gegevens over de firma N.V. Mölder & Zoon.
J.M. Vis-Janzing toonde een oude ERK-Polis en vroeg of die nog geldig is.

 
Gastredactie

Bedrijvigheid
Naar aanleiding van een oude foto die Theo Leether stuurde, van een type waar we er al meer van plaatsten en die zo'n eeuw geleden gemaakt zijn bij de American Automatic Foto Cie op Kelfkensbosch, dook Rene Klomp in de online-archieven en kwam weer boven met de naam van de fotograaf: Karel Jozef Tecker. Rob Essers gaf aanvullingen over deze fotografenfamilie.

Truce van den Berg werkte als kapster bij salon Glaser.
Marcel van Dinteren, Johnny Meuleman, Henny Fransen, Paul Broekman en Willy Dal-Daniels wisten meer te vertellen over Nijmeegse bakkers.
Zomers kreeg Paul Broekman een glaasje limonade bij hotel Welgelegen.
Felix vertelde over Kapper Wilbers, Gaston Pfister over zijn vader Kapper Pfister.
Dick Jacobs' opa had zijn schoenenwerkplaats Achter de Hoofdwacht. De winkel lag aan de Kannenmarkt.
Bert Laros woonde tegenover melkhandel Kokke en herinnert zich er ook een soepfabriekje waar je de soep ook in een pannetje kon afhalen. Wie kent dat ook?

Diversen
Pieke Hooghoff berichtte ons de onthulling in de nieuwe wijk Batavia van straatnamen die vernoemd zijn naar Indische Nijmegenaren, waaronder Wilhelm Linnemann. Gerard Centen en Jan de Schouwer reageerden.

Gerrit Jansen noemde archeologische vondsten bij de bouw van Haskoning. Johnny Meuleman demonteerde later het noodgebouw van diezelfde firma.

Kunst en literatuur
Dick Jacobs speelde een rolletje in het Waterloo van Carel Briels. Heeft u ook herinneringen aan dit evenement? Vertel het ons, we zijn benieuwd naar uw verhaal.
Don Schonenberg was roadmanager bij Blues Corporation en zou ze graag weer eens ontmoeten. Henk la Croix reageerde.
De vader van Ladi van Oss was smid en kon ook aardig schilderen en musiceren, oa bij de Harold Lloyd Jazz Band.

Locaties (buurten, parken, gebouwen)
Dick Jacobs schreef een stukje over de Daalseweg, waar hij zijn jeugd doorbracht. Anja Adriaans vroeg naar vroegere bewoners.
Rien Vermeulen werd beschoten vanaf het kerkhof in het Julianapark, Paul Broekman vraagt zich af of de graven erbuiten geruimd zijn.
Henny Fransen stuurde informatie en foto's over gerestaureerde panden in de Lange Brouwerstraat.
Twanny Moors had een leuke jeugd in het Willemskwartier.
Dick Jacobs en Henny Fransen herkenden herbouwers van de Stevenstoren.
Anneke Nas, Rieki Nas-Willems en Elly Claassen-Mom gaven aanvullingen bij bewoners van de Bergansiusstraat.
De opa van Peter van Lee woonde op Oud Heyendaal.
Rien Vermeulen verdwaalde in een passage van V&D. Johnny Meuleman en Jan Remis reageerden. Er blijken verschillende straatjes achter en opzij van het warenhuis te zijn geweest. Foto's ontbreken helaas, heeft u die misschien?

Onderwijs, zorg en religie
Dick Jacobs ging niet naar het VGLO.
René Theunissen herkende een leraar op een schoolfoto uit 1923.
Peter van Lee was van de eerste lichting van de Pius 12 ULO.
Laura de Schepper-Rikken en Paul Broekman beschreven de huidige situatie rondom de Josephschool en andere schoolgebouwen bij de Citroenvlinderstraat.
Klasgenoten werden herkend door Hans Verkaart (Andreasschool), Pieternel Coenen-van Kerkhoff (Canisiuscollege), Anneke Rotgans Wesseling (kleuterklas Theresiaschool), Coen van der List (Theresiaschool), Bart Janssen (Josephschool) en Henk Janssen (Heilig Hart kleuterschool).

Maria Mulders woonde in De Beuken en zou graag foto's van de binnenkant zien. Ernest Joosen woonde er ook een tijd.
H.J. Nijkamp moest een jaar aansterken op Villandry.

Oorlog
Marcel Degen verblijdde ons met een bijzondere bijdrage: hij mocht het boekje inscannen waarin Martinus de Gooyert zijn belevenissen schreef als lid van een reddingsploeg van de Nijmeegse Luchtbeschermingsdienst (L.B.D.). Martinus, in 1990 overleden, had de wens dat dit ooit voor anderen beschikbaar moest zijn. Leest u: Martinus de Gooyert bij de L.B.D.

Op 25 september 1944 stortte een Amerikaanse bommenwerper neer in Hees. Daardoor kwamen de piloot en drie vrouwen om het leven. Henny Fransen schreef erover: Door oorlogsgeweld om het leven gekomen.

Victor van Haeren zoekt hulp om het verzetsverleden van mijn vader J.A.G. van Haeren in kaart te krijgen.
Anja Adriaans, bestuurslid van Stichting FAN (Friendship Albany NY & Nijmegen 1947-2017), zoekt nog steeds de partituur van de Mayor Corning March.

Personen
De opa van Dick Jacobs heeft veel beroepen uitgeoefend, bv lantaarnopsteker. Als politieagent bekeurde hij de zoon van een burgemeester, maar van welke?
Jan Daanen zocht informatie over een commandant van de Krayenhoffkazerne. Rene Klomp en Rob Essers konden helpen.
Gaston Pfister's opa kwam vanuit Zwitserland naar Nijmegen en speelde bombardon bij de Koloniale Reserve. Bovendien was hij klokkenmaker. Wie herinnert zich hem?

Sport, ontspanning en verenigingen
Wil Struike en Particulier gingen met Zeeverkenners naar het kerkje van Persingen. Wie weet hier meer over?
Dick Jacobs stuurde aankondiging en uitslag van het Songfestival in het Don Boscohuis aan de Lange Brouwerstraat.
Rieki Nas vond een krantenartikel met de namen van jubilarissen van de KABO. Maar wie is nu wie?
Gerard Centen, Koos Hubers, Rob Croes en Geer Gruntjes vertelden over spelers van Hatert veteranen.
Jan Sanders overleefde het ongeluk in de Goffert waarbij een motorrenner in de tribune vloog.

Verkeer en vervoer
Hessel en Boy van Pelt gaven informatie over de Nijmeegse Paardentram.

Wilt u ook gastredacteur worden?
Omdat u bijvoorbeeld uw kennis, herinne­ringen, fotocollectie of verzameling wil delen met bezoekers van de website? Wij horen het graag. Het is wel handig als u van tevoren de instructie doorneemt.

 
Overige -veelal kortere- reacties

Aad Hendriks (Ansichtkaarten/Zorginstellingen/canisius018),
Alex Gerrits (Gevelstenen/Gildekamp6012),
Anton Freling (Varia/glasinloodkop),
Aart Hartogsveld (Garage/Autopalace),
van Rosmalen (Gouverneursbuurt015),
Eddy van Swelm (OudNijmegen1390-slagerijHuisman),
Rien Vermeulen (Blik9812-Trams),
Dick Jacobs (Daalseweg 28),
Dick Jacobs (Eck/Princen),
Marian Reijnen Kersten (Robinson09, 53, 56, F66, F67 en F69),
van Rosmalen (Gouverneursbuurt019),
Wil Struike (SCH49),
Frans Plamont (SCH),
Redactie (Kuiken),
Dick Jacobs (slager Kropman),
Marty Verachtert (bakker Pardoel),
Marjo (bakkerij Roding),
Toon Peters (bakker Smits),
Ellie (Mulukom),
Monique Vos-Wildenberg (Reus/Brandsma/Reacties),
Michael Koen (Kolpingbuurt/Ariensstraat),
Erik de Nie (SjaakRutten181-Voerweg),
Marjan Tromp (Vos/JanJansen),
Dick Jacobs (Wolferen/Nas/05 en 06),
Marian Kalkman en Johnny Meuleman (Gemeentearchief/04/37),
M. Fest Hofman (Oorlog/Stevenstoren),
Rien Vermeulen (OudNijmegen0505-Hertogplein),
Rien Vermeulen (OudNijmegen0132-Burchtstraat),
Wim van Maasakker (OudNijmegen0181-Albertinum),
Ton Verbeet en Rob Essers (OudNijmegen0527-Opa van Megen),
Peter Sutmuller (OudNijmegen0631-Mariakoor),
Francis Orth en Bert Laros (OudNijmegen1188-Wellen),
Hans Verkaart (OudNijmegen1201-Goffert),
Jos Rikken (OudNijmegen1270-Jozefschool),
Theo Martens (OudNijmegen1347-kaaisjouwers),
Ruikes (OudNijmegen1354-rijwielhandel),
Eddy van Swelm (OudNijmegen1390-slagerij),
F.J. Lubeek (OudNijmegen1451-schoenmakerij),
Wil Struike en Willem van Breukelen (OudNijmegen1466-Lourdesschool),
Barbara Driessen-Peters (OudNijmegen1503-Besiendershuis),
Redactie Waalsprong en Theo Thijssen (OudNijmegen1523-Hotel Lent),
Janneke van Hezewijk (OudNijmegen1527-bijStephanuskerk),
Gerrit Jansen (Zoekplaatje/068-virenze002),
Johnny Meuleman (Koloniale Reserve),
Mathijs Nijenhof (4Daagse-item),
Hans Arts (Mekka),
Jan van der Heiden (Rijhnen-Bax),
Don Schonenberg (Platen/57-Varia) en
Rene Brands (Dukenburg).

 
Noviomagus NL-autosticker

We lieten een nieuwe oplage van onze

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: