Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.


Stichting Noviomagus.nl, e-mail: info@noviomagus.nl
KvK: 09136984, IBAN: NL90 INGB0 009441156

Nieuwsbrief Jaargang 12, nummer 9, 2 oktober 2014

Dit is de 129e Nieuwsbrief van Stichting Noviomagus.nl. In deze maandelijkse nieuwsbrief informeren we u over de toevoegingen op onze website en over interessante ontwikkelingen in projecten. Wij hopen u hiermee betrokken te houden bij de stichting en de website.

In dit nummer

Reageren
Delen
Facebook
Prikbord
Oproep
Agenda
Boekenhoek
Nimweegs
Oude foto's
Recente foto's
Webmuseum
Gastredactie
Overige reacties
Noviomagus NL-autosticker
Ondersteuning

Reageren

Het dit voorjaar vernieuwde reactieformulier onder elk artikel is al meer dan 1500 keer gebruikt!
We willen u vragen om waar mogelijk het nieuwe formulier te gebruiken. Natuurlijk kunt u ons nog altijd 'gewoon' een mailtje sturen. Dat is ook de aangewezen weg als u foto's wilt toevoegen.

 
Delen

Bent u zelf actief met Twitter, Facebook of Google+, dan kunt u pagina's van onze website 'delen' door op het betreffende icoontje te klikken in de linkerkolom. Bent u dat (nog) niet, dan kunt u een link doorsturen met uw eigen e-mailprogramma: klik op het envelopje in de linkerkolom.

 
Facebook

Al een tijdje zijn we ook op Facebook te vinden. Neem eens een kijkje op facebook.com/Noviomagus.nl. Henk Kersten plaatst er dagelijks (!) een mooi item van onze website.

 
Prikbord

Ook deze maand plaatsten lezers vragen of antwoorden op ons Prikbord. U kunt daar eenvoudig uw bericht toevoegen. Registratie is niet nodig.

Voor uw gemak is op onze voorpagina een zoekbalk toegevoegd waarmee u het hele Prikbord kunt doorzoeken. Ook kunt u automatisch bericht krijgen als daar een nieuw bericht geplaatst wordt: klik op deze RSS-link en volg de aanwijzingen van uw browser.

 
Oproep nabestaanden oorlogsslachtoffers

Bart Janssen vraagt uw hulp bij zijn speurtocht naar Nijmeegse oorlogsslachtoffers: hij heeft aanvullingen bij oproep 37 (Satink) en plaatste een nieuwe oproep 84 (joodse kinderen).

 
Agenda

Onze agenda biedt u een overzicht van Nijmeegse historische activiteiten.
Komende maand onder andere 24 UUR NIJMEEGSE GESCHIEDENIS, bekijkt u het voorlopig programma op www.maandvandegeschiedenis.nl.

 
Boekenhoek

Joost Rosendael stelde een fotoboek samen: De bevrijding in beeld, waarin het gebied rond Nijmegen uitgebreid aan bod komt.

 
Nimweegs

Kent u het woord HUCHT? In de woordenlijst van Wim Janssen ontbreekt het, maar het zou Nimweegs zijn voor helling. Gebruikt(e) u dit woord ook zo?

 
Oude foto's

Oud Nijmegen
Nieuw toegevoegd:
Boudewijn Otten stuurde enkele vooroorlogse foto's: Joods familiefeest (ON1381) (Yp Kamsma, Jan Remis en Rieki Nas reageerden), automobiel (ON1382) (Rob Essers vond de locatie) en Sinterklaas (ON1383).
Ruud van Lierop zond een foto van zijn kleuterklas aan de Biezenstraat (ON1384).
Van Pim van Blitterswijk ontvingen we enkele interessante foto's van een van de verdwenen steenfabrieken in Hees: fabriek (ON1385) (uitgebreide reacties van René Klomp, Rob Essers en Arjen W. Kuiken) woning (ON1386) (reactie van Rob Essers), en bewoners (ON1387).

Reacties op eerder geplaatste foto's:
Gerrie Braam zag zijn geboortehuis nabij de Priemstraat (ON0074).
Henny van Oorschot herkende scholiertjes van de Nijmeegse Schoolvereniging (ON0306).
Ria Bos-Hermsen wist namen bij schoolklassen van de Jacob Canisstraat (ON0681) en (ON0682).
En ze zag haar schoonvader Wim Bos bij slagers (ON0683) Hij was bekend van de Echte Nimweegse Leverworst. Weet iemand het recept daarvan?
Een vraag van Rolf Wennekes naar datering van een foto van het Nyma-voetbalelftal (ON1060) leidde dankzij de speurzin van Rob Essers en reacties van Theo Phoelich, Toon Peters, Eddy Waltman en Paul Rouw naar de locatie. Wist u dat er sportvelden waren tussen de Vossenlaan en de Beverweg, voorbij de noodwoningen?
Hannie van Fessem-Sunnen werkte bij de firma Stadelmaier (ON1272). Alles handwerk!
Boudewijn Otten, Rob Essers en Henry Artz wisselden informatie uit over de familie Frank die woonde aan de Grotestraat (ON1366) en het Kelfkensbos.
Peter Verweij herkende klasgenoten van de St. Josephschool Nieuwe Marktstraatklas 4 (ON1367) en klas 6 (ON1368), en van de ULO Gerard Noodtstraat klas 1b (ON1369) en klas 2b (ON1370).
Wim van Megen, Marianne Cobussen, Carla Busser, Boy van Pelt en Geer Gruntjes gaven reacties. Marianne wist het schoollied nog!

Zoekplaatjes Particulier
Boudewijn Otten deed een suggestie voor het geschilderd portret (ZP068). Rob Essers vond een kandidaat van wie Pim van Blitterswijk een foto bleek te hebben: helaas is er te weinig overeenkomst. Dit zoekplaatje is dus nog niet opgelost.
Peter Hendrikx werkt aan een fotoboek over de bevrijding van de regio door de Amerikaanse 82e Airborne Divisie en herkende de Amerikaanse parachutist op zoekplaatje ZP084: Jonkerbosch 18 sept 1944 als Ted Bachenheimer. Rob Essers zoekt nog de laatste onbekende persoon op deze foto.
Stichting Heemkunde Malden vond een plek waar de Davinokarretjes (ZP188) gefotografeerd zouden kunnen zijn.

Kabinetfoto's
Om het dateren van kabinetfoto's te vergemakkelijken maakte Rob Essers een adresoverzicht van de fotografen Brainich & Leusink en Huybers. Over een brand bij Brainich & Leusink vond hij meer informatie.

 
Recente foto's

Rob Essers fotografeerde de nieuwe gevelsteen van De Biezantijn.

 
Webmuseum

Reacties op eerder geplaatste museumartikelen:
Ibo Boekhoorn berichtte dat in de rijwielfabriek van Astra later Gruno en Adek kwam.

 
Gastredactie

Deze maand overleed gastredacteur Martien Schenkels. Hij werkte tot op hoge leeftijd aan het omvangrijke Lent lang vervlogen tijd en illustreerde dit ook.

Bedrijvigheid
Bert den Hartog vertelde over zijn werktijd bij schoenfabrieken Nimco en Wellen. Over Wellen staat nog niet veel informatie op onze site. Wie schrijft er meer over?
Op de vraag naar de herkomst van de naam Marbe Gelco volgden reacties van Wim Vegt en Ton Barkmeijer, maar nog geen bevredigend antwoord...
Jos van der Velden, Harry Kuijltjes en Andre L.S. Kersten reageerden op foto's van Jeroen van Lith van de bakkerijen Lagarde, Egerschot en Van Uhm.
De vader van Leo Hofman bouwde oa de pastorie van de Villanovakerk, een afdeling van Melkinrichting Maas & Waal en een gewelf in de Christus Koningkerk. Foto's volgen.
Carla Fleuren was leerling bij kapper Migchels,
Ineke Roskamp-Nijenhuis sliep tijdens de Vierdaagse bij kapper Van de Broek, Marga Hermann vraagt informatie over kapper Wolf.
Rob Ontrop maakt reclame voor Senioren Vereniging Splendor De vader van Riekie Schuurmans werkte ook bij die fabriek.
Co van Eldik vroeg waar de Burstelkeet zat. Eddy Waltman antwoordde.
Henny van Raaij-Stoffels mocht wel eens meerijden met haar vader die chauffeur was bij MelkerijLent.

Locaties (buurten, parken, gebouwen)
Mw. Jopie Huisman vertelde uitgebreid over haar jeugdjaren op de grens Nijmegen-Weurt.

Marijke Saedt vroeg waarom de Bisonbaai zo heet. Rob Essers ontdekte dat die naam al voor de oorlog bestond. Wie weet meer?
Pieternel Coenen-van Kerkhoff zoekt informatie over de (grotendeels verdwenen) huizen aan het Vrouwendaal. Rob Essers reageerde. Meer informatie is welkom.
René van den Broek stuurde een foto waarop slagerij Cloosterman aan de Dommer van Poldersveldtweg staat. Albert Cloosterman, Carla Busser-Furtjes en Ger van Aalten (Top) reageerden.
Thijs Nijenhof vertelde over de Rimboe in de Wolfskuil (ZRAN054).
Cor Bakker vraagt zich af wat de letters 4MKP betekenen op de Anthonispoort. Weet u het?

Onderwijs, zorg en religie
Jos van der Velden zat een jaar op de Willibrordusschool aan de Stieltjesstraat.
Alexander van de Zand haalde kattekwaad uit in de Christus Koningkerk.

Oorlog
Door bemiddeling van Wim van Dam kunt u op onze site nu het Oorlogsdagboek van Sybrand Galama lezen dat hij bijhield in het Franciscaner studiehuis aan de Vermeerstraat gedurende het voor Nijmegen-Oost gevaarlijke halfjaar 17 september 1944 - 17 maart 1945. We volgen het dag na dag.

Theo Phoelich stuurde een bidprentje van dhr. en mw. Stolz-le Duc, slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944.
Wim Vegt zag een vierde dode waar Jan van Hoof viel. Rob Essers vroeg nadere informatie.
Boet de Haas, Rob Essers, Ton Wolf en Alexander van de Zand reageerden op foto's die Joop ten Thye maakte van de verwoestingen in Nijmegen-Oost in september 1944: Barbarossastraat, Hugo de Grootstraat, Oranjesingel en Mariënburg.

Verkeer en vervoer
Gerard Peperkamp deelde herinneringen aan de tram in Nijmegen.
Hans Aarts gaf weer enkele aanvullingen op busfoto's: hier, hier ook, daar en daar ook. Jan Remis en Johnny Meuleman reageerden.

Wilt u ook gastredacteur worden?
Omdat u bijvoorbeeld uw kennis, herinne­ringen, fotocollectie of verzameling wil delen met bezoekers van de website? Wij horen het graag. Het is wel handig als u van tevoren de instructie doorneemt.

 
Overige -veelal kortere- reacties

Louise Hoogenboom Kruittoren,
Willem J. Huurman Oude Haven,
Jan Wanders Westerhelling,
Ton Beekes Westerhelling,
Jeroen de Groot Westerhelling,
Marian Peters-Bouman WillemskwartierJaren50,
Johan Gillich WillemskwartierJaren50,
Rolf Wennekes Gommers,
Mary Nicolasen en Ben Verfürden familieband,
Tonnie Lourense en Toos Evers-Gommers Blauwe Jungskes,
Wim van Mullekom en Rolf Wennekes familie Mulukom,
Leo Lammers ASW,
Harry Kuijltjes drumband Petrus Canisius,
Jos van der Velden kapper Van der Velden,
Wim van Almen Ederveen,
Pieter de Wit Nijmeegse politie,
Wim Vegt ZRAN118,
Jan Vrolijks ZRAN119,
Marie-José Daudt-Janssen gevelschildering bakker Reijs,
Joop Smits Grotestraat (ON0220),
Nel Henderiks opa Schroth (ON0569),
Henk Bleijendaal zusters (ON0782),
Boy van Pelt De Swing (ON0923),
Gerrie Braam Twister (ON1011),
Peter de Haas sleetjerijden (ON1049),
Rolf Wennekes KoorKeizerKarel (ON1133),
Pieter de Wit Loeffen (ON1211),
Louise Hoogenboom Bethelschool (ON1212), en Bethelschool (ON1222),
Gerrie Braam en Ton Leenders klas1 Ubbergseveldweg (ON1256),
Martien Mahler klas5 Ubbergseveldweg (ON1259),
Toos van der Stelt en Co Klomp Nachtegaalplein (ON1287),
Wim Busser en Ricky van Brakel-Hofstee ziekenhuis (ON1327),
Ruud van Lierop, Hans van den Heuvel en Karel Hartman St. Jozefschool Waterstraat (ON1371),
Ruud van Lierop en Karel Hartman St. Jozefschool Waterstraat (ON1372),
Ruud van Lierop St. Jozefschool Waterstraat (ON1373),
Willy Hermsen en Hanny Willemsen-Bos Bewaarschool Klimop (ON1378),
Peter Mom gezin Peter Knoops (ON1379),
Janny Johansson-Lindeboom VAWE (ZP022),
Paul van Ensie Bank van Leening (ZP046),
Jan van Leeuwen en Ria Bos-Hermsen noodschool (ZP056),
Mieke Leemans-Arnts Martinio (ZP106),
P. van Kuik van Gend en Loos (ZP112),
A. Vos garagehouder Jansen (in Den Bosch),
Hans van den Heuvel glas Trekvogels,
Gerard Brans glas Ruitertje,
A.S. den Braber pergapak,
Ton Leenders Christus Koningkerk en
Peter Toussaint en Johnny Meuleman NIJMA/NIEMA.

 
Noviomagus NL-autosticker

We lieten een nieuwe oplage van onze

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: