Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.


Stichting Noviomagus.nl, e-mail: info@noviomagus.nl
KvK: 09136984, IBAN: NL90 INGB0 009441156

Nieuwsbrief Jaargang 12, nummer 4, 2 april 2014

Dit is de 124e Nieuwsbrief van Stichting Noviomagus.nl. In deze maandelijkse nieuwsbrief informeren we u over de toevoegingen op onze website en over interessante ontwikkelingen in projecten. Wij hopen u hiermee betrokken te houden bij de stichting en de website.

Aankondigingen:

Voorjaarsvoorstelling Nijmegen blijft in Beeld

Op maandag 14 april zijn de jaarlijkse filmvoorstellingen van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, in Concertgebouw de Vereeniging om 14 en 20 uur.

Actie voor donateurs van Noviomagus.nl: was u nog nooit bij een voorstelling van NBIB of wilt u zo iemand meenemen?
We stellen 10 vrijkaartjes beschikbaar. Stuur even een mailtje en geef daarbij aub aan naar welke voorstelling (middag of avond) u wilt gaan. U krijgt voor 9 april een reactie.

Boekenmarkt in de Marienburgkapel

Vorig jaar was het succes, daarom zijn we dit jaar weer aanwezig op de boekenmarkt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marienburgkapel): op zaterdag 19 april bent u er welkom van 11u tot 17u om een keuze te maken uit een gevarieerde collectie van oude en nieuwe boeken, voor leuke prijsjes.

Museum de Stratemakerstoren zoekt souvenirs van Keizer Karel

Dit jaar is het 1200 jaar geleden dat keizer Karel de Grote overleed. Daar wordt in Nijmegen uitgebreid bij stilgestaan.
Begin juni opent in museum De Stratemakerstoren een tentoonstelling over de keizer. Karel de Grote heeft heel veel betekend voor Nijmegen, vandaar dat de stad zich ook ‘Keizerstad’ noemt. Er zijn dan ook heel wat locaties en instellingen die de naam van de keizer voeren of gevoerd hebben. Denk maar aan het Keizer Karelplein, de Keizer Karelpodia, Radio Keizerstad of Scouting Keizer Karel.
Om deze tentoonstelling aan te kleden, is het museum op zoek naar allerlei Nijmeegse voorwerpen waar de naam van Karel de Grote op staat. Denk aan beeldjes, vazen, asbakken, kaarten, souvenirs, boeken en tijdschriften, maar ook bijvoorbeeld briefpapier van de verschillende organisaties die zich naar de keizer hebben genoemd.
Heeft u iets wat de moeite waard is, en wilt u dit uitlenen aan het museum? Bel dan 024-3238690 of mail naar info@stratemakerstoren.nl. Uw spullen zullen vanzelfsprekend goed behandeld worden en zijn tijdens de tentoonstelling en tijdens het vervoer verzekerd.

Verder in dit nummer

Reageren
Delen
Facebook
Prikbord
Zoeken
Agenda
Boekenhoek
Oude foto’s
Nieuwe foto’s
Filmfragmenten
Webmuseum
Gastredactie
Noviomagus NL-autosticker
Ondersteuning

Reageren

U heeft het mogelijk al gezien, en er wordt ook al goed gebruik van gemaakt (in de afgelopen maand zo'n 300 keer!): ons nieuwe reactieformulier dat nu onder elk artikel staat.
Het oogt niet veel anders dan voorheen maar het stuurt ons uw bericht op zo'n wijze dat we het direct kunnen plaatsen, zonder tijdrovend knip- en plakwerk.
We willen u vragen om waar mogelijk het nieuwe formulier te gebruiken. Natuurlijk kunt u ons nog altijd 'gewoon' een mailtje sturen. Dat is ook de aangewezen weg als u foto's wilt toevoegen.

Het heeft heel wat hoofdbrekens gekost om dit te ontwerpen, omdat het moest passen bij onze complexe site. Noviomagus.nl is in de loop der jaren gegroeid tot ca 10.000 pagina's die op zeer uiteenlopende manieren geconstrueerd zijn.
Om iets te maken wat op alle variaties aansloot, was bijna ondoenlijk. Maar het lijkt gelukt, al weet je dat met computers nooit zeker: merkt u iets raars of onhandigs, laat het ons aub weten.
Ook andere tips ter verbetering van de site zijn van harte welkom.

 
Delen

Bent u zelf actief met Twitter, Facebook of Google+, dan kunt u pagina's van onze website 'delen' door op het betreffende icoontje te klikken in de linkerkolom. Bent u dat (nog) niet, dan kunt u een link doorsturen met uw eigen e-mailprogramma: klik op het envelopje in de linkerkolom.

 
Facebook

Al een tijdje zijn we ook op Facebook te vinden. Neem eens een kijkje op facebook.com/Noviomagus.nl. Henk Kersten plaatst er regelmatig een mooi item van onze website.

 
Prikbord

Ook deze maand plaatsten lezers vragen of antwoorden op ons Prikbord. U kunt daar eenvoudig uw bericht toevoegen. Registratie is niet nodig.

Voor uw gemak is op onze voorpagina een zoekbalk toegevoegd waarmee u het hele Prikbord kunt doorzoeken. Ook kunt u automatisch bericht krijgen als daar een nieuw bericht geplaatst wordt: klik op deze RSS-link en volg de aanwijzingen van uw browser.

 
Zoeken

Voor nog meer zoekgemak staat op de voorpagina een extra zoekbalkje om te kunnen zoeken in het Regionaal Archief Nijmegen: beeldbank en gedigitaliseerde kranten zijn zo bereikbaar.

 
Agenda

Onze agenda biedt u een overzicht van Nijmeegse historische activiteiten.

 
Boekenhoek

Theo Leether fotografeerde de fraaie schoolplaat 'Hooge en lage rivieroever bij Nijmegen', en scande bovendien het bijbehorende boekje met de informatieve aardrijkskundige beschrijving van de stad.

En als E-boek kunt u twee nieuwe oude stadsbeschrijvingen lezen, van J. Buurman uit 1829 en van C.H. Clemens uit 1839. Wilt u wel eens zo'n oud boek in de hand nemen? Kom dan naar de boekenmarkt op zaterdag 19 april, tussen 11u en 17u in de Marienburgkapel.

 
Oude foto's

Oud Nijmegen
Reacties op eerder geplaatste foto's:
Lies Dreuning vond dat Nijmegen een mooi station (ON0075) had en Eddy Waltman pleit voor herbouw ervan.
Peter Couwenberg vroeg naar de juiste schrijfwijze van de naam van (den) Dungen (ON0166), Hessel antwoordde.
Een neef van Johan van Uden werkte op het tankstation Auto Palace (ON0193).
Geert Hermeling zocht bedrijfsinformatie van Houtbereiding Gebr. van Swaaij - Grarantor(ON0288).
S. Bronsdijk wist dat in de Stephanus ULO (ON0512) ook een dependance was van de Klokkenberg VGLO.
Bob Mieremet kreeg meer dan een schoolborstel naar zijn hoofd op de Karel Doormanschool (ON0534).
Esther van der Wal, Nel Henderiks, Eddy Waltman, Rob Essers en Hessel speculeerden over de voetbalclub van opa Schroth (ON0569).
Gerard Damen gaf het adres van de Bata schoenwinkel (ON0690).
Rien Vermeulen en Hessel herleidden het jaartal van de dichtgevroren Waal (ON0951).
Mw.Jopie Huisman vertelde over de de eigenaresse van Hotel 'De Bonte Os' (ON0994).
Frans S.J. Daniëls, Leo van Megen en Rob Roef benoemden Bruurdiekers (ON1009).
Willy Dal-Daniels herkende nog een collega van Brocades (ON1068).
Yolanda Knoop en Rieki Nas gingen op zoek naar de onbekende school (ON1209).
Jan Vermeulen en Rob Essers gaven informatie over de Barbarossastraat (ON1242), en Martin Snuverink had 2 mooie foto's.
Annemiek de Vries-Cornelissen zat op de Bernadetteschool (ON1253).
Frans S.J. Daniëls kende een leerling van de Noodschool (ON1306).
Na een reactie van Irma Bogers vond René Klomp de juiste plek van de 1e Steen Vogelbuurt (ON1317), o.a. Rob Essers gaf aanvullende informatie.
M. Perin vroeg naar een glas-in-loodraam voor de Van Vliet machinefabriek (ON1345), Eddy Waltman en Henk Walner gaven aan waar deze fabriek stond.

Zoekplaatjes Particulier
Opgelost:
Rob Essers vond de locatie en waarschijnlijke datum van ZP0181-bruidjes.
Bij andere zoekplaatjes kwamen suggesties en aanvullingen van:
Hans Sünnen (ZP0015-???), José van Riel (ZP0008-Bakkerij in Helvoirt), Dirk J. Grul (ZP0054-Klokkenberg), Piet Lemmers (ZP0114-Jozefschool Nieuwe Marktstraat), Peter Mom (ZP0120-kleuterschool Krayenhofflaan), Hessel en Lonneke (ZP0193-Klokkenberg Ubbergseveldweg) en Rob Essers (ZP0195-Slagerij Peters Lange Koningstraat).

Zoekplaatjes Gemeentearchief
Bij eerder opgeloste zoekplaatjes kwamen aanvullingen van:
Rien Vermeulen (ZRAN035-Antonius van Paduakerk), Annemieke Jansen, Boy van Pelt en Hessel (ZRAN053-Biezenstraat hoek Lingestraat), Coen van der List (ZRAN102-Jozefschool Waterstraat), Redactie (ZRAN104-kerk Heiweg-Jacobslaan), Dimitri Blanckaert en Willie Mauriks (ZRAN119-Friden).

Ansichtkaarten
Rien Vermeulen herinnerde zich het sleetjerijden van de Lindenberg en een spookpeloton op het Molenveld.

 
Nieuwe foto's

We kwamen op het spoor van de eerste steen op Dominicanenstraat 13.
Mark van Loon en Rob Essers interpreteerden de gevelsteen van Dominicanenstraat 6.
Rianne woonde op Kerkstraat 5 en René Klomp vond krantenknipsel betreffende de steenleggingen op Einsteinstraat 122 en Patrijsstraat 39.

 
Filmfragmenten

Hebt u de uitzending gemist van De Reunie, over de Canisius-MAVO? Geen nood, u vindt de link op onze filmpagina.

 
Webmuseum

Enkele aanwinsten voor ons Webmuseum:
Twee fraaie Van Dungen-reclames ontworpen door de vader van Hans Bulder: Mekka en Jamaica rumbonen.
Henk Theunissen stuurde een Robinson reclamestandaard, Michel Janssen een Friden asbak, Berry Janssen een houten legpuzzel en Jan Remis een emaillen bord van E.R.K.
Gert Klomparends had vragen bij een Splendor kaarslamp, van Leo Verhees kregen we een plaquette A.C. Verhees, van Hetty Peeters een plaquette opening Elektriciteitscentrale in 1936 en van EBAY een reclamekaart gloeilamp 'Nijmegen', maar van welke fabriek is deze afkomstig?

Reacties op eerder geplaatste museumartikelen:
Jan Remis en René Klomp (GP-mannetje), Cor van den Hoff (Asbak van Berkel en Asbak Ottele), Annemiek de Vries-Cornelissen (BlaauweHand), Johnny Meuleman en Ad Becude (VanDungen), Peter Mom en Paul Rouw (NEC1963-1964), Paul (PolisERK), Anne-Riet de Boer-Teunissen (LP ZolangErMensenZijn) en André Merlijn en Mw. Huisman (Splendor kerstverlichting).

 
Gastredactie

Bedrijvigheid
Na een eerste berichtje van Clementine Hendriks over het bedrijf van haar opa kwam er zeer veel informatie over deze firma J.P. Hendriks aan Zeigelbaan en Molenstraat, van o.a. Mieke Gosselink, Rob Essers, Eddy Waltman, Hans Sünnen en Ton Loomans.

Ook de bakkerijenfoto's van Jeroen van Lith trokken weer bekijks. Reacties kwamen van Jaap Mooi (Bakker Preiser), W. van Kollenburg (Bakker Kotterman), Jos Bosch (Bakker Koper), Esther van der Wal (Bakker Crommentuyn) en Esther van der Wal (Bakker van Gemert).

Theo Tempel zoekt een oudwerknemer van Papierfabriek 'Gelderland'.
M.C. van den Heuvel werkte ooit op de Neptunus.
Volgens Rien Vermeulen en Boy van Pelt zat er een garage onder het pand van Tesser aan de Kronenburgersingel.

Foto-pagina's algemeen
Bart Friebel, Tonnie de Groot, Rob Essers en Ton Leenders schreven over het gangetje van Koper, een verdwenen zijstraatje van de Daalseweg.
Op andere foto's van Arie Kool reageerden Tonnie de Groot (MEAO-school), Leo Verhees en Paul Rouw (Corona), Anton van der Meer (Klokkenberg) en Jonny Vergeer en Hessel (brug Muntweg).
Gerard Damen miste een reclamebord bij de Willemsweg en volgens Henk Termeer toont een andere foto de Wolfskuil en niet het Waterkwartier.

Locaties (buurten, parken, gebouwen)
Tekla Stegeman had goede herinneringen aan het wonen in de Kolpingbuurt.
Johnny Meuleman, Andre Eichelsheim, Henny Fransen, Rinske Kasperts en Eddy Waltman reageerden op het artikel van Henny Fransen over het Willemskwartier.
A.J. Bakker vroeg naar het treintje in het Goffertpark, Jan Remis en Mw. Huisman reageerden.

Diversen
Frans Geertsen zoekt gegevens over een wachthuisje aan de Valkenburgseweg.
De betovergrootvader van Ad Becude staat vermeld in een gemeentegids van Nijmegen uit 1868.

Onderwijs, zorg en religie
Gérard Knipping hield in 1994 een lezing over de Geschiedenis van het St. Vincentiusklooster aan de Dominicanenstraat, nu beter bekend als 'De Vrouwenschool'. Ruim driekwart eeuw verzorgden de Dominicanessen hier ook het onderwijs aan fröbelschool, lagere school en ULO.
Heeft u herinneringen aan de zusters of hun onderwijs? Deel ze met ons! Ook foto's zijn welkom.

Mieke Pennings-Gerritzen, Marjolein Loermans en Rob Essers reageerden op enkele foto's van scholen bij de Gouverneursbuurt: 265, 383, 411 en 413.

Marian van den Meydenberg zocht foto's van de Christus Koningskerk, Ad Becude ging naar de Agnes Reiniera Fröbelschool en Reinier Ligtenberg vertelde over (de resten van) het Dominicus College.

Personen
Rob Boumans schreef aan de hand van enkele familiefoto's een stukje over zijn overgrootmoeder Maria Janssen.
Volgens Hans van Meteren werd bode Martens gehuldigd door prins Carnaval.

Oorlog
Bart Janssen kreeg een bidprentje van 3 kinderen Van Aerde, omgekomen begin 1945, Theo Phoelich gaf daar een bijzondere aanvulling op.
Ben corrigeerde een gegeven in Henny Meijer's overzicht van Operatie Garden.
De vader van Rob Engels was lid van de verzetsgroep de Pandoeren.

Sport, ontspanning en verenigingen
Peter Mom en Hessel herkenden voetballers op een foto van NEC en nog een van NEC. Ben Verfürden zag zijn vader op een foto van S.C.H.
Marian van den Meydenberg, Toon Cornelissen en Dick Byker haalden herinneringen op aan Sportfondsenbad Oost.
Eddy Waltman gaf uitleg over Carnaval.
Tineke Luiten-Toussaint herkende collega's van de E.R.K. waarop Harry van Eck dacht dat het het zangkoor betreft.

Verkeer en vervoer
Carla Dijs maakt een fotocollage in het Waterkwartier en zou daar graag de verhuiswagen van Schraven aan toevoegen.
Hennie van Wees herkende de Bedford van betonfabriek De Hamer op een andere foto van Theo Wieringa.
Rien Vermeulen en Patricia Wouters Derksen reageerden op enkele trolley- foto's uit de collectie van Rob Geurts.
Mario Peperkamp tipte een filmpje over de bouw van tankstation Autopalace.
Coen van der List reed op een combi van Marbe Gelco en vervoerde elektrodes van Smit.

Wilt u ook gastredacteur worden?
Omdat u bijvoorbeeld uw kennis, herinne­ringen, fotocollectie of verzameling wil delen met bezoekers van de website? Wij horen het graag. Het is wel handig als u van tevoren de instructie doorneemt.

 
Noviomagus NL-autosticker

We lieten een nieuwe oplage van onze

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: