Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.


Stichting Noviomagus.nl, e-mail: info@noviomagus.nl
KvK: 09136984, IBAN: NL90 INGB0 009441156

Nieuwsbrief Jaargang 12, nummer 3, 1 maart 2014

Dit is de 123e Nieuwsbrief van Stichting Noviomagus.nl. In deze maandelijkse nieuwsbrief informeren we u over de toevoegingen op onze website en over interessante ontwikkelingen in projecten. Wij hopen u hiermee betrokken te houden bij de stichting en de website.

Attentie Donateurs (laatste melding)

Huidige donateurs hoeven voor dit jaar geen bijdrage te doen: de inschrijving wordt gratis verlengd tot 1 januari 2015.
Heeft u uw bijdrage voor het afgelopen jaar nog niet voldaan, doe dat dan aub snel. Binnenkort vervalt anders uw wachtwoord.
Weet u niet zeker of u al betaald heeft, vraag het even!

Voor nieuwe donateurs is er -zolang de voorraad strekt- een exemplaar van ons jubileumboekje 'Oud Nijmegen in 3D' met stereofoto's uit 1860-1910.
Informatie en aanmeldformulier vindt u op de sponsorpagina.

In dit nummer

Reageren
Delen
Facebook
Prikbord
Zoeken
Herinneringen
Oproep
Agenda
Nimweegs
Oude foto’s
Filmfragmenten
Webmuseum
Gastredactie
Noviomagus NL-autosticker
Ondersteuning

Reageren

U heeft het mogelijk al gezien, en er wordt ook al goed gebruik van gemaakt: ons nieuwe reactieformulier dat nu onder elk artikel staat.
Het oogt niet veel anders dan voorheen maar het stuurt ons uw bericht op zo'n wijze dat we het direct kunnen plaatsen, zonder tijdrovend knip- en plakwerk.
We willen u vragen om waar mogelijk het nieuwe formulier te gebruiken. Natuurlijk kunt u ons nog altijd 'gewoon' een mailtje sturen. Dat is ook de aangewezen weg als u foto's wilt toevoegen.

Het heeft heel wat hoofdbrekens gekost om dit te ontwerpen, omdat het moest passen bij onze complexe site. Noviomagus.nl is in de loop der jaren gegroeid tot ca 10.000 pagina's die op zeer uiteenlopende manieren geconstrueerd zijn.
Om iets te maken wat op alle variaties aansloot, was bijna ondoenlijk. Maar het lijkt gelukt, al weet je dat met computers nooit zeker: merkt u iets raars of onhandigs, laat het ons aub weten.

 
Delen

Bent u zelf actief met Twitter, Facebook of Google+, dan kunt u pagina's van onze website 'delen' door op het betreffende icoontje te klikken in de linkerkolom. Bent u dat (nog) niet, dan kunt u een link doorsturen met uw eigen e-mailprogramma: klik op het envelopje in de linkerkolom.

 
Facebook

Al een tijdje zijn we ook op Facebook te vinden. Neem eens een kijkje op facebook.com/Noviomagus.nl. Henk Kersten plaatst er regelmatig een mooi item van onze website.

 
Prikbord

Ook deze maand plaatsten lezers vragen of antwoorden op ons Prikbord. U kunt daar eenvoudig uw bericht toevoegen. Registratie is niet nodig.

Voor uw gemak is op onze voorpagina een zoekbalk toegevoegd waarmee u het hele Prikbord kunt doorzoeken. Ook kunt u automatisch bericht krijgen als daar een nieuw bericht geplaatst wordt: klik op deze RSS-link en volg de aanwijzingen van uw browser.

 
Zoeken

Voor nog meer zoekgemak staat op de voorpagina een extra zoekbalkje om te kunnen zoeken in het Regionaal Archief Nijmegen: beeldbank en gedigitaliseerde kranten zijn zo bereikbaar.

 
Herinneringen

Van Maria Vitters ontvingen we het verhaal van haar vader, die hulpverlener was na het bombardement op Nijmegen. Met dit artikel wil ze aandacht vragen voor ŕlle slachtoffers van deze ramp, fysiek en psychisch. Waar je ook stond, op dat moment. Leest u: Nog een slachtoffer bombardement Nijmegen.

Phillip White vond meer informatie over 'the infant' Dolly Soetens genoemd in een brief aan Earle White.
Rien Vermeulen reageerde op de oorlogsherinnering van Leo Verhees.

 
Oproep nabestaanden oorlogsslachtoffers

Bart Janssen zoekt nabestaanden van een mogelijk oorlogsslachtoffer: Johanna Soetekouw-Hendriks.
Hij kreeg voldoende informatie om oproep 75 af te ronden.

Rieki Nas voorzag de oproepen van een namenindex.

 
Agenda

Onze agenda biedt u een overzicht van Nijmeegse historische activiteiten.

 
Nimweegs

Wil van Eck-Tesser bevestigde het oorlogsverhaal van Cor Lubbers over klompsokken van afval van zonneschermen.

 
Oude foto's

Oud Nijmegen
Reacties op eerder geplaatste foto's:
Net Topham-van Maassen zag haar opa als kaaisjouwer (ON0135) en op de Bevroren Waal (ON0171).
Henk Kalse leverde hout af bij Houthandel Key (ON0284). Harry Louwers wist meer namen van klasgenoten op de Karel Doormanschool (ON0533), Leo Sewalt zat op O.L.S. nr 10 (ON0535).
Carla Verheijen wist waar de Bata schoenenwinkel (ON0690) was. Het zusje van Co Klomp deed aan Carnaval in het Oude Weeshuis (ON0784).
De vader van Corry Verkaart-Stolk werd begroet door koningin Wilhelmina voor de Bonte Os (ON0994). Frans S.J. Daniëls zag zijn oom met collega's(?) van drukkerij Thieme (ON1065).
Ernst de Vries wist nog meer te vertellen over de winkel van Groos (ON1102). Peter van Iersel kende mensen op de Stijn Buysstraat (ON1235). De moeder van Jules Lauwerier gaf les aan de Paulusschool (ON1331).

Zoekplaatjes Particulier
Er kwamen 3 nieuwe zoekplaatjes, maar ze zijn al opgelost dank zij Hessel, Rob Essers, Carla Busser-Furtjes en Riet Erkens-Hofs:
Lonneke van Westbroek vroeg waar het schoolklasje op Zoekplaatje ZP0193 gefotografeerd is.
Harry Hendriks had eenzelfde vraag bij Zoekplaatje ZP0194 en Zoekplaatje ZP0195.

Rob Essers loste bovendien Zoekplaatje ZP0181-Bruidjes op.

De door René Klomp gesuggereerde locatie van ZP0188-Davino leek zo gek nog niet, maar Rob Essers twijfelde, met reden.

Aanvullingen bij eerder opgeloste zoekplaatjes: Wim van Benthem wist namen van gasten bij ZP0083-Bruiloft en de vader van Albert Stoep was violist in het Nijmeegsch Vaudeville Orkest.

Stereofoto's
We hebben nog een klein voorraadje van ons jubileumboekje 'Oud Nijmegen in 3D - Stereofoto's 1860-1910'. Nu te koop voor € 5,00. Natuurlijk met 3D-bril, en binnen Nijmegen gratis bezorgd! Stuur ons een mailtje om het te bestellen.

Kabinetfoto's
De online collectie cartes de visite is door Henk Kersten wederom ge-update. Bijzonder daarbij zijn de exemplaren van de fotografen Julius Schaarwachter en E.M.A. van der Burght. Ook is een foto van Anthony Nolet boven water gekomen. Verder zijn de studiopagina’s van Korfmacher en Huybers aangepast vanwege nieuwe cdv-layouts. Dank aan J. Boon en Jos Gerrits voor de opgestuurde foto’s. Er staan nu ruim 600 cdv’s en kabinetfoto’s in de collectie. Heeft u uitbreidingen, dan zien we die graag verschijnen!

 
Nieuwe foto's

Peter van Iersel speelde met treintjes niet ver van gevelschildering Drogisterij Stijn Buijsstraat,

 
Filmfragmenten

Op de website www.dewester.info is een documentaire te zien van Jorein van der Put en Sven Nijhof over de V1 bom inslag in het Waterkwartier op 18 februari 1945.
U vindt de link op onze filmpagina.

 
Webmuseum

Enkele fraaie aanwinsten voor ons Webmuseum:
Irma van der Ham scande enkele pagina's uit een reclameboekje voor Robinson schoenen: Willem Wolters wist het wel!.
Huub Mikx vraagt hulp bij het opknappen van een oude lichtreclame voor Swift schoenen.
Arthur stuurde een foto van een Davino lichtbak, Berry Janssen een lp-hoes van De Korsikanen en een glas van politiehondenvereniging DES.

Reacties op eerder geplaatste museumartikelen:
Hanneke Habraken smulde van MEKKA-repen van Van Dungen, Mona Vogelzang weet Duitse chocolade die doet denken aan dat succesproduct.

 
Gastredactie

Bedrijvigheid
Peter van Iersel at gebakjes van bakker Van Leeuwen en af en toe een ijsje bij bakker Molleman. Nico Driessen reageerde bij foto's van bakkerijen waar hij werkte: Hoytink en Koper-Rups. Volgens Ferrie Meinema zou men schreeuwen om Bossche bollen van bakker Van Leeuwen in de Stijn Buysstraat, maar in de Lange Hezelstraat zat een bakkerij met dezelfde naam.
Welke bakkerij hanteerde nu de reclameleus?
De opa van Guus Heikens had een bakkerij op Lange Hezelstraat 31 en ook Jan Remis kwam daar.

Paul Rouw werkte op de twijnerij van de NYMA waar hij ook deelnam aan zomerkampen.

Volgens Yp Kamsma kon je in 1943 wel ijs kopen bij Davino, Rob Essers vond informatie die bevestigde dat in 1944 DAVINO geliquideerd is.

André L.S. Kersten kocht Pietje Bell bij boekhandel Van Gisteren.

Foto-pagina's algemeen
Hessel schreef 2 uitgebreide reacties Zwarte schapen bij de Carnaval? en De sigaar bij foto's over W.P. Martens die 50 jaar op het gemeentehuis werkte.
Jan Kleppe werkte als timmerman aan de spanten van de St. Stevenskerk, de oom van Hans van den Heuvel werd vereeuwigd op een reclame-affiche voor een schone stad en Peter van Iersel mocht met zijn vader mee geld ophalen voor de E.R.K..
Hans van den Heuvel en Rudie van Santen herinnerden zich de huisjes rondom Stevenskerk. Wies Hermans-van de Vlasakker herkende onderwijzeressen van de MULO Groesbeekseweg. Eddy Waltman reageerde op foto's van touwslagerij Reijnen en nachtclub Corona.
Henk la Croix localiseerde een foto achter de Willemsweg.
Jack van de Vooren en Jonny Vergeer gaven uitleg bij een luchtfoto van de Koekoekstraat.

Locaties (buurten, parken, gebouwen)
Nico Verhoeven woonde in het Willemskwartier.

Diversen
Mildred van Genderen heeft een oude schoen van Jan Jansen.

Kunst
Ton Teunissen waardeerde Luuk Bosker's schilderij van de Hunnerpoort.

Onderwijs, zorg en religie
Annemieke Jansen zat op een Josephschool. Jan Verheijen meldde dat enkele foto's van internaat Westerhelling gemaakt zijn in een retraitehuis in Zenderen. Ben Wolf zat op een andere lagere school: Stella Matutina Driehuizerweg (Gouverneursbuurt).

De vader van Tonneke Ceulemans was ziekenbroeder.

Oorlog
Hanneke Olthoff verwees naar het juiste portret van Stuuf Wiardi Beckman.
Hardy Beekelaar gaf uitleg bij het bidprentje van Agnes Kropman.
Ed Melis waardeerde het artikel van Arjen W. Kuiken over de Lancaster crash boven Neerbosch.

Sport, ontspanning en verenigingen
Annemieke Jansen zag haar vader Theo (bijgenaamd de Laban) op een foto van S.C.H.. Weet iemand waarom hij die bijnaam had?

Verkeer en vervoer
Richard Keijzer schreef een stukje over een sproeiwagen door Moll's ATIM geleverd aan de gemeente Amsterdam.

Eddy Waltman speelde op de hooizolder boven transportbedrijf Schraven en hij reageerde op nog enkele autofoto's van Theo Wieringa: een, twee, drie en vier.
Paul Maassen vertelde hoe een vrachtwagen van Hunink gebruikt werd, Boy van Pelt en Jan van Ooijen preciseerden een automerk op die foto.
Volgens Hennie van Wees staat op een van de andere otofoto's een vrachtauto van betonfabriek Swinkels.

De oom van Wim Berwald reed voor Vola Marbe Gelco

Wilt u ook gastredacteur worden?
Omdat u bijvoorbeeld uw kennis, herinne­ringen, fotocollectie of verzameling wil delen met bezoekers van de website? Wij horen het graag. Het is wel handig als u van tevoren de instructie doorneemt.

 
Noviomagus NL-autosticker

We lieten een nieuwe oplage van onze

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: