Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.


Stichting Noviomagus.nl, e-mail: info@noviomagus.nl
KvK: 09136984, IBAN: NL90 INGB0 009441156

Nieuwsbrief Jaargang 12, nummer 2, 1 februari 2014

Dit is de 122e Nieuwsbrief van Stichting Noviomagus.nl. In deze maandelijkse nieuwsbrief informeren we u over de toevoegingen op onze website en over interessante ontwikkelingen in projecten. Wij hopen u hiermee betrokken te houden bij de stichting en de website.

Attentie Donateurs

Huidige donateurs hoeven voor dit jaar geen bijdrage te doen: de inschrijving wordt gratis verlengd tot 1 januari 2015.
Heeft u uw bijdrage voor het afgelopen jaar nog niet voldaan, doe dat dan aub snel. Binnenkort vervalt anders uw wachtwoord.
Weet u niet zeker of u al betaald heeft, vraag het even!

Voor nieuwe donateurs is er -zolang de voorraad strekt- een exemplaar van ons jubileumboekje 'Oud Nijmegen in 3D' met stereofoto's uit 1860-1910.
Informatie en aanmeldformulier vindt u op de sponsorpagina.

In dit nummer

Reageren
Delen
Facebook
Prikbord
Zoeken
Oproep
Agenda
Oude foto’s
Filmfragmenten
Webmuseum
Gastredactie
Noviomagus NL-autosticker
Ondersteuning

Reageren

U kunt heel eenvoudig reageren op al wat er op onze site staat: als u iets kwijt wilt bij een artikel, klikt u in de linkerkolom op [REAGEER!] en een reactieformulier verschijnt met in een deelvenster het zojuist bekeken artikel. Schrijf wat u wilt schrijven, klik op [VERZEND] en klaar!

 
Delen

Bent u zelf actief met Twitter of Facebook, dan kunt u pagina's van onze website 'delen' door op het betreffende icoontje te klikken in de linkerkolom. Bent u dat (nog) niet, dan kunt u zo'n link doorsturen met uw eigen e-mailprogramma: klik op het envelopje in de linkerkolom.

 
Facebook

Al een tijdje zijn we ook op Facebook te vinden. Neem eens een kijkje op facebook.com/Noviomagus.nl. Henk Kersten plaatst er regelmatig een mooi item van onze website.

 
Prikbord

Ook deze maand plaatsten lezers vragen of antwoorden op ons Prikbord. U kunt daar eenvoudig uw bericht toevoegen. Registratie is niet nodig.

Voor uw gemak is op onze voorpagina een zoekbalk toegevoegd waarmee u het hele Prikbord kunt doorzoeken. Ook kunt u automatisch bericht krijgen als daar een nieuw bericht geplaatst wordt: klik op deze RSS-link en volg de aanwijzingen van uw browser.

 
Zoeken

Voor nog meer zoekgemak staat op de voorpagina een extra zoekbalkje om te kunnen zoeken in het Regionaal Archief Nijmegen: beeldbank en gedigitaliseerde kranten zijn zo bereikbaar.

 
Oproep nabestaanden oorlogsslachtoffers

Bart Janssen zoekt hulp bij zijn speurtocht naar Nijmeegse oorlogsslachtoffers: hij hoopt in contact te komen met nabestaanden van Nol Kellendonk.

Enkele oproepen kon hij dankzij uw reacties afsluiten: Betsy van den Berg (oproep 7), J.P.W. Witjes (oproep 11) en familie Prudon (oproep 58).

Bekijkt u ook zijn eerdere vragen: sommige zijn afdoende beantwoord maar er zijn er nog veel waar hij uw hulp nodig heeft.

 
Agenda

Onze agenda biedt u een overzicht van Nijmeegse historische activiteiten.

Er is nu onder andere een kleine expositie in het Architectuurcentrum over hergebruik van Nijmeegse gebouwen.
Het Prentenkabinet van Museum het Valkhof toont fraaie stadspanorama's.

In 814 overleed Keizer Karel de Grote. Er komt een overleg om daar dit jaar ook in Nijmegen aandacht aan te besteden. Heeft u ideeën op welke wijze dit zou kunnen? Laat het ons weten, we leggen ze daar graag op tafel.

 
Oude foto's

Oud Nijmegen
Reacties op eerder geplaatste foto's:
Willy Dal-Daniels herkende enige mensen op de bevroren Waal (ON0171). Harry Louwers haalde herinneringen op aan de Karel Doormanschool (ON0533), Willy Dal-Daniels zag haar overgrootvader van der Heijden (ON0672). Vincent Vroom speelde in de hoempa-band van de PCS (ON0808).
André Prudon, Geer Plönes, Rob Geurts en Paul Rouw herkenden mensen bij de BedrijfsZelfBescherming van de Nyma en Paul Rouw wist namen van Nyma voetballers (ON1060).
Henk la Croix en Willy Dal-Daniels kenden werknemers van Brocades op excursie (ON1068). Henk Hendriks vertelde wat over de 'winkel van mijnheer Groos' op de Pijnboomstraat (ON1102). Willy Dal-Daniels reageerde op Sinterklaas in het Oude Weeshuis (ON1185).
De vader van Hanne van den Heuvel-Hendriks speelde in de Canisius Harmonie (ON1264). Vincent Vroom herkende een aantal klasgenootjes op de Petrus Canisiusschool (ON1291) en er kwam een reactie op de Mariaschool, gelegen bij die Petrus Canisiusschool (ON1294).
Els Benda zag haar zus op de school van de
Rosastichting (ON1304) en Bertien Loeffen was blij met de gevonden namen. Rob Geurts, Jeroen Jongeneel, Theo Binnendijk en Hessel reageerden op de discussie Josephschool of Paulusschool (ON1331).
Theo Phoelich en Willy Dal-Daniels wisten namen van kaaisjouwers (ON1347) en gasten van café van Bon (ON1348). Theo Phoelich kende bovendien nog enkele onderstadskinderen (ON1349) bij naam.

Zoekplaatjes Particulier
René Klomp bekeek de foto met Davino ijsverkopers (zoekplaatje ZP0188) nog eens goed. Arjen W. Kuiken 'ontmaskerde' vervolgens twee van de ijsventers als Duitse militairen, waarop René Klomp voortborduurde.

Stereofoto's
We hebben nog een klein voorraadje van ons jubileumboekje 'Oud Nijmegen in 3D - Stereofoto's 1860-1910'. Nu te koop voor € 5,00. Natuurlijk met 3D-bril, en binnen Nijmegen gratis bezorgd! Stuur ons een mailtje om het te bestellen.

 
Filmfragmenten

André Prudon tipte de site van Eye.nl waar oude filmpjes te bekijken zijn. U vindt de link op onze filmpagina.

 
Webmuseum

Reacties op eerder geplaatste artikelen:
Fri Beenhakkers stuurde ook zijn rapport van de Antoniusschool.
Van Edward Castelijns kregen we nog een emaillen bord van Jacobine-Hollandia.
Rob Essers verzamelde gegevens over villa Alpha, later aangekocht door de fabrikant van Emma's hondenbrood.
René Klomp mailde een portrettengalerij van de jubilerende zangvereeniging Inter Nos.
Aad van Schaijk had een andere LP van het Jongerenkoor Hees-Neerbosch.

 
Gastredactie

Bedrijvigheid
De vader van Leo Kersten werkte 40 jaar bij de Nimco.
René Klomp vond informatie over bakkerij Thijssen (van Slichtenhorststraat).
De vader van Henk Hoogveld had een bakkerij in de Lange Hezelstraat.

Foto-pagina's algemeen
Wim van Megen reageerde op zijn broers foto van de Berg en Dalseweg.

Locaties (buurten, parken, gebouwen)
De moeder van Carla Busser woonde in de Dommer van Poldersveldtweg en ook Rene Thijssen reageerde op dat artikel van Albert Cloosterman.
Marijke van der Scheer ging met haar oma naar de groentemarkt op Plein 1944.
Fred Schaeffer herinnerde zich huis 't Heuveltje als de plek waar hij met zijn ouders in 1944 onderdook.

Onderwijs
Lenie Peters-Huisman zag zichzelf op Stella Matutina en ook Ron Dodemont herkende klasgenoten op die school bij de Gouverneursbuurt.
Ton Beekes herkende veel in het verhaal over de Westerhelling.
Ger Sutman zat in de klas van juf Mies Dekkers op de St. Janschool.

Oorlog
Ben Verfürden stuurde een bidprentje van bombardementslachtoffer Hans van der Grinten.
Jacqueline van der Donk reageerde op het bidprentje van Willem Rosendaal.

Sport, ontspanning en verenigingen
In 1937 kreeg Nijmegen een Sportfondsenbad. Jaap Mooi schreef een mooi boekje over dit vorig jaar gesloten bad. Schrijf ons úw herinneringen bij 75 jaar Sportfondsenbad Nijmegen-Oost 1937-2012. Hessel reageerde al.

Marije van Erp reageerde op Cees de Vos' artikel over Nijmeegse Filmtheaters.

Verkeer en vervoer
Hans Anderson tipte een filmpje over Ziekenvervoer in Nijmegen. Thijs Gras reageerde erop.

Wilt u ook gastredacteur worden?
Omdat u bijvoorbeeld uw kennis, herinne­ringen, fotocollectie of verzameling wil delen met bezoekers van de website? Wij horen het graag. Het is wel handig als u van tevoren de instructie doorneemt.

 
Noviomagus NL-autosticker

We lieten een nieuwe oplage van onze

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: