Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.


Stichting Noviomagus.nl, e-mail: info@noviomagus.nl
KvK: 09136984, IBAN: NL90 INGB0 009441156

Nieuwsbrief Jaargang 12, nummer 1, 1 januari 2014

Dit is de 121e Nieuwsbrief van Stichting Noviomagus.nl. In deze maandelijkse nieuwsbrief informeren we u over de toevoegingen op onze website en over interessante ontwikkelingen in projecten. Wij hopen u hiermee betrokken te houden bij de stichting en de website.

Een nieuw jaar

Dat het een mooi jaar mag worden voor u, voor Nijmegen en voor Noviomagus.nl!
Het is niet gelukt alle inzendingen van het afgelopen jaar op de website te plaatsen, maar weest u gerust: er gaat niets verloren.

Attentie Donateurs

Huidige donateurs hoeven voor dit jaar geen bijdrage te doen: de inschrijving wordt gratis verlengd tot 1 januari 2015.
Heeft u uw bijdrage voor het afgelopen jaar nog niet voldaan, doe dat dan aub snel. Binnenkort vervalt anders uw wachtwoord.
Weet u niet zeker of u al betaald heeft, vraag het even!

Voor nieuwe donateurs is er -zolang de voorraad strekt- een exemplaar van ons jubileumboekje 'Oud Nijmegen in 3D' met stereofoto's uit 1860-1910.
Informatie en aanmeldformulier vindt u op de sponsorpagina.

In dit nummer

Reageren
Delen
Facebook
Prikbord
Zoeken
Oproep
Agenda
Nimweegs
Oude foto’s
Webmuseum
Gastredactie
Noviomagus NL-autosticker
Ondersteuning

Reageren

U kunt heel eenvoudig reageren op al wat er op onze site staat: als u iets kwijt wilt bij een artikel, klikt u in de linkerkolom op [REAGEER!] en een reactieformulier verschijnt met in een deelvenster het zojuist bekeken artikel. Schrijf wat u wilt schrijven, klik op [VERZEND] en klaar!

 
Delen

Bent u zelf actief met Twitter of Facebook, dan kunt u pagina's van onze website 'delen' door op het betreffende icoontje te klikken in de linkerkolom. Bent u dat (nog) niet, dan kunt u zo'n link doorsturen met uw eigen e-mailprogramma: klik op het envelopje in de linkerkolom.

 
Facebook

Sinds enkele maanden zijn we ook op Facebook te vinden. Neem eens 'n kijkje op facebook.com/Noviomagus.nl. Henk Kersten plaatst er regelmatig een mooi item van onze website.

 
Prikbord

Ook deze maand plaatsten lezers vragen of antwoorden op ons Prikbord. U kunt daar eenvoudig uw bericht toevoegen. Registratie is niet nodig.

Voor uw gemak is op onze voorpagina een zoekbalk toegevoegd waarmee u het hele Prikbord kunt doorzoeken. Ook kunt u automatisch bericht krijgen als daar een nieuw bericht geplaatst wordt: klik op deze RSS-link en volg de aanwijzingen van uw browser.

 
Zoeken

Voor nog meer zoekgemak staat op de voorpagina een extra zoekbalkje om te kunnen zoeken in het Regionaal Archief Nijmegen: beeldbank en gedigitaliseerde kranten zijn zo bereikbaar.

 
Oproep nabestaanden oorlogsslachtoffers

Bart Janssen vroeg opnieuw uw hulp bij zijn speurtocht naar Nijmeegse oorlogsslachtoffers: hij zoekt nabestaanden van Johannes Otten en Agnes Janssen, Riek Michels en Remmert en Johanna van den Berg-Gelderman.
Op deze laatste kreeg hij een reactie, evenals op oproep 36 (evacué's van het Meertje).

Bekijkt u ook zijn eerdere vragen: sommige zijn afdoende beantwoord maar er zijn er nog veel waar hij uw hulp nodig heeft.

 
Agenda

Onze agenda biedt u een overzicht van Nijmeegse historische activiteiten.

 
Nimweegs

Eddy Waltman werd in de oorlog een nacht ondergebracht bij kloostersusters waarover Cor Lubbers een Nimweegse Oorlogsherinnering schreef.

 
Oude foto's

Oud Nijmegen
Reacties op eerder geplaatste foto's:
Frans van Laanen herkende kinderen van de bewaarschool Dobbelmannweg (ON0507), Theo van den Broek wist enkele namen bij klassenfoto K Beijnenstraat (ON0936). De vader van Herman Meeuwsen was lid van de Nyma BedrijfsZelfBescherming (ON1058). Hessel vond informatie over scheepswerf Gelria (ON1069) en hij wist namen van scholieren van de Stefanusschool (noodschool) Acaciastraat 2e klas (ON1103), 3e klas (ON1307) en 4e klas (ON1306).
C. van Kouwen reageerde op de Smit operette (ON1120).
Hessel gaf informatie over de start van een nieuwe school van NSV (ON1146),
Coen van der List en Theo Kleermans noemden spelers (bij naam en bijnaam) van het voetbalelftal van Frederiks (ON1160).
Henk Walner vertelde over broeder Balduinus bij wandelvereniging De Tippelaars (ON1171),
Riekie Schuurmans en Greet van Brenk kenden Betje Bollen die woonde op de Burghardt van den Berghstraat (ON1236).
De moeder van Boet de Haas werd in 1944 uit huis verdreven nabij de Barbarossastraat (ON1242) (waarna een geslaagde 'kraakactie' volgde).
Hessel vond informatie over de Canisiusschool (ON1291) en de 'vakantiekolonie' Duckenburg (ON1324).
Mario Heijmans, Hessel en Harry Wolf herkende nog wat carnavalisten bij de bloemenwapen-actie van CV Kiek ze Kieke (ON1341).
Ingrid de Bruijn en Rob Essers gaven een datering voor de luchtfoto van de Robinsonfabriek (ON1343).
Hessel deed een suggestie voor de locatie van de onbekende spoorbrug (ON1344), de vader en de opa van G.W. Hendriks werkten bij machinefabriek Van Vliet (ON1345), en Theo van Hulst en Nel van Eck zagen bekenden bij de kinderen uit de onderstad (ON1349).

Zoekplaatjes Particulier
René Klomp loste een hele reeks oude zoekplaatjes op! Helaas niet in Nijmegen, deze bakkerijen op Zoekplaatje ZP006, ZP008, ZP009, ZP010 en ZP014.
Bea Sneep heeft herinneringen aan smederij Reichgelt die te zien is op zoekplaatje ZP119 (personen bij schuilkelder).
De 90-jarige Johan Verstegen vertelde over zijn lagereschooltijd op de Jozefschool Nieuwe Marktstraat (ZP0114).

Zoekplaatjes Gemeentearchief
'JohnDoe' heeft niet al te goede herinneringen aan instituut de Sonnaville.

Stereofoto's
Gerard Centen sprak tijdens zijn diensttijd op Nieuw Guinea met leden van de Koloniale Reserve.
We hebben nog een klein voorraadje van ons jubileumboekje 'Oud Nijmegen in 3D - Stereofoto's 1860-1910'. Nu te koop voor € 5,00. Natuurlijk met 3D-bril, en binnen Nijmegen gratis bezorgd! Stuur ons een mailtje om het te bestellen.

 
Webmuseum

Reacties op eerder geplaatste artikelen:
Rob van den Broek was in dienst bij pianohandel Van Kalmthout, Ineke Keizers-Teunissen zong bij het Jongerenkoor Hees-Neerbosch, Rien Vermeulen woonde om de hoek bij Melkerij Lent waar zijn vader werkzaam was en Kees Rutten gaf net iets meer informatie over een tegel van de Nieuwe Waalbrug waarmee de naam van de maker te achterhalen was.

 
Gastredactie

Bedrijvigheid
Ton Loomans herinnerde zich het gebak van Bakkerij Van Loon en de snoepautomaat van Bakkerij Elbers. André Sonneville heeft zoete herinneringen aan Bakkerij Vis en Marianne Kokke-van Wissing hoopt op een reactie van een dochter van Bakker Vis.

Foto-pagina's algemeen
Jo Liskamp woonde op de Berg en Dalseweg (foto Theo van Megen).
Silvia Vos gaf een preciezere locatie van een foto: vanaf opgang naar Belvedere.

Locaties (buurten, parken, gebouwen)
Ton Jansen pleitte voor vernieuwing van de Kolpingbuurt.
De vader van Wout Lentjes was uitvoerder bij de restauratie van de Stevenstoren.

Onderwijs
Rob Boumans gaf een toelichting bij een foto van internaat de Westerhelling en Hessel vond informatie over Frater Jozef Bossaert die daar lesgaf en hij dacht dat een linosnede aan de muur op internaat Westerhelling gemaakt was door frater Jozef. Jeroen de Groot dacht dat ook.
Thea Degen en Jeroen de Groot wisten de namen van leraar en leerlingen van de Stella Matutinaschool (Gouverneursbuurt).

Personen
Clemens Wijnen woonde jarenlang naast de familie Toussaint.

Oorlog
In 2014 is het 70 jaar geleden dat het centrum van Nijmegen gebombardeerd werd. Diverse activiteiten zullen dat herdenken, waaronder een muziektheatervoorstelling op 19, 20 en 21 februari 2014. Kaartjes voor 'Ben je thuis voor het donker' zijn tot 2 januari met korting te verkrijgen.
Jan de Vries stuurde een bidprentje van Anne de Vries die omkwam bij het bombardement op 22 februari 1944.
De opening van de nieuwe brug over de Waal vestigde de aandacht weer op de gedurfde Oversteek op 20 september 1944. Henny Meijer had uit verschillende bronnen een lijst van deelnemers aan de Waaloversteek samengesteld, waar nu enkele waardevolle aanvullingen op kwamen: van Siebe Postma over Alfred Hurtado die nog niet vermeld was, van Paul Geutjes over Gerald W. Kight, en Arjen W. Kuiken noemde twee ook nog niet vermelde personen: John C. Mortzfeldt en Ervin E. Shaffer.
Ben Siebenheller stuurde een bidprentje van oorlogsslachtoffer Wilhelmus Rosendaal.
Rob Essers vond een -iets afwijkend- tweede exemplaar van de overlijdensakte van Jan van Hoof.

Sport, ontspanning en verenigingen
Gastredacteur Sjaak Rutten schreef een artikel over de begindagen van zijn favoriete sport: Biljarten in Nijmegen in de 19e eeuw.

Verkeer en vervoer
J.J. de Groot bouwde wel het mooiste tankstation van Nederland. Zijn kleinzoon Teun de Groot schreef een chronologisch overzicht van dit bedrijf dat tot 1988 familiebezit bleef: benzinestation 'Auto-Palace'.

Wilt u ook gastredacteur worden?
Omdat u bijvoorbeeld uw kennis, herinne­ringen, fotocollectie of verzameling wil delen met bezoekers van de website? Wij horen het graag. Het is wel handig als u van tevoren de instructie doorneemt.

 
Noviomagus NL-autosticker

We lieten een nieuwe oplage van onze

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: