Sint Stevenskerkhof 48

Sint Stevenskerkhof 48, Achter de Hoofdwacht 7:

Aan de westzijde van de Achter de Hoofdwacht, waar in 1940 nog een heel rijtje eeuwenoude huizen stond, staat nu nog slechts één pand. Het werd in het begin van de jaren '70 in historiserende stijl gebouwd. De voorgevel aan de Achter de Hoofdwacht werd een kopie van de achtergevel van Grotestraat 36. Deze fraaie gevel uit 1566, met natuurstenen banden en een fries met opschrift in reliëf, werd in 1944 ontdekt onder oude bepleistering. Bij de afbraak van het pand in de jaren '60 werden de natuurstenen elementen gered en opgeslagen. Bij de bouw van Achter de Hoofdwacht 7 werden de natuurstenen verwerkt in de voorgevel, die voor de rest met nieuwe stenen is opgetrokken. De nieuwe winkelpui is in passende stijl vormgegeven.
De onderdelen van het fries met opschrift zijn bij de herbouw gedeeltelijk verwisseld, waardoor er nu een haast onbegrijpelijke tekst te lezen is: DAT GOET DAT NV TER TYT IS MYn DAS WAS…HEB ICK N……DVS E. ER OnDE GEEF OM GOT - AnnO 1566.

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactie 1:

Rob Essers, 05-12-2022: Zie ook RAN F14327 (datering 8/1949, locatie Grotestraat 36-38).


CC-BY-SA Fotopersbureau Gelderland - J.F.M. Trum
beschrijving De achterzijde van dit pand (Het Watervat) aan de oostzijde van de Grotestraat, waarvan in 1974 deze achtergevel (uit 1566) met gebruikmaking van de authentieke natuurstenen lijsten is gereconstrueerd in de voorgevel van Boekhandel Kruger aan de Achter de Hoofdwacht


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.