Poorten van het Oud Burgeren Gasthuis

Poorten van het Oud Burgeren Gasthuis

Aan de Professor Cornelissenstraat, op ruim een kilometer van de binnenstad, zijn nog twee oude poortjes te vinden.


Het eerste staat buiten en bevond zich oorspronkelijk aan de oostzijde van de Molenstraat. Daar vormde het tot 1846 de toegang tot het Oud Burgeren Gasthuis. Hier konden sinds 1592 de oudere, alleenstaande Nijmegenaren, die zelf het burgerrecht hadden of dat in zekere zin hadden gerfd, hun laatste dagen slijten. In de jaren 1846-1848 werd een nieuw gebouw aan de Molenstraat opgetrokken, waarbij het poortje uit de straat verdween. In 1969 werd het complex gesloopt om plaats te maken voor de Molenpoortpassage.

Met de bewoners van het gasthuis verhuisde ook dit poortje naar de buitenwijk Galgenveld. Daar was in 1967 een nieuw onderkomen voor het gasthuis gerealiseerd. Het poortje vormt daarvan nu opnieuw de toegang. De hardstenen poort stamt uit 1645 en wordt bekroond door een leeuw, die het stadswapen vasthoudt. Boven de aanduiding van de naam van het gasthuis staat de volgende tekst:


Aenschouwer van t huys Godt die Almachtich Heer
Wilt doch om Christi naem Die oock wil beloonen 
 Gedachtich syn gasthuis Die met gemoet sinceer
Want sulcx is aengenaem Liefd'aen haer betoonen
          ANNO 1645


     

Het tweede poortje staat op de eerste verdieping van het nieuwe flatgebouw van het Oud Burgeren Gasthuis - werkelijk een verborgen monument dus! Dit poortje uit 1646 stond oorspronkelijk aan de achterzijde van het gesloopte complex aan de Molenstraat.

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: