Café 'De Tempelier'

Molenstraat 93-97: Café 'De Tempelier'

Molenstraat 93-97, bestaande uit een café met bovenwoningen, is in 1902 gebouwd naar een ontwerp van de Rotterdamse architect P.G. Buskens, die tot in 1915 zijn architectenbureau op nummer 97 had gevestigd.

Het gebouw is in Art Nouveaustijl opgetrokken. Dit komt ondermeer tot uitdrukking in het bloemenmotief in glas-in-lood boven de ingang van het café en de met zweepslagmotieven versierde voordeur van nummer 93 (zie foto linksonder). Het hoekpand valt nogal op door de helrode verblendsteen, die geregeld werd toegepast in de Art Nouveau.

Boven de ingang van het café was vroeger een tegeltableau aanwezig, met daarop in zwierige letters het woord 'Café'. Helaas is er nauwelijks meer iets van dit tableau overgebleven.

Het pleintje waaraan café 'De Tempelier' ligt, is ontstaan doordat de Molenstraat - tot in de 16de eeuw nog buiten de stadsomwalling gelegen - zich hier oorspronkelijk splitste in een weg richting Malden en een weg richting Wijchen. Op de splitsing lag een waterpoel, die in de 17de of 18de eeuw werd gedempt.

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: