Grote Markt 23-24 en Sint Stevenskerkhof
GroteMarkt23-24.jpg StStevenskerkhof56-57.jpg

Grote Markt 23-24 en Sint Stevenskerkhof

Grote Markt 23 (links) en 24 (rechts) waren oorspronkelijk onderdeel van de Lakenhal en werden na de opsplitsing beiden met een trapgevel bekroond. De panden zijn nu precies elkaars spiegelbeeld, maar dat is in het verleden heel anders geweest.

De voorgevel van nummer 23 was oorspronkelijk - en zeker tot 1765 - identiek aan Grote Markt 22, dat hiervr is beschreven. Het bleef tot in de vorige eeuw grotendeels ongewijzigd en heeft zelfs als enige pand in het hele rijtje zijn originele, 16de-eeuwse trapgevel behouden. Nummer 24 had een iets afwijkende gevelindeling en verloor rond 1800 zijn trapgevel. Ervoor in de plaats kwam een schilddak, dat toentertijd meer in de mode was.

In 1931-1932 werden beide panden zeer ingrijpend gerestaureerd en kregen ze hun huidige aanzien. Bij elk van de twee huizen werden de twee vensters op de eerste en tweede verdieping vervangen door n breed venster, zoals in de oorspronkelijke situatie. Daarnaast kreeg nummer 24 een exacte kopie van de trapgevel van nummer 23. Hier was dus meer sprake van herbouw dan van restauratie.

Toch zijn er nog oude elementen overgebleven. De zijmuren en de natuurstenen fragmenten op de eerste verdieping zijn nog restanten van de middeleeuwse Lakenhal. De natuurstenen puien en de trapgevel van nummer 23 komen uit de 16de eeuw.

Ook de achterzijden van de huizen zijn het bekijken waard. Vooral in de muren van nummer 23 zijn sporen van vroegere verbouwingen zichtbaar.

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: