Groenestraat 210: Agnes Reiniera Fröbelschool
Groenestraat210.jpg

Groenestraat 210: Agnes Reiniera Fröbelschool

Deze in 1920 gebouwde kleuterschool, ontworpen door J. Vingerhoets en C.N. Hoogterp, werd gebouwd in opdracht van de jonkheer Rutgers van Rozenburg, wiens vrouw twee jaar eerder twee dochters had gekregen: Agnes en Reiniera.
Het schoolgebouw is zeer opvallend door zijn geheel symmetrisch opbouw, door het grote contrast tussen de witgeschilderde stenen en de rode pannendaken en door zijn vrije ligging, op enige afstand van de straat. In 1960 werd het gebouw verbouwd door F.M. Oswald.

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactie 1:

Ad Becude, 23-03-2014: In 1952 ging ik naar dit kleuter- of freubel schooltje, (ik was toen 5 jaar). Het gebouw had toen tussen de twee lokalen een ingang met een boog in de vorm van een Haard (oude kolenkachel). Het linker lokaal weet ik nog, omdat ik daar mijn eerste aanvaring met een schaar heb gehad, in mijn hand dus. Wat er in het rechter was dat weet ik niet meer.
Reactie 2:

G.C. Willemse-Hevel, 27-12-2020: In 1953 ben ik op de kleuterschool gekomen maar ben er na één jaar weer afgegaan. De lerares had een haviksneus en daar kreeg ik angsten van. Nu ik dit tik moet ik er echt om lachen, niet om haar maar om mij zelf van toen.
Reactie 3:

Johnny Meuleman, 27-12-2020: Ik heb in 1964 hier op school gezeten, was toen 5 jaar.
Hoewel ik in het Willemskwartier woonde moest ik na een half jaar naar de Nieuwe Markt naar de kleuterschool. Waarom daar zal ik nooit geen antwoord op krijgen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.