Het Natuurmuseum
Natuurmus4.jpg Natuurmus1.jpg

Gerard Noodtstraat 121: Het Natuurmuseum

In 1913 werd de synagoge aan de Nonnenstraat door de joodse gemeenschap verruild voor een nieuw gebouw aan de Gerard Noodtstraat Ontwerper van het gebouw was Oscar Leeuw, die ook de Vereeniging ontwierp. Kenmerkend voor het gebouw zijn de ronde vormen, die op verschillende plaatsen terugkomen. Het gebouw wordt bekroond door een koepeltoren, die typerend is voor de oosterse bouwkunst. De toren wordt door vier kleinere koepeltorentjes ingeklemd.

In de twee Stenen Tafels boven in de toren, die op de derde foto te zien zijn, zijn in het Hebreeuws de tien geboden weergegeven. De foto daaronder toont een fragment in de boog boven de ingang. Oorspronkelijk was hier een Davidsster in steen gehouwen, nu prijkt hier een fakkel die wordt doorgegeven. Op de onderste foto is nog een versiering te zien, die aan weerszijden van het portaal terug te vinden is. Het staat symbool voor de zogenaamde palmboom van Judea.

In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw, dat als opslagplaats voor radio's werd gebruikt, zwaar beschadigd. Een groot deel van het interieur ging verloren. Na de bevrijding werd het gebouw niet meer gebruikt door de joodse gemeenschap: diensten werden nu gehouden in een deel van een ernaast gelegen - inmiddels gesloopt - schoolgebouw. In 1980 werd het Natuurmuseum in het pand gevestigd en dat zit er nu nog. In 1988 werd het pand verbouwd en gerestaureerd onder leiding van Paul Hoeke.

Natuurmus5.jpg Natuurmus3.jpg
Natuurmus2.jpg

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.