Bosweg 160

Bosweg 160: Kinderherstellingsoord Villandry

In de wijk Kwakkenberg staat deze enorme villa midden in het groen. Het werd in 1926-1931 gebouwd, architect was E. Verschuyl. Opvallend is vooral de enorme, ver uitstekende dakpartij, typisch voor de grotere woonhuizen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Het pand werd gebouwd als herstellingsoord voor kinderen van spoor- en tramwegpersoneel en het interieur is dan ook kindvriendelijk vormgegeven. Zijn oorspronkelijke functie heeft het gebouw al een aantal jaren niet meer.

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactie 1:

Hans Kornelisse, 13-10-2015: Ik ben in 1959 6 weken in het kinder tehuis Vilandry geweest. Het was speciaal voor de bleekneusjes uit de grote stad en kinderen met een slechte sociale achtergrond.
Weet niet veel meer van deze periode maar Tante Jo heeft voor mij een diepe indruk achtergelaten.
Het was een hele lieve vrouw, gingen veel wandelen in de bossen (langs de heilige land stichting). En zij vertelde heel veel over de oorlog.
Speelde veel op de hei voor het kindertehuis.
Hoop dat meer mensen reageren, heb daar een hele fijne tijd gehad.
Reactie 2:

H.J. Nijkamp, 26-04-2016: Ik was nog erg jong, maar zes jaar oud toen ik bij Villandry moest aansterken. Helaas had ik veel last van heimwee waardoor ik eerder afviel dan aankwam. Ik zou eerst een half jaar gaan maar het werd uiteindelijk een jaar. Ik weet nog dat we buiten moesten slapen. Mijn broertjes mochten me niet bezoeken, zij moesten achter het hek blijven wachten. De slaapzalen waren voor mij erg groot. Mijn herinneringen zijn dus niet zo positief.
Reactie 3:

J.P. Schimmer, 18-05-2016: Ik heb daar 6 weken gezeten in het laatste kwartaal van 1958, ging daar naar toe voor de nerveusiteit daar mijn ouders altijd ruzie hadden. Ik heb een fijne tijd daar gehad want ik wilde niet eens terug naar mijn ouders. Ben helemaal gaan hangen aan een verpleegkundige uit Gasselternijveen die ik als mijn moeder ging zien en die liefde gaf !!!
's Middags eten en daarna in de buitenlucht achter het huis slapen, en de wandelingen naar de Heilig Landstichting, ben er pas nog geweest of ik alles nog herinnerde, bij de bushalte links de Bosweg op. Het heeft nu een andere bestemming gekregen.
Reactie 4:

Nathalie, 24-01-2019: Mijn oma heeft hier met haar tweelingzus gezeten. Voor de oorlog. Ik herinner me een liedje ...In Villandry moet je wezen, in Villandry moet je zijn... Ze vond het er vreselijk.

Redactie: Heeft ze ook verteld waarom ze het vreselijk vond?
Nathalie: Ja, ze waren heel streng daar. Ze was daar omdat ze te mager was en moest aansterken. Ze verstopte het eten in haar jaszak bv. En gooide het dan later weg.
Reactie 5:

JAM.Willems, 25-01-2019: Tegenwoordig is Villa Villandry een verpleeghuis voor ouderen van de Stichting Waalboog.
Reactie 6:

Rob Essers, 25-01-2019: De naam van het rijksmonument Bosweg 160 Nijmegen is Kinderhuis Villandry. De door de Waalboog gebruikte benaming is verwarrend. In het monumentenregister van Nijmegen wordt het gemeentelijke monument Villandry 50 t/m 60 Nijmegen (was: Groesbeekseweg 295 Nijmegen) aangeduid als villa Villandry; zie Wikipedia.
Reactie 7:

Tini Overeem, 06-05-2019: ik was 11 jaar ging ik met mijn zus Regina Overeem heen. Mijn zus moest erheen, die ging altijd 6 weken weg, was moeilijk opvoedbaar. Toen zei ik: ik wil ook. De eerste 4 weken ging het goed, tot mijn ouders kwamen op bezoek. Wou ik mee, mog niet. Toen hadden we de boel op stelten gezet, dat is de einigste wat ik herinder, en grote slaapzallen.

Redactie: Wanneer was je daar, welk jaar ongeveer?
Reactie 8:

René Martens, 21-07-2019: Sinds 1989 was hier het kantoor van MacKAY Management gevestigd en opleidingscentrum ICC, waarbij in samenwerking met het Arbeidsbureau omscholingscursussen werden verzorgd voor werkzoekende HBO'ers en Universitair geschoolde studenten. Honderden studenten hebben hierna werk gevonden.
Na een grote inbraak waarbij alle computerapparatuur was gestolen, werd het pand verlaten. De verzekeraar Centraal Beheer heeft nimmer iets vergoed. Wie de dieven waren is nooit achterhaald, de politie had te weinig capaciteit was hun antwoord. Tonnen schade tot gevolg.
Reactie 9:

Ineke Kooistra, 29-10-2019: In kinderhuis Villandry ben in zes weken geweest in de zomer van 1966. Ik herinner me de directrice zuster Koelewijn en dat we de leidsters met tante aan moesten spreken. Tante Joke en tante Tineke onder andere.
Ik heb ontzettend veel heimwee gehad naar huis toen ik daar zat. Ik kwam zogenaamd als bleekneusje, maar ging waarschijnlijk even 'bleek' weer naar huis.
Het ergste vond ik de lange nachten van 19u tot 7u, je mocht 's nachts je bed niet uit om te plassen, met als gevolg dat je 's ochtends op knappen stond. Ook kwamen ze 's avonds met een zaklantaarn in je ogen schijnen om te kijken of je wel sliep.
Ik was 10 jaar en moest als ontbijt 4 boterhammen eten, daarna de bossen in, om 10u een beker melk, om 12 u een flink bord met warm eten. Daarna 2 uur rusten buiten in de hutten en het vreselijkste was om 15u een bord pap eten. Het moest en zou op ook al werd je er misselijk van (heb nog altijd een 'pap trauma'). 's Middags mocht je spelen en dan om 18u weer 4 boterhammen. Om 19u slapen.
1x in de week werd je gewogen. Ik was niet gegroeid, maar mocht na zes weken gelukkig wel weer naar huis.
Mijn ouders mochten in al die weken, na vier weken, maar 2 uurtjes op bezoek komen. Daarna begon de extra heimwee weer.
Het was een zomer met heel slecht weer, dus konden we helaas weinig buiten spelen.
Ik denk nog best vaak terug aan die tijd. Heb er helaas geen foto's van. Ben 40 jaar later een keer terug geweest om het gebouw te bekijken. Hoewel het geen kinderhuis meer was maakte het meteen weer een diepe indruk op mij.
De tijd in Villandry zal ik nooit vergeten.

Redactie: Waar woonde je toen? En werkte je vader of moeder bij de spoorwegen? 
Ineke: Ik woonde in die tijd met mijn ouders en broertje in Groningen.  Mijn vader was machinist bij de Nederlandse Spoorwegen.  Zelf denk ik dat ik één van de laatste lichtingen in 't herstellingsoord ben geweest. 
Reactie 10:

Andre Bakker, 07-02-2020: Ben denk ik rond 1973 daar geweest.
Er waren daar toen niet veel kinderen meer maar ik kan me het nog goed herinneren.
Het was er erg eenzaam en idd buiten slapen, veel eten, met mes en vork leren eten. Veel slapen en wandelen buiten. Ze waren idd er streng daar.
Ik miste mijn broer en zus en ouders zijn twee uurtjes op bezoek geweest.
Het heeft veel indruk op me gemaakt.
Ik wist niet dat het nog bewaard was gebleven, ga het zekers een keer bezoeken.
Het heeft mijn leven wel beïnvloed wat betreft respect naar ouders toe en ben er wel rustiger van geworden en handelbaarder.
Groetjes, André (deel graag verhalen met mensen die er ook zijn geweest)
Reactie 11:

Ettie de Jonge, 07-06-2020: Ik ben van februari tot maart 1961 in Villandry geweest, moest toen herstellen na een ziekte. Ik was toen 9 jaar. Heb er een hele leuke tijd gehad.
Wat ik mij nog herinner is b.v. de hoogtezon waar we met elkaar onder gingen. De huiskamer op zondag waar we plaatjes gingen draaien op de grammofoon zoals het toen werd genoemd. De prachtige bossen waar we gingen wandelen, ook gingen we naar het Valkenhof. 's Middags rusten buiten, volgens mij op rieten stoelen en daarna heerlijke warme pap (griesmeel?) in een beker.
Op zondag brieven en kaartjes schrijven naar huis. Mijn ouders zijn volgens mij twee keer geweest in de 6 weken dat ik er ben geweest. Ook waren er leuke ‘tantes’, vooral tante Ria was geweldig en tante Thea. Alleen was het erg jammer dat mijn zus niet mocht komen.
Toen ik na 6 weken op gewicht was mocht ik weer naar huis. Mijn vader was machinist bij de Nederlandse Spoorwegen en we woonden in Groningen dus het was een lange reis om op bezoek te komen.
Ik denk nog altijd met erg veel plezier aan die tijd terug.
Zijn er nog mensen die er in die periode zijn geweest? Daar kan ik me nl. niets meer van herinneren.
Groetjes Ettie

Redactie: Voor de duidelijkheid: hoe oud was je toen? Kreeg je in die periode ook onderwijs?
Ettie: Ik was 9 jaar. Nee we kregen geen onderwijs. 
Reactie 12:

Gert Peters, 10-11-2020: Op mijn regelmatige speurtocht naar mijn verleden kom ik hier terecht.
Wat een herkenbare verhalen lees ik, zal mijn ervaringen er graag bij zetten.
Ook ik kwam uit een minder sociaal gezin van gescheiden ouders, ik was pas 4 en mijn stiefvader bezorgde mij een traumatische jeugd, zodat via mijn opa (vaders kant), welke werkte op het hoofdkantoor van de Spoorwegen, hij was daar commies?, ik wegens langdurig bedplassen in Villandry terecht kwam.
Buiten Utrecht was ik nooit geweest en ik verwonderde me aan de trolley bussen in Nijmegen, ja toen waren deze er nog. Nadat mijn moeder me op de Bosweg geparkeerd had, werden de nieuw aangekomen kinderen vakkundig lichamelijk onderzocht op mogelijke gebreken, zoals hoofdluis en vieze oren. Nee luis had ik niet maar mijn trommelvliezen werden op brute wijze getest op taaiheid middels een staafje met wat watten. Horrible, ik ben niet kleinzerig, maar dit!
Ik was een fragiel mager kereltje erg schuchter die contact met anderen mijdde. Was daarom altijd mikpunt van plagerijen. Zoals bij een lange boswandeling werd een meisje bekogeld met eikels en werd ik als schuldige aangewezen, ik durfde toch niets te weerleggen. Toen ik op de dezelfde tocht struikelde en weer overeind kwam, kreeg ik met een stok van een van de jongens een klap boven mijn neus, en hield daar een bloedneus aan over. Was dus weer in de picture, en dat heeft de directrice me tijdens het gezamenlijk eten nog eens goed ingepeperd. Wat een takkewijf was dat. En ik was volgens haar, morgen nota bene jarig, werd wel 8 en dan dit op mijn kerfstok te hebben, ik wist niet waar ik kijken moest. De volgende dag was mijn stoeltje versierd en kreeg ik van het takkegeval een cadeautje in de vorm van een blikken motortje wat je met een sleuteltje op kon draaien. Al die aandacht, ik vond het niks. Ik ben eind augustus jarig en werd 8 dus was ik hier in 1959.
Op mijn verjaardag kwamen mijn moeder en stiefvader, waarschijnlijk verplicht, op bezoek en heb ik hen de omliggende barakken mogen laten zien. We vonden daar een nest wilde katten.
Ik was blij dat ze weer weg gingen om maar aan te geven dat ik verder het verblijf in Villandry niet onaangenaam vond. Veel wandelen, ’s middags in de barakken op een rieten soort van standstoel verplicht rusten. Met een lekkere warme deken, ik vond het prima, van slapen kwam niets terecht. Elke dag na het rusten mochten twee kinderen helpen de pap maken en op borden doen en op de tafels zetten, het was custard, ik vond het heerlijk.
Jongens en meisjes sliepen, natuurlijk, op aparte zalen van zo’n 15/20 man elk. Ook het was-ritueel geschiedde gescheiden.
Kan me herinneren dat ik op een morgen wakker werd en mijn lichaam vol rode plekjes zat, ik mocht drie dagen niet met de groep mee, werd apart gehouden, dat vond ik helemaal niet erg, ik mocht en kon nu de hele dag in de speelkamer in mijn eentje met alle speelgoed spelen.
Verplicht kaarten schrijven herinner ik me ook, en inderdaad die zaklampen ’s nachts. De wandelingen vond ik geweldig.
Ik herinner me een stadsgenootje die op of achter de Mariaplaats woonde, ook zo’n stadsstakkertje, met hem kon ik het goed vinden, hij heette dacht ik (ook) Gert, achternaam Arbeider?
Salutatum

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: