Bosweg 160

Bosweg 160: Kinderherstellingsoord Villandry

In de wijk Kwakkenberg staat deze enorme villa midden in het groen. Het werd in 1926-1931 gebouwd, architect was E. Verschuyl. Opvallend is vooral de enorme, ver uitstekende dakpartij, typisch voor de grotere woonhuizen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Het pand werd gebouwd als herstellingsoord voor kinderen van spoor- en tramwegpersoneel en het interieur is dan ook kindvriendelijk vormgegeven. Zijn oorspronkelijke functie heeft het gebouw al een aantal jaren niet meer.

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactiepagina
Reactie 1:

Hans Kornelisse, 13-10-2015: Ik ben in 1959 6 weken in het kinder tehuis Vilandry geweest. Het was speciaal voor de bleekneusjes uit de grote stad en kinderen met een slechte sociale achtergrond.
Weet niet veel meer van deze periode maar Tante Jo heeft voor mij een diepe indruk achtergelaten.
Het was een hele lieve vrouw, gingen veel wandelen in de bossen (langs de heilige land stichting). En zij vertelde heel veel over de oorlog.
Speelde veel op de hei voor het kindertehuis.
Hoop dat meer mensen reageren, heb daar een hele fijne tijd gehad.
Reactie 2:

H.J. Nijkamp, 26-04-2016: Ik was nog erg jong, maar zes jaar oud toen ik bij Villandry moest aansterken. Helaas had ik veel last van heimwee waardoor ik eerder afviel dan aankwam. Ik zou eerst een half jaar gaan maar het werd uiteindelijk een jaar. Ik weet nog dat we buiten moesten slapen. Mijn broertjes mochten me niet bezoeken, zij moesten achter het hek blijven wachten. De slaapzalen waren voor mij erg groot. Mijn herinneringen zijn dus niet zo positief.
Reactie 3:

J.P. Schimmer, 18-05-2016: Ik heb daar 6 weken gezeten in het laatste kwartaal van 1958, ging daar naar toe voor de nerveusiteit daar mijn ouders altijd ruzie hadden. Ik heb een fijne tijd daar gehad want ik wilde niet eens terug naar mijn ouders. Ben helemaal gaan hangen aan een verpleegkundige uit Gasselternijveen die ik als mijn moeder ging zien en die liefde gaf !!!
's Middags eten en daarna in de buitenlucht achter het huis slapen, en de wandelingen naar de Heilig Landstichting, ben er pas nog geweest of ik alles nog herinnerde, bij de bushalte links de Bosweg op. Het heeft nu een andere bestemming gekregen.
Reactie 4:

Nathalie, 24-01-2019: Mijn oma heeft hier met haar tweelingzus gezeten. Voor de oorlog. Ik herinner me een liedje ...In Villandry moet je wezen, in Villandry moet je zijn... Ze vond het er vreselijk.

Redactie: Heeft ze ook verteld waarom ze het vreselijk vond?
Nathalie: Ja, ze waren heel streng daar. Ze was daar omdat ze te mager was en moest aansterken. Ze verstopte het eten in haar jaszak bv. En gooide het dan later weg.
Reactie 5:

JAM.Willems, 25-01-2019: Tegenwoordig is Villa Villandry een verpleeghuis voor ouderen van de Stichting Waalboog.
Reactie 6:

Rob Essers, 25-01-2019: De naam van het rijksmonument Bosweg 160 Nijmegen is Kinderhuis Villandry. De door de Waalboog gebruikte benaming is verwarrend. In het monumentenregister van Nijmegen wordt het gemeentelijke monument Villandry 50 t/m 60 Nijmegen (was: Groesbeekseweg 295 Nijmegen) aangeduid als villa Villandry; zie Wikipedia.
Reactie 7:

Tini Overeem, 06-05-2019: ik was 11 jaar ging ik met mijn zus Regina Overeem heen. Mijn zus moest erheen, die ging altijd 6 weken weg, was moeilijk opvoedbaar. Toen zei ik: ik wil ook. De eerste 4 weken ging het goed, tot mijn ouders kwamen op bezoek. Wou ik mee, mog niet. Toen hadden we de boel op stelten gezet, dat is de einigste wat ik herinder, en grote slaapzallen.

Redactie: Wanneer was je daar, welk jaar ongeveer?
Reactie 8:

René Martens, 21-07-2019: Sinds 1989 was hier het kantoor van MacKAY Management gevestigd en opleidingscentrum ICC, waarbij in samenwerking met het Arbeidsbureau omscholingscursussen werden verzorgd voor werkzoekende HBO'ers en Universitair geschoolde studenten. Honderden studenten hebben hierna werk gevonden.
Na een grote inbraak waarbij alle computerapparatuur was gestolen, werd het pand verlaten. De verzekeraar Centraal Beheer heeft nimmer iets vergoed. Wie de dieven waren is nooit achterhaald, de politie had te weinig capaciteit was hun antwoord. Tonnen schade tot gevolg.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: