Lentse Historische Kring

ga naar aflevering 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23

~ Lent lang vervlogen tijd ~

20. Openbaar en bijzonder onderwijs in Lent

Het onderwijs in Lent met een openbaar schooltje in de Piepeben (sinds 1816) was stiefmoederlijk bedeeld. De kinderen uit de Vossenpels gingen in Bemmel naar school en de kinderen uit Veur Lent in Nijmegen. In 1895 werd een nieuwe grotere openbare school geopend die concurrentie zou krijgen van én het protestants onderwijs én het katholiek onderwijs. In 1880 kende Lent een katholieke bewaarschool en in 1909 komen de eerste vier zusters in Lent die in 1910 de katholieke meisjesschool openen. Dat betekende voor het openbaar onderwijs in Lent halvering van het aantal leerlingen. Een eerdere aderlating haalde in 1906 de protestantse kinderen uit de openbare school toen het protestants christelijk onderwijs in Lent was begonnen. De zusters woonden in het nieuwe Sint Lambertusgesticht dat in 1913 was uitgebreid tot het bekende Huize St. Joseph, pension voor nette dames en heren op gevorderde leeftijd. De zusters breidden hun activiteiten uit naar de gezondheidszorg en de ouderenzorg en verschillende vormen van praktisch onderwijs incl. een pensionaat. In 1926 werd Huize St. Joseph uitgebreid. Heel wat moeilijker ging het met het katholiek lager onderwijs voor jongens. Het werd een eindeloos gekissebis met de gemeente met telkens weer wat toegeven. Tenslotte waren drie van de vier lokalen van de openbare school voor het katholiek onderwijs bestemd. In 1933 werd het openbaar onderwijs in Lent opgeheven.

Afb. 20a: Het Lambertushuis met meisjesschool uit 1909 waarmee het bijzonder katholiek onderwijs in Lent begon. In 1913 werd dit huis uitgebreid tot het St. Josephgesticht. Tekening hierna.

Afb. 20b: Het St. Josephgesticht in Lent.

Afb. 20c: De nieuwe jongensschool op de hoek van de huidige Schoolstraat en de Steltsestraat kwam in de plaats van de oude openbare school in de Piepeben, de huidige Tuinstraat.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)