De Gruyter

De Gruyter

Hieronder ziet u, zo mogelijk in chronologische volgorde, de ontwikkeling van de Carte de visite, logo, ontwerp en adressering van fotograaf A. de Gruyter. Bent u in het bezit van een type dat hieronder niet vermeld staat, dan voegen we dat graag aan dit overzicht toe. Kunt u een bijdrage leveren aan deze pagina of heeft u informatie over deze fotograaf, mail ons.

Info: Gruijter, Adrianus de 

Geboorteplaats/datum Asten 1859-07-05
Sterfplaats/datum Goes 1943-01-22

Klik hier voor de De Gruyter fotocatalogus

A. de Gruijter, Phot

 

A. de Gruijter, Photograaf

Mutatie: stempel

 

A. de Gruyter, Phot.

Mutatie: kaderlijn vervallen

 

Cdv. A. de Gruyter, Nijmegen

Mutatie: Layout

 

 Cdv. A. de Gruyter, van Dulckenstraat Nijmegen

Mutatie: Kleur voorzijde, bedrukking achterzijde vervallen

 

Cdv. A. de Gruyter, Van Dulckestraat 3 Nijmegen

Mutatie: Layout

 

Kabinetfoto. A. de Gruyter, van Dulckestraat 3 Nijmegen (ca 1908)

Mutatie: Layout

 

Reactie 1:

Jaap de Gruijter, 24-01-09: Het was een erg leuke verrassing voor mij om uw site met de foto’s van A. de Gruyter te ontdekken. Hij was namelijk mijn grootvader, Adrianus, en ik ben al een poosje bezig informatie over zijn leven te verzamelen.
Op de site wordt gevraagd naar soortgelijke foto’s van en informatie over de fotograaf. Voor zover ik weet zijn er binnen onze familie geen dergelijke foto’s aanwezig die door hem zijn gemaakt. Wel bestaan er enkele foto’s van hem. 
Verder heb ik een aantal feitelijke gegevens over hem verzameld. Kunt u mij misschien aangeven welke zaken voor u interessant zijn?
Tenslotte vraag ik me af of een of meer van de gefotografeerde personen familieleden zijn. 

P.S. De naam wordt in onze tak van de familie, waartoe dus ook Adrianus behoort, met een ‘ij’ gespeld, niet met een ‘y’. Misschien een artistieke vrijheid?

Reactie 2:

Rob Essers, 25-01-09: Het antwoord op de vraag van Jaap de Gruijter staat op
http://www.gaypnt.demon.nl/straatnamen/toelichting.html#familienamen .

Zijn grootvader heette officieel Adrianus de Gruijter (met puntjes). Ook de straatnaam is niet overal correct gespeld. Sinds het Raadsbesluit d.d. 22 februari 1896 heet de straat: van Dulckenstraat (kleine letter v en met n); zie http://www.gaypnt.demon.nl/straatnamen/V.html#van%20Dulckenstraat .

Reactie 3:

Jaap de Gruijter, 28-01-09: Enkele gegevens over Adrianus de Gruijter, fotograaf te Nijmegen.

Adrianus de Gruijter werd geboren op 5-7-1859 in Asten, als zoon van Johannes de Gruijter en Everdina Brouwers. Hij trouwde in 1882 met Maria Hendrina Bodde, van wie hij in 1906 scheidde. Hij hertrouwde het jaar daarop met Jantje Sijbrens Hendriks. Zij kregen zes kinderen. 
De woning van het gezin, aan de van Dulckenstraat nr. 3 in Nijmegen, moest kort voor 1920 plaats maken voor het (voormalige) gebouw van de Vereenigde Draadfabrieken.
Het gezin is toen verhuisd naar Ellewoutsdijk (Zeeland), waar Adrianus als burger in dienst van het Ministerie van Defensie gewerkt heeft als beheerder van het militaire fort aldaar.
Voor zover bekend was hij in Zeeland niet meer beroepsmatig aktief als fotograaf.
Hij overleed op 22-1-1943 in Goes.
Behalve portretfoto's maakte hij ook de meeste foto's in de wandelgids voor de omgeving van Nijmegen, 'Mooi Nederland'.

Reactie 4:

Jan van Zweeden, 04-04-09: Leuk iets te lezen van een verre achterneef van mijn vrouw. De ouders van Adrianus (Johannes de Gruijter, 1836-1900 en Everdina Brouwers, 1831-1866) zijn haar overgrootouders. Mijn vrouw is genoemd (via tussenstapjes natuurlijk) naar haar overgrootmoeder.

Op zich is het op de één of andere manier wel een intrigerende man. De hele familie de Gruijter woonde generaties lang in Asten/Someren. Ook mijn vrouw is Brabantse (geboren in Waalre). Deze Adrianus sprong er duidelijk uit, niet alleen omdat hij zijn geboortegrond verliet, maar ook omdat hij (in het begin van de vorige eeuw) scheidde. Dat was zeer ongebruikelijk in de katholieke familie. Ook zijn beroep was bijzonder.

Ook bijzonder voor ons is dat ik van Zeeuwse oorsprong ben. Tijdens het bezoek aan de begraafplaats in Goes kwamen we toevallig het graf van Adrianus (en zijn dochter Anny) tegen. In het bericht van Jaap de Gruijter lees ik dat hij rond 1920 naar Ellewoutsdijk verhuisd is. Vanaf 1922 tot ongeveer 1940 woonde mijn vader in Ellewoutsdijk. Het is dus zeer waarschijnlijk dat mijn vader (en zijn ouders) Adrianus en zijn vrouw gekend hebben. Ik kan het mijn vader helaas niet meer vragen, hij is in 2000 overleden.

Ik heb de foto van het graf van Adrianus in Goes (gefotografeerd op 3 mei 2005) bijgevoegd.

Reactie 5:

J.J. de Gruijter, 08-05-09: Zeer bedankt Jan van Zweeden voor je reaktie en de foto van het graf van mijn opa en mijn tante Anny. Ik wist niet dat die laatste daar is begraven.

Ook voor mij is Adrianus een intrigerend persoon. Dat is ook de reden waarom ik informatie over hem ben gaan verzamelen. Aan wat je in dit verband al noemde: zijn geboortegrond verlaten, een bijzonder beroep en echtscheiding als katholiek, kan ik nog toevoegen dat hij vanwege een hooglopend conflikt met zijn Nijmeegse pastoor over zijn wens tot scheiden en hertrouwen de RK Kerk heeft verlaten en tot de Ned. Herv. Kerk is toegetreden. In Ellewoutsdijk zat hij in de plaatselijke kerkeraad. 

Verder weet ik inmiddels dat hij door een bedrijfsongeval (chemicalien in de donkere kamer of magnesiun flitsoeder) aan een oog blind is geworden. Ik neem aan dat dit de reden is geweest dat hij zijn beroep als fotograaf heeft opgegeven.

(Toevallig komt in de genealogie van mijn moeder’s familie, Smallegange, ook een Van Zweeden voor: Neeltje, geb. 18-11-1836 te Borssele. Familie?)

Reactie 6:

Jan van Zweeden, 11-01-11: Even een reactie op de vraag of Neeltje van Zweeden familie van mij is. Dat kan ik bevestigend beantwoorden.
Je moet dan wel heel erg ver terug in de geschiedenis, onze gezamenlijke voorouders zijn Cornelis VOORTRAP (van SWEDEN) en Cornelia Passchiers WAGENAAR, beiden overleden voor 1706. Zie hiervoor http://www.vanzweeden.nl/zweee3.htm , in de lijst ben ik XIr.
Bijzonder is dat onze kinderen dus zowel via moeders als vaders kant familie van u zijn. Nu zal dat vast en zeker wel veel vaker voorkomen, maar dan toch vooral als de families vele generaties op één plek hebben gewoond. Het toeval wil overigens weer wel dat onze kinderen in Nijmegen geboren zijn. Wij zijn in 1981 naar Groningen verhuisd, en daar wonen we nog, maar onze jongste dochter woont weer in Nijmegen en onze oudste in Arnhem.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: