Noviomagus-Hoogenboom

Als waardering voor dit particuliere initiatief heeft NOVIOMAGUS.NL de afgelopen maanden geheel belangeloos verslag gedaan van de renovatie van het Hoogenboompand aan de Molenstraat te Nijmegen. Wij hopen dat de firma Hoogenboom en de deelnemende bedrijven deze geste hebben gewaardeerd en dat u er als kijker van heeft genoten, en zien u allen graag nog eens terug, ergens op onze internetpagina's.

Henk Kersten, NOVIOMAGUS.NL

Nijmegen, mei 2001

 

Historie HOOGENBOOM=MODE

Anno 1953 start de heer H. Hoogenboom sr. op het MariŽnburg 72-73 te Nijmegen de herenmode- en confectiezaak HOOGENBOOM=MODE. In 1958 en '59 treden twee van zijn zoons toe tot de zaak. In '69 wordt het bedrijf verplaatst naar de Molenstraat 80-82, waar momenteel 't Schouwke gevestigd is.

 

In 1979 wordt het huidige pand aan de Molenstraat 106-108 (voorheen van Campen) aangekocht en verbouwd tot herenmodezaak.

 

 

 

 

 

Heden in 2001 wordt het pand, het voormalige bankgebouw van de vroegere Maas- en Waalsebank uit 1895, door de familie Hoogenboom, eigenaren van HOOGENBOOM=MODE, met veel inspanning en liefde, in de oude luister hersteld. Het pand, gebouwd onder architectuur van A. Jacot en W. Oldewelt uit Amsterdam (terug te zien in de "nieuwe" gevel), wordt voorzien van entresols, lift en een compleet nieuw interieur. Ook wordt de orginele Jugendstil glas in lood koepel uit 1895 van Jan Schouten 't Prinsenhof te Delft, teruggeplaatst.

 

Met dank aan allen, in het bijzonder onze medewerksters/-ers, is met veel extra inspanning en geduld deze enorme renovatie bereikt en kan de firma met een gerust hart de 21-ste eeuw ingaan.

Firma Hoogenboom, 

Nijmegen, maart 2001

Home

Reactie 1:

Rob Essers, 28-10-2015: In bovenstaande tekst is sprake van "de vroegere Maas- en Waalsebank uit 1895". Het vermelde jaartal 1895 is niet juist. De firma "de Maas- en Waalsche Bank Kneppers & Cie." bestond sinds 1 januari 1892 (bron: De Gelderlander, 31 december 1891). Tot 1903 was het kantoor van de bank gevestigd op het adres Kannenmarkt 34. In het adresboek van 1903 staat voor het eerst het adres Molenstraat 106a vermeld.

De oudste documenten in het Digitaal Gebouwendossier betreffen het BOUWEN KANTOORGEB. MET 2 AFZ. WINKELS IN AFW PLAN DD 20/6/02 (20-06-1902). Deze zijn ondertekend door de beherende vennoten Jos Kneppers en J. Jurgens. Op de bouwtekeningen staan de namen van de architecten A. Jacot en W. Oldewelt. De beide namen staan op de gevelsteen rechts van de hoofdingang.

In Binnenstad, jrg. 2008, nr. 228/229, het blad van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), stond een bijdrage over beide Amsterdamse archtecten van Vincent van Rossem met als titel: Amsterdam 1900: A. Jacot (1864-1927), W. Oldewelt (1865-1906). Het niet-vermelde monumentale pand voor de Maas- en Waalsche Bank in Nijmegen moet een van de laatste opdrachten van Willem Oldewelt zijn geweest.

Het voormalige bankgebouw is aangewezen als gemeentelijk monument. In de redengevende omschrijving staat: "Bouwjaar: ca. 1905. Architect: W. Oldewelt. Zeer monumentaal bedrijfspand met goed geproportioneerde en zorgvuldig gedetailleerde gevel, die een belangrijke functie heeft voor de straatwand." Het bouwjaar is niet erg nauwkeurig. Architect A. Jacot wordt in de redengevende omschrijving niet vermeld.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: