Herinneringen Bombardement

Klasgenoot Henri van der Grinten

Ingezonden op 22-02-2009 door Herman ter Stege

 

Vandaag 65 jaar geleden, ik was toen 12 jaar, was ik met mijn iets jongere broer Henk ( 1999) van onze school (Nijmeegse Schoolvereniging) aan de toenmalige Driehuizerweg (thans Heyendaalseweg) op weg naar huis aan de Haagbeukstraat in het Hengstdal.
We moesten op school i.v.m. luchtalarm langer nablijven totdat het signaal "veilig" werd gegeven. Omstreeks half twee liepen we ter hoogte van het voormalig militair oefenterrein Molenveld aan de Gelderselaan toen opnieuw het sein luchtalarm klonk. Vrijwel op hetzelfde ogenblik hoorden we overvliegende vliegtuigen en kort daarna vanuit de richting van het stadscentrum het geluid van ontploffende bommen. Uitkijkend over het onbebouwde Molenveld waren we getuige van felle flitsen als gevolg van de talrijke explosies.
Deze verschrikking zorgde ervoor dat we in plaats van een schuilplek/kelder in de straat te zoeken, zoals bij luchtalarm was voorgeschreven, snel naar huis liepen.
Vader, agent bij de gemeentepolitie had die dag vrijaf, maar was al bij het geluid van de ontploffingen op de fiets gestapt en op weg gegaan naar het hoofdbureau van politie aan het Valkhof om te zien of hij daar bijstand kon verlenen.
Toen hij 's avonds weer thuis kwam vertelde hij ons van de hartverscheurende gevolgen van het bombardement die hij in de stad had gezien.
Op school hoorde ik later dat mijn klasgenoot Henri van der Grinten bij het bombardement was omgekomen in de Groenestraat. Ook vier ons bekende jongens, die tijdelijk op een school op het Kelfkensbos zaten omdat hun eigen school aan de Koolemans Beynenstraat door de Duitsers was gevorderd, bleken te zijn verongelukt.
Pas weken na het bombardement konden we, samen met vader, voor het eerst met eigen ogen de gevolgen van het verwoestende bombardement aanschouwen.

Herman ter Stege

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: