WPyrmontsingel19

Waldeck Pyrmontsingel 19

Eerste steen

Met toestemming van de bewoner hierbij foto’s van gevelsteen Waldeck Pyrmontsingel 19.
Vergelijk de gevelsteen op Waldeck Pyrmontsingel 17.

Er staat:

    E.    R.    
18 159 83.

Inzender: Sjaak Rutten

Reactie 1:

Rob Essers, 09-11-2009: De informatie op de steen is minimaal, maar ik kan een gokje wagen...
Bij het aanleggen van huisriolering in 1912 is J.M. Roos de eigenaar van de 16 beneden- en bovenhuizen. In het digitale bouwarchief staat als bouwjaar 1898 vermeld.

J.M. Roos is hoogstwaarschijnlijk de timmerman, later aannemer Johannes Mathias Roos (1847-1915) die op 26 april 1871 in Nijmegen trouwde met Maria Philemena Raaijmakers (1850-1927). Zij liggen allebei begraven op de Begraafplaats Daalseweg (Vak/rij/graf 26/02/10).

De voorletter E op de steen zou kunnen slaan op hun vijfde dochter Engelina Theresia Roos die op 27 februari 1878 in Nijmegen werd geboren. Van geen van de andere kinderen begint de voornaam met een E. De hele kinderschare is terug te vinden op http://members.chello.nl/~r.loosschilder/page12%20Roos.html.

Engelina Theresia Roos vertrok op 30 maart 1906 van Nijmegen naar Kellen (Kleve). Daar loopt het spoor dood.

Reactie 2:

Wil Sommeijer-de Boer, 15-11-2009: Met verbazing de gevelsteen gezien in Waldeck Pyrmontsingel 19 in uw rubriek 'gevelstenen-inventarisatie'. Ik heb 14 jaar op de Waldeck gewoond, eerst op nr. 5, een benedenhuis, later op nr. 3, een bovenwoning. Voor zover ik me nog kan herinneren woonde mijn oma op nr. 23. Het was een echt familiebuurtje. Ik moet bekennen dat ik die gevelsteen nog nooit heb gezien. Als kind let je daar misschien niet zo op. Wat me verder opviel is dat van deze gevelsteen zowel op nr. 19 als op nr. 17 melding is gemaakt. Zo zie je maar, woon je 14 jaar in een echt klein buurtje en heb je die gevelsteen nog nooit gezien. Overigens heb ik vorig voorjaar nog eens een kijkje genomen in m'n oude buurtje en gezien dat er nog al wat veranderd is. Het transformatorenhuisje staat er nog wel evenals de oude beukenboom waar we als kind zo heerlijk in konden klimmen. Verder alle hulde voor uw website, ik neem er wekelijks een kijkje en dat met veel plezier.

Reactie 3:

Angela Verbeeten, 09-03-2013: Ik heb informatie over de personen als vermeld bij deze gevelsteen:
Johannes Mathias Roos is de vader van mijn oma van moederszijde. Mijn oma heette Marie Philomena Roos en was de jongste van 18 kinderen. Mijn oudtante Engelien woonde in de jaren '60, toen ik jong was, in Keulen. Ik ben er wel eens op bezoek geweest.
Ik wist van mijn moeder dat mijn overgrootvader aannemer was in Nijmegen en zij wees mij vaak de vele huizen aan die hij in Nijmegen Centrum en Oost heeft gebouwd. Hij moet er redelijk rijk mee zijn geworden want volgens het verhaal van mijn oma kregen alle kinderen bij hun huwelijk 2 huizen cadeau: 1 om in te wonen en 1 om huur van te ontvangen. Ik wist niet dat hij op de begraafplaats aan de Daalseweg ligt begraven, zo'n 500 m van mijn huis!
Groet, Angela Verbeeten (1961)

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: