Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Voorstadslaan 313

Eerste steen

M.I.M. z

W.A.v.H.t

1864

 

Wat een mooi initiatief, uw digitale verzameling van Nijmeegse gevelstenen. Ook op mijn huis prijkt er eentje, waarvan ik een paar foto's meezend.

Ik heb geen flauw idee wie M.I.Mz, of W.A.v.Ht zijn. In een boekje van Dr. De Bleycourt staat dat de villa waar het koetshuis ooit bijhoorde toebehoorde aan een heer Verdonck, maar van wie hij die heeft gekocht is mij onduidelijk.

Vriendelijke groeten

Marc van den Akker,
bewoner Koetshuis Leeuwenstein
Voorstadslaan 313

Tekening Bron: Gemeentelijk bouwarchief Nijmegen

Reactie 1:

Rob Essers, 25-11-10: In het adresboek van 1893 stuitte ik op "Metz wed A J, geb W A van Holst, zonder beroep, Hees, villa 'Leeuwenstein' voorstadslaan 102". Twee jaar later woont de weduwe er nog steeds en heeft zij telefoonnummer 178.

Kennelijk is de eerste steen voor het koetshuis in 1864 gelegd door het echtpaar Metz-van Holst. Menso Johannes Metz is geboren op 11 augustus 1817 in Rhenen, zoon van Jacobus Metz en Martiena van Voorthuisen. Hij trouwde op 25 augustus 1842 in Rhenen met Wilhelmina Arnolda van Holst. Wilhelmina is geboren op 9 november 1815 in Rhenen, dochter van Huibert Gerrit van Holst en Helena van Oosenbrugge.

In het adresboek van 1868/1869 staat "Metz, M.J., firma E.B. van Eldik, In IJzerwaren, Kannenmarkt, D 12". Tante Hendrina Geertruid Metz (ca. 1791-1841) was getrouwd met Engel Bart van Eldik (ca. 1784-1840), koopman te Nijmegen. Het is alleszins aannemelijk dat neef Menso na hun overlijden de firma in Nijmegen heeft voortgezet.

Bij het leggen van de eerste steen is Menso Johannes Metz ca. 47 jaar oud en zijn echtgenote Wilhelmina Arnolda van Holst bijna twee jaar ouder. Hij overlijdt op 6 juni 1886 in Hees (Nijmegen), 68 jaar oud. Zijn weduwe Wilhelmina is overleden op 27 april 1897 in Nijmegen, 81 jaar oud. Niets wijst er op dat het echtpaar kinderen heeft.

In de telefoongids 1915 staat: "178 Verdonck, M.G.F., Villa 'Leeuwenstein', fruitplantage, Voorstadslaan 333, Hees". Het telefoonnummer is hetzelfde, maar huisnummer 102 is inmiddels gewijzigd in 333.

Reactie 2:

Marc van den Akker, 29-11-10: Wat leuk eindelijk te weten dat die letters Menso Johannes Metz en Wilhelmina Arnolda van Holst betekenen. Ik kijk al dik twintig jaar tegen die steen aan als ik de deur inloop.
Van het bestaan van een adresboek van 1893 (en van het bestaan van adresboeken in het algemeen) wist ik niet. Of was dit de telefoongids? Het huisnummer van de villa Leeuwenstein was inderdaad ooit 333. Het koetshuis waar ik woon had toen nummer 331. Ik moet zeggen dat ik het een knap staaltje speurwerk vind. Hartelijk dank.

 

Reactie 3:

Naar aanleiding van de rubriek "Gevelstenen - Inventarisatie" stuur ik je een drietal boedelinventarissen van villa Leeuwenstein (Voorstadslaan 313) te plaatsen bij het verhaal van het koetshuis van genoemde villa, waarvan Mark van de Akker de bewoner is. In twee boedelinventarissen wordt ook de inrichting van het koetshuis beschreven. Kan hij zien of er enige gelijkenis is met de huidige inrichting.

Klik hier voor de boedelinventarissen van Leeuwenstein (Word-document)

Klik hier voor veel meer boedelinventarissen, verzorgd door Robert Spanings

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: