VeurLent

Veur Lent

Jaarsteen 1947


"Het Bureau Wederopbouw Boerderijen, een overheidinstelling, was vanaf juli 1940 verantwoordelijk voor de wederopbouw van de verwoeste boerderijen. Het liet boerderijen in regionale vormentaal bouwen die een moderne agrarische bedrijfsvoering toelieten. Veel wederopbouwboerderijen dragen een gevelsteen met een uit het vuur springende leeuw." (www.meertens.knaw.nl)

Lent telde volgens de databank van het Meertens Instituut negen wederopbouwboerderijen. Bij de Verlengde Waalbrug is een van deze gevelstenen in het zogenaamde Bastion op Veur Lent herplaatst. Waarschijnlijk is de steen afkomstig van een wederopbouwboerderij die voor de aanleg van de nevengeul moest wijken. De trap op de foto ligt aan de westkant van de Prins Mauritssingel.

andere plaatsen
1940 Roijendijk 12a, Mill
1947 Moerstraatseweg 40, Moerstraten
1947 Striensestraat 29, Rosmalen
1948 Markt 8, Aardenburg
1948 Horsterweg 15, Broekhuizen
1948 Wielwei 21, Doniaga

Inzender: Rob Essers (toegevoegd 09-08-2015)

terug

Reactie 0:

Rob Essers, 09-08-2015: Gevelsteen Veur Lent
Reactie 1:

Rob Essers, 11-08-2015: Inmiddels ben ik erachter dat het idee om de gevelsteen te herplaatsen afkomstig is van Frans Mikx. In Lentse Lucht schreef hij een paar jaar geleden over deze steen:
Historische gedenksteen even zoek...

De huidige kaalslag van de Griftdijk Zuid roept beelden op van oorlog en vernietiging. Het is niet de eerste keer dat de buurt rond de Schans het moet ontgelden. Vanaf de aanleg van de Schans in de Tachtigjarige oorlog zijn hier legers naar toe getrokken om Nijmegen te belegeren en in te nemen. De laatste keer waren het de Duitse bezetter en de Amerikaanse en Engelse bevrijders die tegen het einde van WOII een veldslag rond de bruggen uitvochten en 95% van de woningen in Lent met oorlogsschade achterlieten. Het duurde jaren voordat de huizen waren hersteld en Lent uit zijn as herrees. In die periode van Wederopbouw werd elke nieuwe woning gezien als teken van vooruitgang.

Naast de voordeur van Griftdijk Zuid nummer 17 werd als teken van trots en overwinning een gevelsteen met een uit het vuur oprijzende Nederlandse leeuw en het jaartal 1947 geplaatst. Nu de woningen langs Griftdijk Zuid 65 jaar na de Wederopbouw alweer worden gesloopt was het de bedoeling die historische gedenksteen op zijn minst voor de slopershamer te behoeden. Maar op de dag dat de kraan van het sloopbedrijf Putman de voorgevel zou neerhalen was de gedenksteen uit de gevel verwijderd! Volgens het slopers was de steen: "door iemand van monumenten opgehaald". Bij navraag hij het Huis van de Geschiedenis in Nijmegen bleek de steen onvindbaar en zeker niet opgeslagen te zijn in het gemeentelijk Monumentendepot. Toen herinnerde de opzichter van Putman zich dat de persoon die de steen ophaalde van de Monumentenwacht was waarna de gedenksteen werd teruggevonden in het Historisch Bouwfragmentendepot bij landhuis De Mellard in Valburg. De gele bakstenen gedenksteen ligt daar onbeschadigd en netjes bewaard te wachten op hergebruik. Hopelijk is er een mooie plek te vinden in de toekomstige keermuur.

Frans Mikx


In het adresboek van 1959 staat: "Smith, A. C., bloemist, Griftdijk Zuid 17". Volgens die gegevens in de databank van het Meertens Instituut was A.C. Smith eigenaar van Griftdijk Zuid 33 in Lent. Mogelijk gaat het om hetzelfde pand.

Voor plaatsing in Het Bastion gekozen omdat dit nabij voormalig huisnummer 17 ligt. Het is een mooie plek, maar een nadere toelichting mag niet ontbreken.
Reactie 2:

Rob Essers, 19-01-2018: Het adres van het Bastion is: Oudedijk 3 Lent. Op een webpagina van de Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum staat een overzicht van meer dan 350 exemplaren van de gevelsteen met het reliëf van een uit het vuur springende leeuw en het jaartal van de wederopbouw. Het ontwerp stamt uit 1940. Dat verklaart waarom de leeuw op de steen geen kroon, zwaard en pijlen draagt, zoals de leeuw in het schild van het Rijkswapen.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.