VanPeltlaan92

Van Peltlaan 92

Eerste steen

Hierbij een gevelsteen uit de Hatertse Hei: helaas geschonden, Van Peltlaan 92. Er staat te lezen:

ANNO
1.4.1912
 
 

Waarschijnlijk zijn de oorspronkelijke initialen van de eerste bewoners later verwijderd, resulterend in een lelijke plek op de steen. 
De eigenaresse van het huis woont er pas sinds twee maanden. Zij heeft echter bij aankoop een dikke map meegekregen met allerlei bescheiden over dit pand. Onder andere de aanvraag voor de bouwvergunning in 1912, alsmede de toestemming van de burgemeester. Op 5 januari 1912 vroegen Petrus en Paulus de Kluis, beide wonende te Hatert, een bouwvergunning aan voor zes arbeiderswoningen “op een terrein aan de Van Peltlaan, Kad. Sectie C No. 3593 Hatert”. Dit verzoek draagt het briefhoofd van A. Willems, Timmerman, Kastanjelaan No. 90 Nijmegen. 
Van Peltlaan 92 is een van deze 6 woningen. 

Inzender: Sjaak Rutten

Zie ook de gevelsteen op Van Peltlaan 82

(Bron: gemeentelijk bouwarchief)

Reactie 1:

Rob Essers, 12-06-2013: Volgens het Digitaal Gebouwendossier is één bouwvergunning verleend aan de broers Petrus en Paulus (Poulus) de Kluis voor 6 arbeiderswoningen aan de van Peltlaan. Als de steen op van Peltlaan 82 gelegd is door het echtpaar Paulus de Kluis & Maria Arnts, lijkt het logisch dat deze (nu beschadigde) steen door het echtpaar Petrus de Kluis & Louisa Johanna Pluijm gelegd is.

REAGEER

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: