Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Sophiaweg 4

Naam- Jaartalsteen

DE

WESTERHELLING

1912

Een van de oudere villa's op de Kwakkenberg is Villa De Westerhelling uit 1912. Het is van de hand van Oscar Leeuw en maakt een zeer statige indruk. Dit komt onder andere door de toepassing van klassieke ornamenten, waaronder zuilen, balustrades en geblokte hoekpilasters. Links boven de ingang zit een fraaie gevelsteen met de naam en het bouwjaar van de villa. De portiek lijkt sterk op de portiek van het eveneens door Leeuw ontworpen pand op de hoek Prins Bernhardstraat-Oranjesingel. Villa De Westerhelling is tegenwoordig een klooster van de Fraters Maristen.

Reactie 1:

Rob Essers, 04-11-08: In de periode 1941-1944 was De Westerhelling, Sophiaweg 40, in gebruik bij de Nationaal Socialistische Beweging in Nederland. Het kindertehuis van de N.S.B. werd op 31 juli 1941 geopend. In 1942 (?) zat de gevelsteen nog op
een andere plaats (zie foto). Waarschijnlijk is bij de verbouwing in 1943 een extra raam in de eetkamer rechts van de voordeur aangebracht en zit de gevelsteen sindsdien op de huidige plaats.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: