Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Praetoriumstraat 16

Eerste steen

Hierbij, naar mijn smaak, een van de mooiste gevelstenen die ik tot nog toe ben tegengekomen, qua graveerwerk en qua ontwerp, echt helemaal in de stijl van de villa, Praetoriumstraat 16. 

Foto’s gemaakt met toestemming van de bewoners. 

Karel, Egbert en Jozef Schretlen waren in ieder geval broers, dat wist de eigenaresse mij al te vertellen. Zij levert misschien nog wat aanvullende informatie aan.

KAREL
EGBERT
JOZEF SCHRETLEN
27 NOVEMBER 1926

Inzender: Sjaak Rutten

(Tekening. Bron: Bouwarchief gemeente Nijmegen)

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Ignace Schretlen, 13-07-2014: Karel, Egbert en Jozef Schretlen zijn inderdaad broers van elkaar. (Eg)bert (30.08.1919 - 01.09.2000) was mijn vader (ik ben zijn oudste zoon). Vader was hoogleraar kindergeneeskunde. Karel, de oudste, leeft nog. Jozef - voor mij oom Joop - was Jezuďet en herinner ik mij nog goed als pastoor in een dorpje onder Wenen; oom Joop overleed in Nijmegen, vermoedelijk aan een hartstilstand. Oom Karel was volgens mij econoom en directeur van het ziekenhuis in Waalwijk. Ook zijn vader - dus mijn opa - heette Karel; volgens mij is hij de oprichter van de Bank van Schretlen.
Reactie 2:

Harrie Arts, 13-07-2014: is dit huis ook een 'rust/verzorgingshuis' van paters op leeftijd geweest? Dan heb ik hier in de zomervakantie vakantiewerk mogen doen, een aantal jaren vanaf 1972.
Volgens mij was het een huis van de Jezuďeten, voor paters die in de 'missie' waren geweest. Ik moest daar de kamers van de paters schoonmaken en andere huishoudelijke klusjes.
Vooral de tuin en de kamers met de verschillende bewoners en hun geschiedenis sprak me aan. Er was ook nog een kapel in de tuin, waar elke dag nog diensten plaatsvonden.
Reactie 3:

Ignace Schretlen, 16-07-2014: Aanvulling op 16 juli 2014
Vandaag heb ik de gevelsteen gefotografeerd. Deze bevindt zich niet op de (voorkant van de) gevel maar rechts in het portiek van de voordeur.
Ik heb een zus van vader - tante Lies - om nadere informatie gevraagd. Het pand is gebouwd door mijn grootouders (Karel en Fieke Schretlen). Tevoren woonde het gezin op de Batavierenweg, alwaar vijf kinderen zijn geboren: Karel, (Eg)bert, Joop, Jenny en Lies. Kortdurend verbleef het gezin nog in een vrij klein pand op de hoek van de Sterreschansweg en de Ubbergseveldweg, alwaar (tante) Trees is geboren.
Het gezin heeft niet lang kunnen genieten van het imposante pand. In 1929 deed de crisis zich voor. Zes jaar nadat het gezin was verhuisd naar de Praetoriumstraat 16 verhuisde het opnieuw naar een huurhuis op de Groesbeekseweg 230. Later betrok het gezin de Kopsche Hof en in 1955 of 1956 verhuisde het naar de Berg en Dalseweg 150, een pand waar ik als kleinkind regelmatig kwam.
Reactie 4:

Harry Burgers, 02-08-2014: ik heb goed gekend Liesje Schretlen gehuwd met Schtoder. zij was mede bestuurslid van het parochieele katholiek thuisfront parochie stefanus in de jaren 1948 1953
Reactie 5:

André Sonneville, 04-08-2014: Heb een kort jaar verkering gehad met Petra Schretlen, vermoedelijk een nichtje van dr. Ignace Schretlen. Fam. Schröder-Schretlen aan de Ubbergseveldweg ook gekend. Zat met zoon Antoine op school in Arnhem.
Reactie 6:

Henk Kuipers, 01-10-2014: Nadat zijn boerderij het Zwaantje bij de ontploffing van de munitieopslag is verdwenen koopt Gerard Kokke (de vader van Boet) in 1946 van de bankier Schretlen een huis aan de Berg en Dalseweg 302. Bron: Boet Kokke.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: