Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Oosterhoutsedijk 15

Eerste steen

Vandaag, vierdaagsedinsdag 21 juli 2009, de ‘dag van Lent’, ik ben wat aan het rondfietsen. Op de Oosterhoutsedijk in Lent zitten mensen langs de kant om de eerste lopers te verwelkomen, zie foto. Zo ook voor het pand Oosterhoutsedijk 15. Dat pand heeft een gevelsteen. Met toestemming van de eigenaresse heb ik die in het voorbijgaan meteen maar even gefotografeerd. Ze was zo vriendelijk om zelf in de deuropening te staan teneinde de steen aan te wijzen. 

De tekst is moeilijk te lezen, maar er staat:

A.C. BIANCHI
1906

Volgens de eigenaresse had deze meneer Bianchi iets te maken met een hotel dat vroeger een eindje verderop heeft gestaan.

Wie weet er meer over te vertellen?

Inzender: Sjaak Rutten

Reactie 1:

Rob Essers, 29-07-09: Volgens mij zou er A. & C. Bianchi op de steen kunnen staan... In dat geval zou het kunnen gaan om twee dochters van Josephus Henricus Bianchi en Maria Johanna Elisabeth Wildenbeest.

De oudste dochter Wilhelmina Johanna Bianchi was reeds op 24 april 1901 op 13-jarige leeftijd overleden. Vader Josephus Henricus Bianchi overleed op 28 maart 1902 op 46-jarige leeftijd. Hun moeder kocht in 1906 Hotel-Café-Restaurant Wildenbeest van haar eigen vader.

"De weduwe liet het oude pand slopen en liet een koetshuis met stalling en een naar de eisen van de moderne tijd ingericht hotel bouwen dat al op 16 mei 1907 werd geopend. Naar onze maatstaven nu zouden wij het als een viersterren hotel kwalificeren." (zie
/Lent/021a.htm ).

Kennelijk beperkten de bouwactiviteiten van de weduwe Bianchi-Wildenbeest zich niet tot het hotel, maar werden er ook huizen aan de Oosterhoutsedijk gebouwd.

Antoinette & Cecilia
De "jongejuffrouw Antoinette Bianchi" wordt genoemd in De Gelderlander van 6 april 1907 (p. 2) in een bericht over een optocht ter gelegenheid van een schoolfeest in Lent. Zij heette Antoinette Gerardina Maria Bianchi en werd op 13 oktober 1889 in
Arnhem geboren.
Haar zuster Cecilia Bernardina Francina Maria Bianchi overleed op 15 november 1907 op 16-jarige leeftijd ("beroep moeder: hotelhoudster"; zie www.genlias.nl).

Uit de dankbetuiging maak ik op dat begin 1908 van het hele gezin alleen de "Wed. J.H. BIANCHI-WILDENBEEST" en "ANTOINETTE BIANCHI" nog in leven waren. In 1908 kwam het hotel in handen van de familie Van Kortenhof.

Vader Bianchi en twee dochters zijn begraven op de begraafplaats Daalseweg (Vak: 31 Rij: 01 Graf: 02). Zijn weduwe verhuisde met dochter Antoinette naar 's-Gravenhage waar zij op 11 januari 1919 op 60-jarige leeftijd overleed.

Op 30 april 1919 trouwde de 29-jarige Antoinette in 's-Gravenhage met de de 49-jarige weduwnaar Libert Elsas d'Arnaud uit Amsterdam. Op 17 juli 1921 werd in Amsterdam hun enige dochter Maria Helena Lucia d'Arnaud geboren die op 23 juni 1936 op 14-jarige leeftijd in Druten op Bolderhof overleed. Haar echtgenoot stief op 27 mei 1952 in Amsterdam.

Antoinette Gerardina Maria Bianchi overleed op 5 november 1964 in Amsterdam op 75-jarige leeftijd.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: