Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Madoerastraat 3 t/m 11

Merksteen 1936

Het betreft de panden 3 t/m 11 in de Madoerastraat te Nijmegen. Deze 5 woningen zijn gereed gekomen rond mei 1936. Alle woningen zijn afzonderlijk voorzien van een stenen driehoek, gemetseld in de voorgevel van de woning en vertelt dat dit huis een B.B.B.-huis is. Dat betekent niet alleen gebouwd door N.V. Bredero's Bouw Bedrijf gevestigd te Utrecht, met een bijkantoor, toen, in de van Welderenstraat nummer 86, maar ook dat deze woningen zijn opgenomen in de landelijke B.B.B.-service.

Met vriendelijke groet,

Inzender: Peter van Schaijk

(Bron: Digitaal bouwarchief gemeente Nijmegen)

terug

Dezelfde BBB-stenen zijn te vinden in de Oude Azaleastraat en de Wolfstraat.
Reactie 1:

Redactie, 16-03-2020: Op vriendennederlandstegelmuseum.nl is te lezen:
In of rond de jaren 1930 bracht de firma Bredero’s Bouwbedrijf (ook Bouw Bedrijf) uit Utrecht in diverse plaatsen in Nederland op door de onderneming gebouwde woningen logo’s aan: een gelijkzijdig-driehoekige tegel (basis 145 mm, hoogte 125 mm) van ongeglazuurde terracotta, met in elke hoek een B.
[..]
In een advertentie van het bedrijf in DE GELDERLANDER van 29.02.1936 (met presentatietekening gevels, & foto van ingemetselde BBB-tegel) wordt het als volgt verwoord: “Deze steenen driehoek, gemetseld in den voorgevel van een huis, vertelt U dat dit een B.B.B.-huis is. Dat beteekent niet alleen: gebouwd door Bredero’s Bouw Bedrijf, (deskundig doordacht, solied), het betekent óók dat het een huis is, opgenomen in den gansch het land omspannende B.B.B. service”.
“In 1930 ontwierp de schrijver Albert Kuyle (pseudoniem van [Louis Maria] Albert[us] Kuitenbrouwer [1904-1958]) ter gelegenheid van de Utrechtse lichtweek een nieuw logo, de drie B’s in een blauwe driehoek: Bredero’s Bouw Bedrijf”.
Het bevat ook een link naar een artikel over de geschiedenis van Bredero’s Bouwbedrijf. Maar wat nu die "B.B.B.-service" inhield, blijft onduidelijk.


De Gelderlander 29-02-1936

Reactie 2:

Sjoerd de Vos, 22-03-2023: Naast de woningen in de Oude Azaleastraat en de Wolfstraat staan er ook woningen in de Krayenhofflaan van Bredero's Bouw Bedrijf.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.