Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Jacob Canisstraat 39-43

Eerste steen

EERSTE STEEN GELEGD

29-10-1952

RIA BONGERS

Tijdens de septemberdagen van 1944 zijn de panden aan deze zijde van de Jacob Canssitraat tot nr 53 ten prooi gevallen aan de vernielzucht van de Duitse bezetter. Herbouw vond plaats in 1952. Nr 39-43 is een inmiddels deels tot woonhuis verbouwd pand. Van origine een magazijn met 2 bovenwoningen, gebouwd in opdracht van de Hengelosche Bierbrouwerij NV. 

(Bron: gemeentelijk bouwarchief)

Reactie 1:

Roland Peters, 26-02-09: De steen is gelegd door Ria Bongers zoals u kunt lezen. Ria Bongers is mijn moeder (die vandaag haar 78ste verjaardag viert) en oudste dochter van Jacobus Bongers de grondlegger van Jac. Bongers drankengroothandel bv. (mijn opa). Opa is eind jaren twintig een limonadefabriekje begonnen annex drankengroothandel. Dit bedrijf inclusief cafeetje dat gerund werd door mijn oma was tijdens de tweede wereldoorlog aan de Ridderstraat gevestigd. Tijdens het bombardement op 22 februari 1944 is dat pand deels verwoest, waardoor hij met zijn gezin elders in Nijmegen woonruimte kreeg aangewezen. Zijn bedrijf vond nog wel doorgang in de Ridderstraat, maar begin jaren vijftig kon hij in overleg met Hengelo's Bierbrouwerij een nieuw pand vestigen aan de Jacob Canisstraat. Op 29 oktober 1952 werd door mijn moeder de eerste steen gelegd. Een foto van die bijeenkomst voeg ik bij. 

Mijn opa staat derde van links; mijn oma (Greet Bongers) daarvoor naast mijn moeder die de eerste steen legt. Rechts van het stel staat mijn oom Jack (of Koby) Bongers( vader van de huidige eigenaar van Jac. Bongers Drankengroothandel bv gevestigd tegenwoordig in Oosterhout gld). Ook voeg ik nog een foto bij waarop oma te zien is op een van de balkons aan de voorkant van het pand. 

Mijn ouders - Ria Bongers en Ted Peters - zijn in 1954 vanuit dit pand getrouwd en hebben er naar verluid in het pakhuis onderin het gebouw drie dagen feest gevierd. 
Overigens heeft de familie Bongers niet lang gewoond en gewerkt vanuit dit pand, want eind jaren vijftig betrok oma een café aan de Groesbeeksedwarsweg, toentertijd café Pax geheten, het huidige cafe La Zambomba, terwijl opa zijn drankengroothandel verhuisde naar een pand achter cafe Pax eveneens aan de Groesbeeksedwarsweg gelegen. Opa overleed in 1965, waarna de groothandel werd voortgezet en uitgebouwd door mijn oom en later mijn neef Jac. Bongers.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: