Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Heyendaalseweg 59

Figuratieve gevelsteen

Vanmiddag op bezoek geweest bij mevrouw Smit, Heyendaalseweg 59. 

In haar huis zit een gevelsteen die misschien niet helemaal past bij de definities van dit project. Het is namelijk een (prachtige) gevelsteen met het beeld van Maria Middelares van alle genaden, feitelijk een soort siersteen dus. Maar het bijzondere bij deze prominent in het oog vallende steen is het volgende: mevrouw gaf mij de originele brief (1955) van de uitvoerend kunstenares ter inzage, waarin de betekenis van de steen wordt uitgelegd:

Die tekst luidt: 

“Haarlem, 8 Juni 1955. Geachte Mijnheer Smit. Hierbij zend ik U een klein schetsje voor de gevelsteen. ‘Maria Middelares van alle genaden, middelares tussen de mensen en God’. De figuurtjes boven naast Maria verbeelden de vurige tongen. Het figuurtje links onder de arm van Maria is een man. De rechtse een vrouw. Hoop dat U in dit zeer kleine krabbeltje iets van mijn bedoeling kunt zien. Vanmiddag was ik bij de steenhouwer. De prijs van een gevelsteen in de door U aangegeven maten in een Franse kalksteen (wat het meest geschikte materiaal is hiervoor) varieert van f. 45,- tot f 50,-. Waarschijnlijk is die van f 50,- de meest geschikte en mooie. Maar met de steenhouwer moet dan te zijner tijd misschien over enige dagen als de zon schijnt en het niet zo regent als het vanmiddag deed langs de stenen gaan lopen. De steen moet dan precies en netjes op maat gezaagd worden en afgewerkt door de steenhouwer. De prijs is werkelijk niet te veel geloof ik. Uw antwoord tegemoet ziende verblijf ik hoogachtend Anneke Höfte””.

Deze Anneke Höfte was een kunstenares, vriendin van de familie Smit. De geadresseerde Mijnheer Smit was de vader van de huidige bewoonster. Hij was zelf ook kunstenaar/beeldhouwer, maar gunde de opdracht aan Anneke Höfte uit Haarlem. Deze steen is dus geplaatst in 1955. Daarvóór zat er een andere steen, een (andere) Madonnafiguur. Die eerdere steen was waarschijnlijk geplaatst tijdens de bouw van het pand in de twintiger jaren. Het huis deed toen dienst als Rusthuis ‘De Hut’, toenmalig adres: Driehuizerweg 121 (telefoon 262). In ca. 1932 kwamen de ouders van mevrouw Smit er wonen. En zijzelf woont er dus nog steeds!

Met dank aan mevrouw Smit, die mij vriendelijk ontving en toestemming gaf voor de foto’s.

Inzender Sjaak Rutten

(Bron: Gemeentelijk Bouwarchief)

terug

Reactie 1:

Ad van der Vaart, 26-08-2016: Ben blij verrast deze informatie te vinden, ik loop er vrijwel elke dag langs; woon er al sinds 1960 in de buurt: Witsenburgselaan 12, en heb dikwijls gedacht: ik zou wat meer willen weten over die steen.
Reactie 2:

Rieki Nas, 29-08-2016: De door de heer Sjaak Rutten aangehaalde mevr.M.Th. Smit is helaas 20-06-2016 overleden.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.