Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Havenweg 2

Herdenkingssteen

Hier is de gevelsteen Havenweg 2, het slachthuis van Nijmegen. 

Foto gekregen van slachthuismedewerker Harry van Leeuwen..

Peter Will (1896-1944) was keurmeester in het Nijmeegse gemeentelijk slachthuis. Al in de dertiger jaren waarschuwde hij tegen de ideologie van het nationaal-socialisme. En hij hielp mensen die wilden ontsnappen aan de verplichte arbeidsinzet in Duitsland. In december 1943 werd hij door de Duitsers opgepakt. Via Arnhem, Utrecht en Amersfoort kwam hij terecht in het SS-kamp Neuengamme. Daar is hij overleden. Pas in 1966 is zijn stoffelijk overschot geïdentificeerd.

Maar al op 13 april 1946 is in het gemeentelijk slachthuis deze gevelsteen geplaatst. Ter gedachtenis aan een van die ‘gewone’ Nijmegenaren die vanaf het allereerste moment dat de nazi’s in Duitsland aan de macht kwamen, hiertegen in verzet kwam.

Bron: ‘Drama rond verzetsman Peter Will’, artikel van Rob Jaspers in De Gelderlander van 12 februari 2009. Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van een monografie over Peter Will, van de hand van zijn zoons Bert en Peter. De titel van dat boek luidt: Peter Will; een levensverhaal. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel.

Inzender: Sjaak Rutten

Meer info over Peter Will hier.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: