Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Hatertseweg 25

Eerste steen

Eerste steen

gelegd door

G.J. Groot Senior

Juni 1904

Hierbij de foto’s en een scan van gevelsteen en huis Hatertseweg 25. De huidige bewoonster is mevrouw W.N.H. van Midden-Jape. Zij gaf toestemming voor het maken van de foto’s (en ontving mij zeer hartelijk). Zij woont sinds 1991 in dit karakteristieke huis en heeft samen met haar (helaas onlangs overleden) man geprobeerd om het zoveel mogelijk terug te brengen in de stijl (Jugendstil) van 1904. Een voorbeeld: in de Tweede Wereldoorlog is de oorspronkelijke beglazing van het pand aan de straatzijde door luchtdruk gesneuveld. Het echtpaar Van Midden-Jape heeft ZELF nieuwe glas-in-loodramen ontworpen in de oorspronkelijke stijl. En zo is het hele pand uiteindelijk met veel liefde en inzet teruggebracht in de staat van 1904. De bewoonster, sinds 10 jaar gepensioneerd docente klassiek gitaar, viola da gamba en luit aan (o.a.) De Lindenberg in Nijmegen heeft nog veel meer informatie over dit pand. Wellicht ziet zij naar aanleiding van deze eerste publicatie gelegenheid om nog aanvullingen aan te leveren. 
De gevelsteen zelf moest ik in 2 stukken fotograferen. Er is namelijk ooit - helaas - een regenpijp dwars over de steen gemonteerd. Er staat: Eerste steen gelegd door G.J. Groot Senior Juni 1904. De bewoonster suggereert de mogelijkheid om beide stukken digitaal aan elkaar te knopen. (Red. is gebeurd)
Mevrouw Van Midden-Jape vermoedt dat het pand pas sinds 1908 werkelijk bewoond is geweest (gebaseerd op gegevens van het kadaster). Zelf was zij met haar man de 4e bewoner. In een bijgevoegde scan is te zien hoe haar huis er in aankoopjaar 1991 uitzag. Bijzonder daarbij is de vermelding van de vorige eigenaren: 

1. Fam. Van den Broek – directeur van De Gelderlander
2. Fam. In den Bosch – slager
3. Fam. Spijkers – postbeambte 1e klasse
4. Fam. Van Midden-Jape – docenten

Tenslotte valt nog te vermelden dat de nummering van het pand nogal eens veranderd is. In 1928 was het Hatertseweg 17, later Hatertseweg 19, in 1958 werd het Hatertseweg 21, nu is het Hatertseweg 25. 

Inzender: Sjaak Rutten

(De voorgevel in 1958 - Bron; gemeentelijk bouwarchief)

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: