Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Groesbeekseweg 232

Eerste steen 1909 en Naamsteen

Fietsend over de Groesbeekseweg zag ik bij nummer 232 een tuinman bezig met het terugsnoeien van een enorme klimophaag. En wat kwam daaronder tevoorschijn? Een enorme naamsteen: Sunny side. Wie weet hoe lang die verscholen heeft gezeten.

Bij de voordeur bleek ook nog een eerste steen te zitten: MvY-O 21-1-1909 (en in de O zit dan weer een V gebeiteld).

De eigenares wilde toevallig net met de auto het erf afrijden. Ze zag mij aan komen lopen en stapte uit. Ze dacht waarschijnlijk dat ik interesse had in het huis, dat momenteel te koop staat. Toen ik zei dat ik eigenlijk alleen in de gevelstenen geďnteresseerd was, reageerde ze heel spontaan en gaf mij ter plekke toestemming om de foto’s te maken. “Misschien dat het kopers lokt” zei ze. 

Inzender: Sjaak Rutten

(Bron: Digitaal bouwarchief Gemeente Nijmegen)

Reactie 1:

Rob Essers, 09-11-09: Natuurlijk mag niet onvermeld blijven dat op de eerste steen de voorletters staan van de weduwe Maria Clara van IJsendijk - van Ommeren, de moeder van opdrachtgever Ph. van IJsendijk.

De uit Rotterdam afkomstige Philippus van IJsendijk trouwde op 15 mei 1900 in Londen met Maij van Oppen. Hij overleed op 13 juli 1923 op 52-jarige leeftijd in Nijmegen.

Zijn vader Henricus Elias van IJsendijk was reeds op 14 augustus 1904 op 73-jarige leeftijd in Rotterdam overleden. De weduwe Maria Clara van IJsendijk - van Ommeren overleed op 25 juli 1921 op 82-jarige leeftijd in Rheden. Bij de eerste steenlegging op 21 januari 1909 was zij bijna 70 jaar oud.

Reactie 2:

Theo Binnendijk, 13-11-09: Nu de naam van Ommeren genoemd is, realiseer ik me waar ik de V in de O eerder gezien heb. Dat was op een reizende tentoonstelling van scheepvaartbedrijf Van Ommeren, die ik rond 1955 of zo met de klas bezocht in het patronaatsgebouw in Wijchen. De V in de O was het logo van deze maatschappij en het was te zien op de schoorstenen van de prachtige scheepsmodellen. Ze waren gevestigd in Rotterdam. Dat kan geen toeval zijn.

Reactie 3:

Rob Essers, 14-11-09: De overeenkomst met het logo van Van Ommeren was mij ontgaan; zie ook
http://www.crwflags.com/FOTW/flags/nl~vanom.html.  Maria Clara van IJsendijk - van Ommeren (1839-1921) was de dochter van Philippus van Ommeren, de oprichter van PHS. VAN OMMEREN'S SCHEEPVAARTBEDRIJF. De basis voor dit concern werd gelegd in haar geboortejaar.

Haar zoon Philippus van IJsendijk die Groesbeekseweg 232 liet bouwen, had niets met de scheepvaart. Hij trad op 1 januari 1898 in dienst van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen in Utrecht. Bij zijn dood in 1923 was hij ingenieur van het Seinwezen van de N.V. Nederlandsche Spoorwegen in Nijmegen. Bovendien was hij President-Commissaris van de N.V. "L.A. Moll's A.T.I.M.".

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: