Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Fort Kijk in de Potstraat 10

Jaartalsteen

1889

Beste Noviomagus.nl,

Hierbij de gevelsteen die de zijkant van onze woning siert. De woning is in 1889 gebouwd op het terrein van Fort Kijk in de Pot, in opdracht van de Genie (ministerie van Defensie) als onderdeel van een rijtje. Het zijn officierswoningen, waarschijnlijk voor de marechausseekazerne die destijds naar Nijmegen kwam. Overigens ligt de huidige marechausseekazerne direct tegenover ons huis, aan de overzijde van de straat, maar deze dateert van enkele decennia later.

Het rijtje woningen dat nu de nummers 2 t/m 10 vormt, bestond oorspronkelijk uit acht kleine woningen 'voor gehuwde militairen'. Op het achterterrein werd in dezelfde stijl een groot pand gebouwd, dat diende als bergingen voor de woningen en als stal voor de paarden van de militairen. Al vrij snel werden de woningen samengevoegd en later verkocht. Het pand op het achterterrein kwam toen bij aannemerij Van Gisteren in gebruik, later overgenomen door Plegt-Vos-Stoffels. De zijkant van de woning op nummer 2 heeft eenzelfde gevelsteen, die geverfd is.

Met vriendelijke groet,

Michel Gunsing
Fort Kijk in de Potstraat 10

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Laura de Schepper, 19-06-2020: Mijn grootouders Rikken-Geerlings en later Burbach-Geerlings woonden op nr 2 van 1919 tot 1971. Aan de zijkant van hun huis staat 1888!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: