Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Einsteinstraat 122 - St. Jacobslaan 425

Gevelsteen 1949

ME POSUIT
P.FR. CL. BARY OFM [OFM= ORDINIS FRATRUM MINORUM]
PAROCHUS
DIE 19 JANUARII
ANNO DOMINI MCMXLIX

MIJ PLAATSTE
PATER FRATER CL. BARY VAN DE ORDE DER MINDERBROEDERS 
PASTOOR
OP DE 19E DAG VAN JANUARI
IN HET JAAR DES HEREN 1949

De steen staat momenteel in de hal van de Pauluskerk, Einsteinstraat 122. Maar hij komt oorspronkelijk uit de Franciscuskerk, St. Jacobslaan 425/hoek Heiweg. Deze laatste kerk is rond 1999 gesloopt, alleen de pastorie staat er nu nog. Uit de puinhopen is deze eerste steen gered door de heren Henk Huisman en Henk van Meekeren. Zij hebben het overtollige cement eraf gebikt en hem vervolgens geplaatst in de hal van hun eigen kerk, de Pauluskerk aan de Einsteinstraat, een eindje verderop. Anders zou hij gewoon in de puinrecycling terecht zijn gekomen. In de steen zelf zitten waarschijnlijk nog steeds de stichtingspapieren ingemetseld. Aan de bovenkant van de steen is namelijk een met cement afgesloten gleuf zichtbaar. Tot op heden is die niet opengemaakt.
Die Franciscuskerk was dus in 1949 gebouwd door de orde van de Franciscanen (ook wel Minderbroeders genaamd). De oorspronkelijke Franciscuskerk stond aan de Doddendaal in het centrum van Nijmegen, maar die kerk werd in 1944 verwoest. De orde besloot na de oorlog om de Heiwegparochie over te nemen en bouwden daar in 1949 dus een nieuwe kerk, die ook weer Franciscuskerk werd genoemd. 

Met dank aan koster Henk Huisman, redder van deze steen. Hij gaf bovenstaande toelichting – en toestemming om te fotograferen.

Inzender: Sjaak Rutten

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

René Klomp, 23-03-2014: In de Gelderlander van 20 januari 1949 kwam ik dit bericht tegen over de steenlegging bij de in aanbouw zijnde kerk van de H. Franciscus van Assisië aan de Heiweg:

Reactie 2:

Bart Janssen, 10-07-2015: Met enige verbazing las ik zojuist het verhaal over de redding van de "eerste steen" van de Franciscuskerk aan de Heiweg.

Ik ben in de jaren zestig enige jaren hulpkoster geweest in deze kerk. Bovendien woonde ik er tegenover, dus ik kende de kerk van binnen en van buiten.
De afbraak van deze kerk einde jaren negentig heb ik daarom gefilmd en zoveel mogelijk op foto gezet. De film is momenteel bij "Nijmegen blijft in beeld" en de foto's heb ik in mijn archief.

Tijdens de afbraak ontdekte ik tot mijn grote schrik, dat de "eerste steen" nog steeds in de muur zat. Bij navraag bleek niemand van het aanwezige personeel van het sloopbedrijf opdracht te hebben gekregen deze steen veilig te stellen. Ik heb toen direct pastoor Groenewegen en het kerkbestuur in kennis gesteld en ik heb het behoud van deze steen op de voet gevolgd.

Hierbij de foto's, die ik toen gemaakt heb. De steen is na restauratie inderdaad in de Pauluskerk terecht gekomen, maar of hij daar nog staat, weet ik niet. Het gebouw is niet meer als kerk in gebruik. De diensten vinden nu weer plaats in de Lourdeskerk, die onze parochiekerk was voor in 1949 de Franciscuskerk aan de Heiweg werd gebouwd.

Ik laat je dit toch even weten, want je weet, dat ik erg hecht aan een juiste geschiedschrijving.
Hartelijke groeten, Bart Janssen
Reactie 3:

Theo Hermsen, 14-06-2016: Goede middag Bart Janssen, ik ben al jaren op zoek naar foto's van mijn geboortehuis Heiweg 141. Wij woonden dus tegenover de kerk, het was een dubbele woning, links woonden wij met bord op de gevel, T.M. Hermsen (tuinaanleg en onderhoud), naast ons woonde de fam. Kamps (handelde in aanmaakhout).
Ik ben in juli 1942 geboren en weet me toch te herinneren dat er op het kerkplein eerst grote zoeklichten stonden van de Duitsers met luchtafweer tegen geallieerde vliegtuigen.
Later is deze woning gesloopt en is er een bankgebouw gekomen.
Ik zou ontzettend gelukkig zijn als ik een foto van mijn geboortehuis, Heiweg 141 zou vinden.
Vriendelijke groet, Theo Hermsen.
Reactie 4:

Rob Essers, 15-06-2016: De voorgevel van de boerderij is te zien op archieffoto F27537 (Datering: 1924); zie ook Street View (2009).


Reactie 5:

Bart Janssen, 18-10-2016: Dag Theo Hermsen, Op de foto is de linkerkant (met tekstbord) van jullie huis te zien.

Reactie 6:

Koos Hubers, 19-10-2016: Hallo Theo Hermsen, onder de categorie "Beeldbank" van deze site, staan foto's onder de naam "Nijmeegse nieuwbouwwijken rond 1965". Er staat een luchtfoto bij van het kruispunt Heiweg - St.Jacobslaan, die (volgens mij) genomen is vanuit de torenflat. Zou best kunnen, dat jouw ouderlijk huis op die foto te vinden is.

Redactie: dat is deze foto:


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: