Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Batavierenweg 2-68

Spreuksteen

Deze steen zit in de woontoren Batavierenweg 2 t/m 68, echter niet aan de kant van de Batavierenweg, maar aan de achterkant (dus daar waar je uitkijkt over het gemaal en de Ooijpolder). Daar zit ook nog een prachtig mozaiek, maar dat telt niet mee voor deze rubriek. 

Er staat: 

VIGILATE DEO CONFIDENTES.

Hetgeen betekent: WEES WAAKZAAM IN VERTROUWEN OP GOD. Dit was het devies van de provincie Holland ten tijde van de Republiek, maar of dat iets met deze steen en deze plek te maken heeft weet ik niet. Ik denk het eigenlijk niet. De voorstelling verwijst naar de scheepvaart op zee. Noviomagus-bezoekers die er meer van weten mogen het zeggen!

Inzender: Sjaak Rutten

Reactie 1:

J. Lauret, 30-09-09: De gevelsteen aan de Batavierenweg 2-68 heeft te maken met de verzekeringmaatschappij die destijds - ik dacht in de jaren 50 tot 60 - deze flats gebouwd heeft. Verhuur via destijds Makelaarskantoor N.S. Verbeek aan de St. Annastraat alhier. Het betrof hier de Nieuwe Eerste Nederlandsche uit Den Haag die dit als vignet voerde in haar uitingen naar buiten zoals briefpapier, polissen en reclame etc. Deze maatschappij ging later over in Ennia en nu AEGON.
Ten bewijze sluit ik een scan bij:

terug

Reactiepagina
Reactie 2:

P.H.M.H. Winkelman, 09-01-2018: De gedenksteen VIGILATE DEO CONFIDENTES is te vinden aan de VOORZIJDE van het flatgebouw 2-68. Dus niet zoals hierboven wordt vermeld aan de achterzijde.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: