Ariensstraat

AriŽnsstraat 1

Eerste steen

EERSTE STEEN GELEGD
V.D. R:K: WONINGVER:
"KOLPING"
DOOR PATER VAN RUTH
PRAESES K:G:V. 10'10'50

Hierbij een foto van een unieke eerste steen met bovenstaande tekst. Het is niet de eerste steen voor een huis, maar voor een hele buurt! Boven de eerste steen is nog te zien waar het originele straatnaambord ARIňNSSTRAAT heeft gehangen.

In september 1950 werd begonnen met de bouw van het oostelijke gedeelte van de Kolpingbuurt. Op dinsdag 10 oktober metselde pater H. van Ruth de eerste steen in de pui van het pand AriŽnsstraat 1. De eerste bewoners betrokken hun huis op 19 maart 1951. De in 1947 opgerichte R.K. Arbeiders Woningvereniging Kolping was de opdrachtgever.

Pater Henricus van Ruth S.J. (1866-1953), was de praeses van de Katholieke Gezellen Vereniging (Kolpinghuis) en de oprichter van de woningvereniging. Zie ook http://www.gaypnt.demon.nl/straatnamen/P.html#Pater%20van%20Ruthstraat

In De Gelderlander van woensdag 11 oktober 1950 wordt op de voorpagina melding gemaakt van de bouw van 145 woningen in de buurt van de Hatertseveldweg. Het gedeelte van de Hatertseveldweg ten zuiden van de spoorlijn kreeg in 1955 de naam Muntweg. Tegelijkertijd kreeg het gedeelte van de Muntweg aan de andere kant van de spoorlijn kreeg de naam Hatertseveldweg.

Met vriendelijke groet,

Rob Essers

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Rob Essers, 11-02-2018: Steen verwijderd
In Hart voor Nijmegen (februari 2018) staat op pagina 29: ďNet voor kerstmis 2017 is de steen verwijderd en werd het blokje huizen van AriŽnsstraat gesloopt. (...) Talis laat de steen terugkeren in het Kolpingstraatbeeld, maar bekijkt nog hoe. Woordvoerder Petra Kanters: "Er zijn enkele ideeŽn. Het zou kunnen in de grote letterbak die middenin de wijk op een zijgevel komt. Of bij het appartementengebouw naast buurtcentrum De Inloop. Dat is tenslotte de eerste echte nieuwbouw in de buurt. Maar we hebben nog niets besloten."Ē

Redactie: Hopelijk is de loden koker die achter de steen zat ook gered!


foto's van de sloop op www.indekolping.nl


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: