226

<- Back | Index | Next ->

226.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Hans Douma, Osnabrueck: Is dit eventueel de Zouavenbroederschap Nijmegen...?

Het vaandel is niet duidelijk te herkennen maar het uniform van de vaandeldragers wel. Bovendien meen ik de pauselijke tiara op het vaandel te herkennen, tenminste de vorm van de tiara, die door de pauselijke garde in 1877 ter gelegenheid van zijn priesterjubileum aan Pius IX werd geschonken.
Het broederschap had de naam "Fidei et Virtuti" (trouw en dapperheid) wat op het "lint" onder op het vaandel zou passen. Ook de onderscheidingen (medailles) en de leeftijd van de mensen op de foto duiden op een mogelijke foto van het broederschap, dat in 1890, twintig jaar na de terugkeer van de Zouaven naar Nederland, werd opgericht. Bij de oprichting moeten ze dus ongeveer 40 - 50 jaar oud zijn geweest, wat betekent dat de foto in ca. 1900 is genomen.

Helaas heb ik geen spoor van het gebouw van het broederschap ontdekt en het is alleen maar een vermoeden dat het Fidei et Virtuti Nijmegen is (in Tilburg was er eveneens een broederschap met dezelfde naam).

Ik hoop op reacties.

Reactie 2:

Ton Becks: Het huis lijkt wel op het huis van de overleden kunstenaar Jennen, naast het oude kerkje in Neerbosch langs het kanaal.

Reactie 3:

Hennie van Wees, 03-08-2010: Er waren best wel veel Zouaven uit Nijmegen, Hatert, Hees en Neerbosch. Met toestemming van de eigenaar; deze lijsten bevatten de namen van alle Zouaven (Nijmegenaren). De jaartallen zijn de geboortedata van de Zouaven.

Reactie 4:

Rob Croes, 03-09-2010: Bijgaand een advertentie uit de Gelderlander over Zouaven uit o.a. Hatert.

Gelderlander 15-12-1867 16 jongelingen naar Rome voor Zoeaaf

Reactie 5:

Sjaak Rutten, 06-09-2010: In mijn collectie "klein drukwerk" in het webmuseum staan twee items betreffende de zouaven, nr 506 en 507.

Reactie 6:

Willem Borstel, 19-03-2011: De 5e persoon die rechts van de vandel staat lijkt op Johannes Antonius Borstel (Jan Borstel) een Nijmeegse Zouaaf uit onze stamboom.

 

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: