152

<- Back | Index | Next ->

152.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Adrie Bos: Dit lijkt mij het huis aan de Rijksstraatweg, gebouwd tegen de heuvelrug in Ubbergen tegenover de ingang van "De Refter".

Reactie 2:

Adrie Bos: Het is inderdaad Rijksstraatweg 46 in Ubbergen.

Reactie 3:

Ernst Berends: Eveneens villa ontworpen door Oscar Leeuw, staat uitgebreid beschreven in laatste publicatie (geschreven door kenner drs W.J. Pantus) van deze architect van ACN. Het is dus Villa Dennenheuvel ( 1899 -1900) aan de Rijksstraatweg 46 te Ubbergen, gebouwd in opdracht van de welgestelde Rotterdamse koopman A.J.J Suermondt.

Reactie 4:

Willem Jan Pantus: De Villa Dennenheuvel is uitgebreid, met de hier afgebeelde foto, gepubliceerd in mijn boekje: Oscar Leeuw: tien villa's, Nijmegen (ACN) 2004. En eerder al in Oscar Leeuw (1866-1944): een architectuurtocht, Nijmegen (Numaga) 1997.
Zie ook R.J.A. Crols: 'De Villa Dennenheuvel te Ubbergen van Oscar en Henri Leeuw. Een uniek Nederlands Jugendstil-interieur'. In: De woonstede door de eeuwen heen, maart 1997, nr 113, p.14-27. Verdere literatuur in: Marc Wingens, Monument & Landschap in de gemeente Ubbergen, p 177. 

Met betrekking tot de kleine villa aan de Oude Heselaan 522 verwijs ik graag naar het berichtje van Ineke Pey en Marga Jetten in Nijmeegs Katern 1999, p. 30, met dezelfde oude foto.

Reactie 5:

Anja Bongers, 05-02-2010: Misschien heeft u alle informatie al. Voor het geval dat niet zo is stuur ik u onderstaande gegevens en een paar foto’s.

Rijksstraatweg 46 te Ubbergen: Dennenheuvel 
Rijksmonument 

Huidige functie: woonhuis 
Bouwtype: villa 
Bouwjaar: 1899-1902 
Bouwstijl: Nieuwe Kunst, Engelse landhuisstijl 
Architect: Oscar Leeuw, Henri Leeuw (schilderingen) 
Kenmerken: tegen de stuwwal gelegen pand op een bijna L-vormige plattegrond met twee bouwlagen onder een samengesteld dak (twee elkaar kruisende en overstekende zadeldaken) met rode pannen. De voor- en zijgevel hebben risalieten die worden afgesloten door puntgevels. Enkele deur- en vensteropeningen hebben omlijstingen in Franse kalksteen. De gevelvelden op de eerste verdieping en in de topgevels bestaan uit pseudovakwerk. Bijzonder interieur met grote ontvangsthal, wand- en plafondschilderingen, houten lambriseringen en schoorsteen in de hal. 
Vroegere functies: woning, kleuterschool

 


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: