114

<- Back | Index | Next ->

114.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Niko Dekkers: De bomengroep in de linkerbovenhoek is een deel van het Hunnerpark, de rotonde het Keizer Lodewijkplein (tegenwoordig Trajanusplein), de brede weg Canisiussingel en Oranjesingel. In het verlengde van de Prins Bernhardstraat loopt tegenwoordig de weg door tot aan de Stenenkruisstraat. Het plantsoen rechts onder op de foto is het Julianaplantsoen, met links daarvan het terrein tussen de Wedren en de MMS. De foto dateert van voor WOII; in die tijd was er op die plaats een waterbassin (bluswater voor noodsituaties?). Ook de geringe hoeveelheid auto's op de Oranjesingel wijst daarop. Achter de MMS is nog juist zichtbaar de gereformeerde kerk op de hoek van Bijleveldsingel en Staringstraat (inmiddels al jaren geleden gesloopt). Ook de RK kerk aan het Mariaplein is zichtbaar.

Reactie 2:

Hylke Roodenburg: Een schitterende luchtfoto, genomen tussen 1930 (Gymnasium aan de Van Schevichavenstraat is al verbouwd, in 1928-1930) en 1935 (aanleg Keizer Lodewijkplein, nu Keizer Traianusplein) i.v.m. de bouw van de Waalbrug.
Te zien zijn de 19de-eeuwse buitenwijken van Nijmegen met links de brede Oranje- en St. Canisiussingel, rechtsonder het Julianapark en -plein (Wedren). Rechtsboven de Maria Geboortekerk.

 

Reactie 3:

Frans van den Bouwhuijsen, 17-02-2021: Hylke (Reactie 2), ik heb eerder de indruk dat die foto vóór 1923 is gemaakt.
De huizenrij aan de Staringstraat III vanaf de Blijeveldsingel naar de Waldeck Piermontsingel lijken er nog niet te staan terwijl de huizen op de hoek van de Bijleveldsingel en Staringstraat tegenover de gereformeerde kerk al in 1923 zijn gebouwd.
Je lijkt nu tegen de (lichte) zijgevel van de (oudere) huizen aan de Bijleveldsingel tussen de Staringstraat en de huidige Prins Hendrikstraat aan te kijken.
Reactie 4:

Rob Essers, 17-02-2021: @Frans van den Bouwhuijsen, (reactie 3) - Bij de Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen staat bij dezelfde luchtfoto (Documentnummer F66588): "Datering 17/7/1933". Ik weet niet waarop deze exacte datering gebaseerd is, maar ik heb geen reden om aan de juistheid te twijfelen. Linksonder zijn de nieuwe winkelhuizen met bovenwoningen, van Schevichavenstraat hoek van Welderenstraat, te zien waarvoor op 27 mei 1932 bouwvergunning werd verleend.
Reactie 5:

Frans van den Bouwhuijsen, 07-06-2024: Ik heb de bouwtekeningen van die drie zes huizen.
Daarbij heb ik zelf 27 jaar in een ervan gewoond.
Die huizen zijn van 1923, dus zouden er in 1933 al 10 jaar hebben moeten staan.

Reactie 6:

Frans van den Bouwhuijsen, 24-06-2024: Ik zie nu dat ik in mijn bijdrage over 3 huizen heb gesproken. Dat was een fout van mij. De oorspronkelijke bouw bestond nl. uit 6 huizen (zoals ook te zien is op de blauwdruk).
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden al die 6 huizen op min of meer ernstige wijze beschadigd door kanonvuur van de Duitsers vanuit Arnhem naar Nijmegen.
Zo ook de er tegenover gelegen Gereformeerde Kerk. Die werd later hersteld. Op die plek werd in de jaren '70 uiteindelijk een appartementencomplex gebouwd.  
Van de oorspronkelijke 6 huizen bleven er zo 3 over, die in 1953 werden hersteld; één (Bijleveldsingel 37) vrijwel geheel origineel, de andere twee (Staringstraat 25 en 27) met wat wijzigingen.
Op de plek van de resterende 3 in de Staringstraat werden toen nieuwe huizen opgetrokken die sterk verschilden van de oorspronkelijke bouwstijl. Ik meen zelfs dat de 4 soortgelijke huizen die er nu staan (nrs 29, 31, 33 en 35) op de fundamenten van de oorspronkelijke 3 zijn gebouwd, maar dat weet ik niet zeker.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.