53

<- Back | Index | Next ->

53.jpg

Biezenstraat - hoek Lingestraat

Dit zoekplaatje is opgelost, maar reageer gerust als u aanvullende informatie heeft.

Reactie 1:

Leon Antonis: Dit is volgens mij in het Waterkwartier aan de kant van de Energieweg bij de voetbalvelden

Reactie 2:

Wim van Maassen: Lijkt mij in het Waterkwartier te zijn, niet zeker.

Reactie 3:

Wim van Maassen: Na overleg met mijn broer Bert, die heeft rondgekeken in het Waterkwartier, is het de Biezenstraat hoek Lingestraat. De boom staat er nog, is alleen een stuk groter dan op de foto. Foto is waarschijnlijk begin jaren tachtig gemaakt.

Reactie 4:

Hennie Rutten:Volgens mijn is het de Sikkelstraat hoek Karnstraat in de landbouwbuurt

Reactie 5:

Arno Schuiling: Dit is inderdaad de Biezenstraat/hoek Lingestraat. Tegenover de huizenrij staond vroeger een katholieke jongensschool, welke door broeders gerund werd. Als je verder naar rechts zou gaan, kom je op de Rivierstraat terecht. Ik heb hier tot mei 1963 gewoond en op de school gezeten.

Reactie 6:

Gerda van Erp Penninx: Het is zeker in het Waterkwartier. Ik dacht dat het hoek Nierstraat Lingestraat was, maar ik ben er niet zeker van. Als die huisjes en tuinen lijken of leken op elkaar. Ik heb zelf in de Waterstraat gewoond.

Reactie 7:

Diny Tax: In het Waterkwartier ben ik niet zo bekend, maar het lijkt echt op de Landbouwbuurt.

Reactie 8:

Richard Heuveling: Dit is inderdaad hoek Biezenstraat/Lingestraat. Links is de Lingestraat, ik heb er jaren gewoond.

Reactie 9:

Theo Lubbers: Dit is volgens mij de hoek Gaffelstraat/Zichtstraat of Gaffelstraat/ Karnstraat.

Reactie 10:

Frits & Marlies van Sambeek, Canada: Zoals ik het herken denk ik ook dat dit de Gaffelstraat is hoek Zichtstraat, ik heb er ook een aantal jaren met veel plezier gewoond, met op de hoek de winkel van Fam. Ruys.(Thijs) en de ander onze stomerij en het taxi bedrijf van mijn vader. Mogelijk is de Mercedes mijn vaders auto.

Reactie 11:

Henk Jansen: Deze foto is genomen vanuit de Biezenstraat. Links kijk je de Lingestraat in. Het eerste huis in de Lingestraat dat boven de auto zichtbaar is, heeft het huisnummer 39. Ik heb 23 jaar (van 1942 tot 1963) in die zelfde rij op nummer 33 gewoond. In het huis midden op de foto woonde destijds de familie Blauw.

Reactie 12:

Rene Velthuizen : Deze foto genomen vanuit de Biezenstraat. We kijken de Lingestraat in. Huis op de hoek is Biezenstraat no 175. Hier woonde na de oorlog en in de jaren 50 de familie Janssen. Ernaast op no 177 woonde de familie Thijssen en daarnaast op no 179 de familie Velthuizen. Dit is het ouderlijk huis van mijn vader. Ik ben hier zeer veel geweest. Ik zelf ben op nummer 171 geboren, familie Hommersom. Op no 173 woonde familie Driessen.

In het huis in de Lingestraat (gedeeltelijk zichtbaar) woonde in die tijd de familie de Graaf.

Reactie 13:

Leo Maes: De foto toont hoek Biezenstraat - Lingestraat.
Ik heb van 1956 tot 1973 gewoond op Biezenstraat 169, naast ons woonde op nr 167 de fam. Van Haren met zoons Piet, Coby, Hein en dochter Agnes en op nr 171 na de fam. Velthuis de fam Xhoffleer met 14 kinderen, daarnaast op 173 de fam Driessen.
Tegenover ons de kapperszaak van de fam. Enning en daarnaast woonde de fam Mensing (Jan en Nel, zoon Wim en dochter Jennie).

De school naast de kapper was de kath. jongensschool St. Josef met de hoofdingang aan de Rivierstraat. Op deze school werd lesgegeven door broeders van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes en door "burger'' onderwijzers.
Enkele namen: broeder Cassianus (gaf les aan de eerste klas), meester Jansen (klas 3?), zijn moeder had een Spar- winkel aan de Krayenhofflaan en broeder Balduinus (De Kale) die hoofd der school was, les gaf aan de zesde klas en oprichter? en leider was van de wandelsportvereniging "De Tippelaar" waarmee ik heel veel wandeltochten gelopen heb.

Reactie 14:

Theo Mondi: Het is de hoek Biezenstraat- Lingestraat. Ik heb gewoond in de Lingestraat 9, geboren in 1940 in de IJsselstraat. 1942 zijn we verhuisd naar de Lingestaat. De fam van mijn moeders kant
heette Ruyters, die woonden allemaal in een straal van 500 meter van elkaar. Ik heb er zelf gewoond tot 1957, toen ben ik beroeps militair geworden. Mijn ouders hebben er gewoond tot 1998. Mensen die ik mij kan herinneren zijn de fam. Hermsen, fam Vermeulen, fam Willemsen, fam v.d Ven, fam Plamond, fam Jansen, fam Balfoort. Verdere namen weet ik niet meer zo goed.

Reactie 15:

Redactie, 17-08-2012: vergelijk deze Google Streetview-foto van de hoek Biezenstraat-Lingestraat:

53a.jpg

 

Reactiepagina
Reactie 16:

Annemieke Jansen, 24-03-2014: Dit is in de Biezenstraat hoek Lingenstraat hier op de hoek woonde Fam van Megen en dat eerste huis in de Lingenstraat Fam de Graaf. Fam Driessen op de andere hoek, daarnaast Fam Xhofleer.
Reactie 17:

Boy van Pelt, 27-03-2014: reactie op Leo Maas (Reactie 13), Br Balduinus was niet de oprichter van de St. Jozefschool, welke naam de oprichter had is mij niet meer bekend, wel dat deze in de jaren 55/56 naar Canada is overgeplaatst. In de 5de klas zat ik toen bij Balduinus, wij hebben toen op de speelpaats het afscheid van de "hoofdbroeder" met het Canadees volkslied uitgelijde gedaan. Met Balduinus heb ik nog een robbertje gevochten, zeer vooruitstrevend voor die tijd. Hij had mij met de vlakke hand in mijn gezicht geslagen, wat ik zeer onredelijk vond. Ik mocht gelijk de school verlaten om nooit meer terug te komen. Mogelijk weten oud klasgenoten dit voorval nog. Jo Janssen, Geert Zeegers, Ton Siroen, Wietje Kersten, Paul Francissen. Waren mijn klasgenoten. Ik heb enige tijd in de Biezenstraat op nr 170 gewoond. Tegenover het Oorlogs monument van de V1 Bom. Daar staat nu het Klooster, met de gedenksteen.
Is er iemand die een Foto heeft van dit monument, die wil ik graag hebben, zelfs in het gemeente archief is hij niet verkrijgbaar.
Reactie 18:

Hessel, 28-03-2014: Boy, ongetwijfeld zul je op de hoogte zijn van het boekje over de V1-bominslag door Anton & Ronald Ruijters. Daarin wordt aangegeven dat er een tijdelijk gedenkteken na de oorlog geplaatst is ter herinnering. Dit werd in de herfst van 1949 weggehaald i.v.m. het herbouwen van de vernielde woningen. De St-Josephschool Rivierstraat 38 is in 1950 door de broeders van Dongen -Br. van O.L. Vrouw van Lourdes- opgericht. Wat betreft de onduidelijkheid t.a.v. de hoofdbroeder lezen we hierover bij J. Beke dat daar het 1e hoofd Br. Gerardo (J.van de Ven) werd, opgevolgd in 1955 door Br.Vincentius Ferrerius (L.A. van Corler); in 1959 op zijn beurt door Br. Edwinus (C. Verstijnen) en in 1964 werd Br. Delphinus (H.C. Toll) hoofd. Hierna werden er leken als schoolhoofd op de school aangesteld nl. dhr. C.J. Joosten (1969) en dhr. D. Langhout (1975) In 1976 was er de fusie met de St.-Josephschool in de Waterstraat waarbij de eigen hoofdonderwijzer de leiding kreeg over het geheel tot de opheffing in 1983.
Reactie 19:

Henk Maasen, 09-04-2014: Het hoekhuis op de foto is in mijn schooltijd ook bewoond geweest door de fam Willekes (de Cortie) nu schijf ik over de jaren 1957,
Reactie 20:

Hans Kosman, 13-01-2015: ik woonde vanaf 1963 (ik was toen 8) tot mijn 23e in de Nierstraat no 31. Mijn oom had in die tijd cafe de bieze in de Biezenstraat was later van Piet en Gerda. Was later ook beheerder van S.C.H. Ik heb ook op de st Jozefschool in de Rivierstraat gezeten, wat een klote school was dat. Ben later naar de Mechiel de Reyter school gegaan. Dat was wel even wat anders.
Reactie 21:

Henk la Croix, 14-01-2015: Hallo Henk (reactie 19),
De fam Willekes (de Cortie) woonde volgens mij hoek Biezenstraat-Rijnstraat
groet Henk La Croix, Rivierstraat 93
Reactie 22:

Hans van den Heuvel, 17-01-2015: Henk heeft gelijk.
Piet Willekes was mijn oudoom, hij was getrouwd met Anne Link de zus van mijn opa.
Het was een gemengd gezin waarbij zowel mijn oudtante als Piet kinderen meenamen vandaar Fam. Willekes / de Cortie.
Reactie 23:

Sylvia Jordt, 23-01-2015: my tante Zus en ome Jan van de Ven hebben voor jaren in Lingestraat 7 gewoond. As kind heb ik daar vaak gespeelt en goei tyden gehad met hun hond Fino.
Dat zou tussen 1954 en 1963 geweest zyn. Toen zyn we naar Canada gegaan.

En ook iets op de comment van H. Kosman, my tante Willy en ome Gerrit Kosman hadden het cafe, en dat was later overgenomen by my cousin Pietje. Now is het allemaal weg. That's why I like your site so much!
Reactie 24:

Wim Sanders, 26-02-2015: Wilde graag weten wanneer de broederschool in gebruik genomen of ingewijd is. Ik ben namelijk met nog andere leerlingen overgeplaatst van de Smetschool naar de broeders. Maar omdat de school nog niet klaar was, zijn we een 1/2 of 1 jaar naar de land en tuinbouwschool in Hees gelopen met een grote groep....Wie weet dat jaar, Sept. 19??
Als mijn herinnering goed is... Wout Tonie Siroen (cafetaria?) weet ik nog..... zie Reactie 18

Redactie: wordt bedoeld met 'de Smetschool'?
Boy van Pelt: De Smetschool is de voormalige school in de Waterstraat, de directeur heette de Smet. De school in de Rivierstraat was een St. Josephschool.
Reactie 25:

Boy van Pelt, 28-02-2015: reactie op vraag van Wim Sanders.
Ook ik heb dat meegemaakt, toen ik in de eerste klas kwam. Zelf ben ik van 1944, dus denk ik dat het 50/51 geweest moet zijn. Ik was toen 6 jaar. Weet nog goed dat de betonkorrel woningen in de Rivierstraat gebouwd zijn in dezelfde tijd.
Wat je herinnering betreft dat is goed, Wout de oudste en Tonie Siroen die kwamen van de Streekweg, dat laantje bij de Pgem centrale. Later heeft vader Siroen de bakkerij van de Fam Ditters overgenomen en heeft er een frietzaak van gemaakt. Ditters is toen verhuisd naar de Floraweg en woonde in dat rose huis onder aan de Looimolenweg, waar later dat dierenparkje is gekomen.
Nog meer klasgenoten waren Geert Zeegers, Jo Jansen het huidige raadslid, Wietje Kersten, Xhofleer die kwamen toen net in de Dijkstraat wonen, Boy Francissen die met een beugel om zijn been liep vanwege kinderverlamming.
Leuke tijd gehad tot 1959. Na de vechtpartij met Br.Balduinus mocht ik niet meer op school komen.
Vr.Gr.Boy van Pelt.
Reactie 26:

Johan van Kesteren, 15-11-2016: ik heb zelf altijd in de Biezenstraat gewoond op nr 192, het oude huis van kapper Enning.
Aan de overkant woonden inderdaad (van rechts naar links) fam Driessen-Chofleer Maasen van Haren van den Heuvel en fam de Jong.
Wij hadden maar 2 huizen aan onze kant en een witte school ernaast, naast ons woonde toen de fam Kosman.
Ik zoek nog foto's van de kapperzaak. Dat was mijn opa die ik nooit gekend heb.
Reactie 27:

Hans van den Heuvel, 16-11-2016: Hallo Johan,
ik kan jou nog wel herinneren, jij had het grove uiterlijk van je opa en ook wel van jouw moeder. Je bent een stuk jonger dan ik, je zult mij wel niet kennen. Ik ben Hans v/d Heuvel uit de Rijnstraat. Ik was ook duivenmelker net als je vader als ik het goed heb dat dat je vader was. Op deze site staan wel een paar dingen over je opa, ook een foto bij SCH.
Trouwens tegenover jou woonde Heuveling geen v/d Heuvel.
Reactie 28:

Jan van Krevel, 11-01-2018: Br. BALDUINUS had zijn handen erg los zitten, heb meegemaakt dat hij leerlingen letterlijk door de klas heen sloeg. Mij heeft hij nooit aan durven raken. Mijn vader droeg een uniform en daar had hij blijkbaar ontzag voor.
Heb daar vanaf 1958 tot 1962 op school gezeten. Juffr. Meier, meester Hendriks? Br. Balduinus klas 5 en de Br. van de 6de klas weet ik niet meer.
Reactie 29:

Boy van Pelt, 09-11-2019: Jan van Krevel, ja jouw vader werkte bij Rijkswaterstaat, ik dacht bij de sluis in Weert. Als het goed is ben jij getuige geweest van het rollebollen met Balduinus. Jullie woonden toen in de Waterstraat tussen de fietsenzaak van Heijmans en de kleermaker Willie van der Wauw.
Reactie 30:

Jan van Krevel, 11-11-2019: Wij woonden aan de Oostkanaaldijk bij de sluis. Mijn oom Wim woonde in de Waterstraat, eerst op 171 en later op 159 waar voorheen de fam Jansen woonde.
Mijn neven Martin en Toinie zaten ook op deze school. Ik heb de rapporten nog en daar zie ik aan de cijfers dat de losse handen van Balduinus niet bepaald motiverend werkten. Ik ben helaas geen getuige geweest van het gerollebol met Balduinus, had graag gezien dat hij een paar tikken terug gekregen had.
Ik woon allang niet meer in Nijmegen en zou graag weten wat er met de kloosterorde van de broeders is gebeurd?
Met zonnige Achterhoekse groet, Jan van Krevel
Reactie 31:

J.A. Heijmans, 11-11-2019: ik weet niet over welke periode ze praten, ik heb van 1944 tot 1952 in Waterstraat op 173 gewoond. Op 171 woonde de fam Peters, op 175 politieman hr Verstegen, op 177 Gerrits, 179 Zwartkruis, 181 hr de Wouw en op de hoek Bredero.
Dat staat nog in mijn geheugen.
Reactie 32:

Boy van Pelt, 11-11-2019: Hr. J.A. Heijmans, over die periode spreek ik ook, ik ben van 1944.
De buren de andere kant op waren Scheer, Daanen, Verhoef, Schouten. Aan de overkant Tempel, Hondelink, Scheers de kruidenier, op de hoek Zeegers de bakker.
Als mijn geheugen me niet in de steek laat, heeft uw vader toen nieuw gebouwd op de hoek Weurtseweg.
Reactie 33:

J.A. Heijmans, 12-11-2019: klopt helemaal, wij zijn in 1952 verhuisd naar de Weurtseweg. De namen die ik opnoemde zijn namen die ik ook herinner.
Nog een paar namen: Koos Zeegers, melkhandel Peters en tegenover Zeegers zat nog een kruidenier.
Wij woonden net 3 dagen in de Waterstraat toen de V2 viel in de Biezenstaat en omgeving. Ik zat op de school bij de Smet, Dibbits, Boekhorst en juf Knotje.
Reactie 34:

Jan van Krevel, 12-11-2019: Ben in 1958 bij de sluis bij Weurt komen wonen en kwam toen in de derde klas bij juffrouw Meijer. In mijn herinnering woonden er naast mijn oom de familie Thomassen die later op het eind van de Waterstraat een sigarenzaak is begonnen.
Reactie 35:

Theo Janssen, 24-11-2019: ik ben in 1949 geboren, woonde in de Rijnstraat 58 naast fam Gerrits en Dekkers. Ik zat bij meester Janssen, broeder Cassius en de kale Balduines waar ik het ook mee aan de stok heb gehad. Als ik daar aan terug denk: hij stonk altijd naar sigaren en leverpastei.
De kale heeft ook klappen gehad van de vader van Adrie Smetsers die ook in de Rijnstraat woonde. Hij had Adrie zo hard geslagen dat het bloed uit zijn neus en mond kwam.
Verder weet ik nog de kop Enning de kapper met zijn grote handen. Hartelo en Denijs waren de buurtwinkels.
Reactie 36:

Geert Dekker, 25-11-2019: Hallo Theo Jansen, Ik kan jou nog wel herinneren, wij woonden op Rijnstraat 56. Meester Jansen, broeder Castianus en de kale Balduwinus ken ik ook goed!
Reactie 37:

Ronald Ruijters, 27-11-2019: Beste (oud-)bewoners van de Biezenstraat, Rijnstraat, Lingestraat, Waterstraat,
Zoals al in eerdere reacties staat, heeft mijn vader Anton Ruijters in 2010 het initiatief genomen tot een plaquette ter herinnering aan de slachtoffers van de V1 bominslag op 18 februari 1945. Afgelopen jaar heb ik nog meerdere verhalen van overlevenden en nabestaanden van deze oorlogse gebeurtenis gehoord. Onder andere over ingekwartierde Engelse militairen en de situatie voor, tijdens en na de inslag.
Wat nog ontbreekt zijn foto's van de plek rondom de inslag in de periode 1940-1949. Als u deze heeft zou ik deze graag per email ontvangen (ronaldruijters@hotmail.com) of op deze plek terug zien. Het zou fijn zijn als u deze informatie onder de aandacht wilt brengen van anderen, die hierbij kunnen helpen. Alvast zeer bedankt!
Met vriendelijke groeten, Ronald Ruijters

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: