36

<- Back | Index | Next ->

36.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Hans Arts: Wat wij hier zien is de noordzijde van de Korte Burchtstraat in de richting van het Gapersgas en Grote straat Rond 1930. Op het bord rechts op de foto, wat vanaf het dak tot op de eerste verdieping loopt staat: JUNGHANS er was hier een horlogerie gevestigt. Het wazige pand op de achtergrond is het ( verbouwd in waarschijnlijk 1936 tot wat er nu 2005 nog staat) bekende "vulpenpandje van BIESSELS". Het pand aan de rechterzijde met de balkons is later in ca.1939 "GERZON" geworden.

Reactie 2:

Mark van Loon: Reactie 1 kan niet kloppen: waar zijn de tramrails gebleven? Op het reclamebord staat overigens niet JUNGHANS, maar SCHOENEN.

Reactie 3:

Hans Arts: Goed gezien, Dus is de foto in iedergeval van voor Dec. 1912 (toen reed de tram voor het eerst door de Burchtstraten) en nog vroeger, want de rails moest natuurlijk ook de grond nog in.
Volgens het boek van Prof van der Grinten Nr. 1 en 2 heeft op de plaats van dat bord met het opschrift "SCHOENEN" een horlogerie gezeten, met op het bord "JUNGHANS. Dat was ca.1930. 
Dan zou je kunnen concluderen dat het bord 3 keer gebruikt is voor een ander opschrift want..op een foto in het boekje "Nijmegen in oude ansichten" staat op blz.119 op dat zelfde bord "DRIESSEN".
In iedergeval is het de noordzijde van de Korte Burchtstraat over het jaar valt dan niet zo veel te zeggen behalve dan dat het voor ca.1912 zou moeten zijn.

Reactie 4:

Ronny Kalkman: Volgens mijn vader (Peter Kalkman geboren 1924) is dit de Broerststaat met bovenaan kruising Burchtstraat en Grotestraat.

Reactie 5:

Rob Essers: Aan de schaduwen te zien, zou de foto in dat geval genomen moeten zijn op 
een tijdstip dat de zon in het noorden staat.

Reactie 6:

Hylke Roodenburg: Grappig om de discussie hierboven te lezen, want wie andere foto's (bv. luchtfoto's) van Burchtstraat en Grotestraat bekijkt, ziet zo dat dit nooit van z'n leven een van die straten kan zijn. De foto is gemaakt na 1912 (de strakke winkelpui rechts duidt eerder op de jaren '20) en toen reden er al trams in de Burchtstraat. Die straat was bovendien veel breder (en als dit de Korte Burchtstraat was, dan zou je wel OF het stadhuis zien, OF de Grote Markt). De Broerstraat kan 't ook niet zijn: als de foto naar het noorden is genomen dan zou inderdaad de zon verkeerd staan en als de foto naar het zuiden is genomen dan zou de lichte bocht is de weg de verkeerde kant op gaan!

Conclusie: deze foto kan Nijmegen helemaal niet zijn! Zo'n enorm gebouw als dat hier op de achtergrond is te zien heeft Nijmegen nooit gekend. Dit moeten we eerder zoeken in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag.

Reactie 7:

Wim Benda 21-10-2008: De straat lijkt mij geasfalteerd te zijn. Had Nijmegen wel geasfalteerde straten in de binnenstad?!

 

Reactiepagina
Reactie 8:

Ron van Swelm, 30-05-2015: Ik ben het met Hylke eens, zeker geen Nijmegen. Ik denk aan Den Haag; is het grote gebouw op de achtergrond misschien de ingang van de passage?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: