09

<- Back | Index | Next ->

09.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Hans Giesbertz: Bij deze foto denk ik aan een wasserij en wel de voorloper van het gebouw waar nu de stichting Overal zit in Hees.

Reactie 2:

Hylke Roodenburg: Heel misschien is dit de sloop van de Machinefabriek aan de Voorstadslaan. Nu ligt hier een zijstraat, de Torenuilstraat.

Reactie 3:

Hennie Gerrits: Dit is wellicht de sloop van N.L.B.( Nijmeegs Lasbedrijf) of de IJzergieterij aan de Voorstadslaan.

Reactie 4:

Dave van Brenk: Dit is inderdaad de oude ijzer gieterij aan de Voorstadslaan, gezien vanuit de Sperwerstraat.

Reactie 5:

Tonnie Lagé: Ja dit was de Nijmeegs lasbedrijf aan de Voorstadslaan. Als kind weet ik nog dat daar kermisatracties werden gemaakt. Het straatje rechts waar nog net die auto te zien is was in de volksmond, "het modderlaantje". Daar ben ik geboren en grootgebracht. Ik heb er 21 jaar gewoond op nummer 81. Aan de linkerkant zie je nog de Nijmeegse ijzergieterij staan. Deze foto is vanaf de Voorstadslaan genomen.

Reactie 6:

Eddy Waltman, 01-12-2010: Al lang was ik op zoek naar bijgaande foto, waarom, omdat dit mijn nieuwe werkgever was na de Honig. Omdat ik verder wilde met mijn verhaal heb ik lang gespit in de archieven van Noviomagus, totdat ik deze foto vond het zgn. lasbedrijf. Omdat de locatie Voorstadslaan-Sperwerstraat werd genoemd weet ik niet beter dan dat dit de Schoppenkeet moet zijn. In mijn tijd werd er zeker niet gelast maar werden er schoppen, spaden, bijlen en houwelen gefabriceerd. Als 14 jarige heb ik daar verschillende functies gehad, eerst als ijzersmelter achter de oven en tot slot in het laklokaal. Hier werkte ik heel alleen en zelfstandig. Er waren verschillende taken, het onderdompelen van hamerstelen, of hakbijlstelen, maar ook spaden en bijlen werden daar in een lakbad ondergedompeld. Het was winter en de chef de Hr. Hendriks kwam vaak kijken hoe ik het maakte. Links achteraan was het lakhok, duidelijk zichtbaar op de foto. Het was gewoon een bakstenen gebouw, dat nogal donker voorkwam. Er werd in die tijd veel gemaakt, er was werk in overvloed. Door de sloop die plaatsvond tijdens het nemen van de foto, kijk je eigenlijk tegen een binnenmuur aan. De rest van het gebouw komt wel overeen. Toch had ik het met een half jaar bekeken, de lak bleek nogal gevaarlijk voor je gezondheid door de giftige dampen. Daarna deed ik hetzelfde werk ongeveer bij van Vliets kwastenfabriek aan de Weurtseweg, gevestigd op het oude stort.
Het stort wat zo genoemd werd na de oorlog, was in feite geen stort. Tijdens de oorlog was op die plaats een Duits leger depot gevestigd. Toen de Duitsers vertrokken waren, werd het weer een braakliggend terrein waar van alles te vinden was. Jammer dat ik niet wat ouder was in die tijd, want er lag een kapitaal aan oorlogs documenten onder andere honderden persoons bewijzen, die voor een verzamelaar zeker gezocht en waardevol zou zijn. Om terug te keren naar van Vliets kwastenfabriek in principe zat ik daar ook in het lakhok, met dit verschil dat ik daar iedere dag een liter melk kreeg. Verder was dit een leuke tijd en was ik zwaar verliefd op Annie uit de Marsstraat. Zondags gingen we vaak naar de kwartjesfilm in de Gezellenvereniging. Films als Rintintin en cowboyfilms met Roy Rogers waren vaste prik. IJsjes bij La Venezia aan de Lange Hezelstraat en via het Kronenburgerpark weer op huis aan. Nog steeds heb ik een herinnering bij me van die tijd, want ik tattoeeerde mijn linkerarm met Oost Indische inkt. Aan beeld van Annie compleet met paardestaart. Het is nu nog steeds zichtbaar. Ondertussen had ik er een zwager bij gekregen die bij de Robinson schoenfabriek werkte. En zoals verwacht mijn volgende baas was inderdaad de Robinson. Daar heb ik 5 jaar gewerkt en doordat we inmiddels verhuisd waren naar de Heidevenstraat is het contact met Annie verwaterd. Van het een kwam het ander en door mijn wispelturigheid heb ik Annie nooit meer ontmoet. Voor iedereen die nog meer wil lezen over mij kun je nu ook terecht op mijn weblog bij de Volkskrant.

Groeten uit Chiangmai - Thailand, Eddy Waltman

 

Reactie 7:

Eddy Waltman, 28-08-2014: Aanvulling op mijn vorige reactie: ik zat bij van Vliets kwastenfabriek aan de Weurtseweg in het 'dompelhok' waar ik dus stelen van kwasten in blanke lak moest dompelen. Dat ging ook met 10 stelen tegelijk, bevestigd op een zgn. spijkerbed de blanke lak in 15 sec. en dan afdruipen boven de lakbak wat dan 1 minuut duurde en dan ging het het 'drooghek' in, de 2de onderdompeling gebeurde na 1 uur drogen in een verwarmde ruimte. Daarna waren de stelen klaar om de kwast er aan te maken.
Reactie 8:

Martijn Thoonsen, 30-01-2016: Het pand is van 1895 tot 1939 onderdeel geweest van de Nijmeegsche IJzergieterij en Machinefabriek. In het afgebroken gedeelte was de machinefabriek gevestigd. De voorgevel werd tijdens de oorlog beschadigd. Zie www.nijg.com.
Bijgevoegd nog wat foto's van ±1978.

Reactie 9:

Rob Janssen, 09-02-2016: Tonnie Lage (Reactie 5) heeft gelijk, in het bovenhuis woonde de familie van Norden en beneden de familie Opgenoord. Wij woonden op nummer 113, dit was het eerste huis aan de rechter kant van het modderlaantje, wij hebben daar gewoond van 1960 tot 1974.
Reactie 10:

JAM.Willems, 23-08-2019: De bijbehorende adressen waren: H. van Norden, Voorstadslaan 75 B en Th.W.H. Opgenoort, Voorstadslaan 75A. De fabriek had het adres Voorstadslaan 75.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: