002

YR002: Gezicht richting Hatert vanaf flat "Rentmeesterhof" (hoek Hatertseweg-Mollenhutseweg). Op 8e verdieping woonde destijds een van mijn oma's.

Collectie: Yvonne Rutten (toegevoegd 27-10-2015)

Heeft u herinneringen bij deze foto? REAGEER, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Reactie 1:

Hessel, 05-11-2015: Op deze foto, richting Hatert, zien we prominent de MTS -in 1969 van de Weurtseweg 240 hierheen gekomen- op de locatie Kamerlingh Onnesstraat 20. Toen verschenen in de buurt plots opvallend veel jeugdigen met bromfietsen, niet veel later met autootjes. Een MTS-gebouw nu -een generatie later- alweer afgebroken en in het ROC op/ondergegaan ! De groene telefooncel aan de Krekelstraat: historie ! Wat er wel bleef, dat lijkt de rij huizen aan de overzijde en dat is goeddeels ook zo. Huizen soms al zo'n 100 of 80 jaar in gebruik maar we zien in tweede instantie, natuurlijk ook 'verander- en nieuwbouw', maar tóch ! Naar rechts diverse huizen eerder gebouwd 2-onder-1-kap, later gerenoveerd en nu vaak eengezinswoningen. Een paar zijn uitgebouwd tot andersoortige woonvormen. Zeker de meest nabije huizen en de rijtjeshuizen ogen nog heel oorspronkelijk.
In de schuur achter het laatste huis, de hoek Heiweg-Hatertseweg, startte Jan Kooij zijn fietsreparaties en daarmee zijn rijwielimperium !!


Nuha-Adresboek voor Nijmegen 1966

Bij een ander huis zag ik ooit spectaculair de brandweer 's avonds laat, enige huisraad in vlammen in de eigen vijver 'dumpen'.
Vrij vooraan in de rij het huis met eerder jarenlang een keur aan grafstenen beroepsmatig als toonzaal in de tuin.
Kortom diverse herinneringen, ook nog van de 'buurman' van Jan Kooij (voorbij diens toen nr 513 -op forse afstand- nr. 517 Het 'witte' Mezennest. Dit werd bewoond door het hoofd van de school in Hatert P.C. Vermeeren. Van hem is er nog oorlogsdocumentatie bewaard gebleven. En achter het Mezennest sportvelden (v.v. Hatert); dit is ook de plaats waar voor de wijde omgeving jaarlijks op koninginnedag kinderspelen werden georganiseerd: koekhappen, een hindernisbaan, kussengevecht, de was ophangen en andere ten dele sexe-bevestigende spelletjes. Toch leuk !


Bron: beeldbank RAN detail van F27300

Tussen de hoek Mollenhutseweg-Heiweg-Hatertseweg de over/achtergebleven Haterse Heide. Met hierin sporen van verharde wegen, daar terechtgekomen vanuit militaire opslag in de oorlog.


Bron: beeldbank RAN detail van F17612

Terug naar de kruising nu Hatertseweg-Burgemeester Daleslaan-Krekelstraat waarbij rechts op de in mijn herinnering lange tijd een onbewoonde boerderij-achtige bouwval stond. In mijn beeld een afgesloten spookhuis, dat naar mijn indruk heel lang zo is blijven staan, zonder dat het verder zichtbaar werd geplunderd; waarschijnlijk was er al niets meer te halen ?! Later afgebroken maar de plek nog jaren 'onbestemd ' achtergebleven inclusief een daarna ontstaan olifantenpaadje Mollenhutseweg - bushalte ?
Hier even de 'laan op' en rechtsaf de Vossenlaan in; daar stond rechts het huis van de familie van Coolwijk. Deze haalde voor hun dieren schillen op, bij de mensen aan huis.
Terug op de Hatertseweg-Krekelstraat, op die open plek rechtsvoor staat nu een winkelpand en breed appartementsgebouw; mogelijk erg praktisch en comfortabel maar ik vind het geen verrijking voor het zicht. Als we dan de oneven huisnummers richting centrum blijven volgen ... (wordt vervolgd bij Foto YR013)
Reactie 2:

Theo Busser, 22-10-2016: Dat boerderij-achtige bouwval (Hatertseweg 465) daar weet ik nog wel iets over te vertellen. Daar woonde voor de oorlog een man met zijn moeder. Harry Bergmans was zijn naam. Hij was van beroep kuikenbroeder. In de hele buurt zaten in de oorlog Amerikanen in onze huizen en moesten de bewoners een tijdje geevacueerd worden. Maar Harry Bergmans verhuisde met zijn moeder in een van zijn kippenhokken. Daar is hij na de oorlog nog een tijdje blijven wonen en nooit meer teruggekeerd naar de boerderij. Ik weet nog, dat wij daar wel eens eieren gingen halen. Op de plaats van de kippenhokken is naderhand een school gebouwd (Karel Doormanschool). En nu is er een buurthuis "de Mix" in gevestigd.
Reactie 3:

Paul Broekman, 23-10-2016: Ik heb bij het zien van de foto van het kruispunt Hatertseweg-Ien Daleslaan-Krekelstraat ook herinneringen, omdat ik er in de buurt woonde en hier vaak speelde als kleine jongen. Ook fietste ik hier voorbij om naar het vroegere St. Dominicuscollege te gaan. Om te kunnen vissen bij de oude kanaalbrug bij Hatert moest ik deze kruising ook passeren.
Op de plaats waar de foto is gemaakt, was in mijn geheugen een leeg gebied: een veld waar gras op groeide, alwaar ik in mijn vrije tijd in de jaren vijftig voetbalde met straatgenoten. Er stond op die plek een boerderij, waarvan de boer elke week bij ons de schillen van de piepers kwam ophalen met paard en wagen. Op dat stukje grond tussen de Oude Molenweg en de toenmalige Oude Mollenhutseweg had ook een voetbalclub zijn oefenveld. Welke, dat is mij niet bekend.
Ook werd een gedeelte van dit terrein in de jaren vijftig tijdens de Vierdaagse gebruikt om militairen te herbergen. Over deze kruising hebben vele vierdaagselopers, waaronder militairen gelopen richting de Graafseweg. Ook hier heb ik fijne herinneringen aan.
Om burgemeester Ien Dales van PvdA-huize te eren werd de Oude Mollenhutseweg veranderd in Ien Daleslaan, waar ik indertijd fel tegen was.
In de jaren zestig werden op dit "lege terrein" flink gebouwd: eengezinswoningen, flats, een tankstation. Ook het "Tranendal" achter de Nieuwe Mollenhutseweg werd volgebouwd. Tranendal, vanwege de hoge huur... Te zien op deze foto links op de achtergrond.
Rechts voorbij de kruising verscheen later de school Talita Koemi, daarnaast de Ito-school, een soort van ambachtsschool op individuele leest geschoeid. Deze laatste bestaat niet meer.
Links op de achtergrond tussen de Heiweg, een lange weg, en de Grootstalselaan waren vroeger in de jaren vijftig nog restanten van hei te vinden. Ik heb daar nog hagedissen gezien en een enkele ringslang/adder(!). Ook waar ik woonde in de Beemdstraat waren er toen salamanders, die de staart loslieten als je eraan trok.
Op dat stukje hei werden in die jaren vijftig Koninginnespelen gehouden, voordat deze naar de Goffert verhuisden. Leuke herinnering hieraan met het klimmen in een gladde paal met bovenin kleine cadeautjes. Én hardlopen op een aangelegd stukje los zand.
Ook kan ik mij vaag herinneren dat een van de huizen waar Hessel op duidde reclame maakte voor grafzerken, die prominent in de voortuin stonden.

Redactie: Waar precies stond die boerderij van de schillenboer?
Reactie 4:

Rob Essers, 23-10-2016: De Ien Daleslaan bestaat niet! De Oude Mollenhutseweg heet sinds 1 januari 2003: Burgemeester Daleslaan (raadsbesluit d.d. 13 december 2001).
Reactie 5:

Paul Broekman, 28-10-2016: Ik zag de foto's van de kruising van de Oude Mollenhutseweg, nu Burgemeester Daleslaan met de Hatertseweg. Ik dacht: "Daar moet ik iets over schrijven, omdat ook daar een stukje van mijn jeugd ligt. Heb in die buurt veel tijd doorgebracht met voetballen op het open terrein bij boer Van Coolwijk, die bij ons de schillen kwam ophalen. Later werden de piepers bij de groenteman door een machine van de schil ontdaan... Voor mijn moeder met 6 kinderen een hele opluchting!

Waar had die boer Van Coolwijk zijn boerderij? In mijn geheugen lag die meer naar de Oude Mollenhutseweg richting van de Vossenlaan. Ongeveer op de plaats waar nu Rentmeesterhof staat.
Nu nog heb je naast de ingang van het NEC-stadion een boerderij liggen, die er al ligt sinds ik een kleine jongen was. Verderop schuin tegenover het Canadese kerkhof staat ook nog steeds een boerderijtype, een beetje verscholen.
Buiten de stadswallen waren vele boerderijen.
Zo ook waar ik vroeger woonde. Achter de Beemdstraat heb je de Slotemaker de Bruïneweg, waar naar ik mij nog weet te herinneren vroeger zeker vier "Stadsboerderijen" lagen.
Twee zijn er verdwenen: Op de hoek van de St. Jacobslaan en de Slotemaker de Bruïneweg.
In de ene had onze groenteboer Vergeer zijn paard gestald bij z'n broer. Schuin ertegenover zat onze kolenboer. Tegenover die vroegere kolenboer/ olie-boer staat nu nog een verbouwde boerderij, dacht ik. De familie Wessels woonde daar in de jaren vijftig/ zestig, een zoon zat bij mij op de Lourdesschool.

Terugkomend op de omgeving van die foto met het kruispunt Burgemeester Daleslaan en de Hatertseweg. Ik kwam toevallig een "satellietfoto" tegen van de Hatertseweg aldaar. Schuin tegenover de Heiweg ligt naast het Kandinsky college een parkje, tevens overstortplaats van het gemeentelijke riool, las ik.
Het parkje draagt de naam van pater Koenraad en blijkt in 2004 gesticht. Daar had ik geen weet van. Op internet gekeken wie die man was. Hij was verbonden met een orde, welke dat ben ik vergeten. De orde deed veel goeds in maatschappelijke zin.
Ook heeft zij het internaat Jonkerbosch opgericht, wat schuin daarachter ligt. Heeft dat internaat niet met de schipperskinderen te maken? Als kleine jongen had ik medelijden met die kinderen die ik achter een groot hek zag spelen... Later heb ik tijdens mijn jarenlange invalperiode als leerkracht ook ingevallen op de St. Nicolaasschool. Nicolaas is de beschermheilige van de schippers. Ik hoorde toen al dat de school zijn bestaansrecht zou gaan verliezen. Leuk is te vermelden dat hier mijn vader en mijn oudste broer hebben gewerkt in de huishoudelijke dienst. In de jaren vijftig.

Dank zij de foto vanuit dat hoge gebouw van 8 verdiepingen aan de Rentmeesterlaan heb ik weer iets bij geleerd én natuurlijk door de website van Noviomagus.nl.
Reactie 6:

Rob Essers, 28-10-2016: Broeder Koenraad (Gerardus Johannes Reichgelt) (Nijmegen 23 december 1899 – Eindhoven 19 maart 1993) was geen pater, maar een broeder. Hij was overste van het Pensionaat Jonkerbosch (1938-1945) en algemene overste van de Broeders van Liefde (1958-1967). Dat is geen orde, maar een congregatie. Het naar hem genoemde park heet: Broeder Koenraadpark (raadsbesluit d.d. 3 oktober 2007).

Het Pensionaat Jonkerbosch (bouwjaar 1935) van de Broeders van Liefde had helemaal niets te maken met het Schippersinternaat St. Nicolaas (bouwjaar 1956) van de Broeders van Maastricht.

Het adres van landbouwer Fr. van de Coolwijk was Vossenlaan 401 (adresboek 1963). De boerderij stond aan de linkerkant van de Vossenlaan tegenover het einde van de Wezenlaan (vanaf 1965: Rentmeesterlaan). Daarna woonde hij op het adres Oude Mollenhutseweg 100 (adresboek 1966), dat later gewijzigd is in Heideparkseweg 550.

Het adres van de boerderij de hoek van de Busserweg was vanaf 1910: Mollenhutscheweg 101, vanaf 1956: Oude Mollenhutseweg 50, en sinds 2003: Burgemeester Daleslaan 50.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.