Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 163

24-07-1985

Liefdadigheid (4)

Hoe de leiding en het bestuur van het „St. Franciscus Lief dewerk" alles voor elkaar kregen, is mij tot op heden nog een raadsel. Voor het toneelspelen was er in de zogenoemde grote zaal door personeel van een aannemingsfirma, een echt toneel gebouwd met een schuifgordijn en coulissen.

Het toneel was zo gebouwd dat het handig gedemonteerd en opgeborgen kon worden. Zoals gebruikelijk, waren het materiaal en de loonkosten gratis. 

De heer Tummers - die een kapsalon aan de St. Annastraat dreef - was in en buiten Nijmegen een kundig bekend staand grimeur. Hij grimeerde ons meesterlijk zonder daar iets voor te ontvangen. 

Jo v. d. Akker, onze toneelleider en regisseur was zelf ook een zeer verdienstelijk toneelspeler. Door zijn bemoeienis konden wij gratis toneelvoorstellingen bijwonen van „Thalia", „De Fontein", „St. Genesius", „Onderling Kunstgenot" en nog andere toneelverenigingen. Toen in die jaren de nu bekende film Jongensstad (Boys-town) in Nijmegen uitkwam, had pater Verriet er voor gezorgd dat een groep van zijn jongens de filmvoorstelling gratis mochten bezoeken. Jaarlijks werd er met een autobus een reisje in Nederland gemaakt. 

Zo hebben wij ook een keer Schiphol mogen bezichtigen en is er op een van de startbanen nog een groepsfoto gemaakt voor het vliegtuig de „Koetilang". Het was een groep van 35 jongens en vijf leiders.

Op de terugweg gingen wij over Delft omdat pater Verriet zijn vorige pastoor op wilde zoeken. In Delft bij de pastoor aangekomen zei hij tegen de pastoor: „Kijk, dit zijn nu mijn jongens uit Nijmegen. Zij hebben dorst en lusten wel wat limonade." „Zo", zei de pastoor „en die moet ik hen natuurlijk geven." „Jazeker", zei de pater, „want u weet dat ik geen rooie cent bezit." En zo werden wij op heerlijke frisse limonade getracteerd. Wij hebben ook nog enige angstige ogenblikken beleefd want de Pulmannbus - trekker met oplegger -raakte op een van de Delftse bruggen muurvast. Het achterstuk zweefde boven de gracht. Wij moesten toen allemaal uitstappen om de bus wat in de hoogte te laten gaan. Met veel gelaveer kwam alles weer op zijn pootjes terecht

De heer helemaal rechts op de foto, met hoed op en waarvan de rechterbroekspijp weg waait door de wind, was onze leider Jo v. d. Akker. De jongeman die recht onder de rechtse propeller staat, gekleed in een driedelig kostuum met horlogeketting op zijn buik, ben ik zelf. De foto is van 1937, ik was toen 18 jaar. U kunt duidelijk zien dat er jongens van alle leeftijden bij waren. Deze reis - net als de andere reisjes - heeft ons geen cent gekost.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)