Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 153

08-05-1985

De Gelderlander een halve eeuw geleden (3)

De diefstallen en inbraken, die vroeger gepleegd werden, hoorden wel thuis onder de noemer van criminaliteit, maar de beweegredenen hadden meestal een andere oorzaak. Deed men het vroeger hoofdzakelijk uit bittere armoede, tegenwoordig gaat het meer om in bepaalde verslavingsbehoeften te voorzien of om van de opbrengst luxe dingen aan te schaffen.

Wat natuurlijk niet zeggen wil dat de benadeelden van deze diefstallen minder hard getroffen werden. Er kan wel geconstateerd worden dat er vroeger geen gewapende overvallen op straat voorkwamen door gemaskerde bandieten met bivakmutsen op hun hoofd om zich onherkenbaar te maken. Er werden ook geen oude vrouwen tegen de grond geslagen om hen zo van hun handtasjes te beroven. Wat misschien wel kwam omdat de vrouwen vroeger maar weinig handtasjes droegen, en als zij er al een hadden dan zat er zelden of nooit wat geld in. Voorwerpen die vroeger gestolen werden komen ons in deze tijd als onbenulligheden voor. Maar in die tijd waren zij zo belangrijk dat er niet alleen aangifte van werd gedaan maar dat zij ook de krantenpagina's haalden. Leest u onderstaand verslag maar eens uit „De Gelderlander" van die tijd. Natuurlijk weer in de spelling en de stijl van toen.

Rijwielen

Er schijnt weder liefhebberij te bestaan in het ontvreemden van rijwielonderdelen, o.a. van lantaarns. Zoo werd dezer dagen ontvreemd een electrische rijwiellantaarn met groote ronden reflector, zwart met vernikkelden rand, geribd gescheurd glas. Op den rand van den reflector staat 14 volt en 8 volt en de batterijen (2 stuks) zitten aan dien reflector en tevens een rijwiellantaarn met koperen plaatje gerepareerd. 

Het verschil in berichtgeving van nu en vroeger is dat wanneer er nu een hele fiets is gestolen die soms meer dan duizend gulden gekost heeft, dat niet eens meer in de krant vermeld wordt, terwijl men vroeger de diefstal van een fietslantaarn wel bekend maakte.

Rijwielbelasting-plaatjes 1

Het blijkt dat de belangstelling voor rijwielbelastingmerken nog steeds toeneemt. Een juffrouw, die gisteren haar rijwiel onbeheerd in de Rivierstraat had laten staan, constateerde na eenige tijd, dat het rijwiel-belastingmerk was ontvreemd. Tot dezelfde conclusie kwam een heer, die zijn fiets in de Pauwelstraat had geplaatst. Nog geen uur later deed een vijftienjarige jongen bij de politie aangifte, dat van zijn rijwiel het belastingmerk was ontvreemd. De politie zal trachten de verdwenen merken op te sporen.

Rijwielbelasting-plaatjes 2

Gistermiddag omstreeks half vijf is van een damesrijwiel, dat een half uurtje onbeheerd gestaan heeft voor een kapperswinkel op de St. Annastraat, het rijwielplaatje gestolen. Het rijwielplaatje was met een koker stevig bevestigd aan de stuurstang. Men zij op zijn hoede en houde deze gouwdieven in de gaten. Klaarblijkelijk opereeren zij met een stevige knijptang en zijn brutaal genoeg om op klaarlichte dag in een drukke straat hun laf bedrij f uit te oefenen. 

Laatst las ik een berichte in „De Gelderlander" dat er een geluidsinstallatie uit een auto gestolen was ter waarde van dertienhonderd gulden. Het hele geval werd met enige regels afgedaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de redactie het bericht niet belangrijk genoeg vond om er meer regels aan te besteden, maar er worden zoveel diefstallen en inbraken gepleegd dat het haast niet meer bij te houden is. Laatst werd er in Den Haag nog een hofauto van Koningin Beatrix gestolen!

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug

Reactie 1:

Nel van Eck, 05-08-2015: ik heb het belasting plaatje van mijn vader, het jaartal is over 1939 1940. Hij had het altijd bewaard in zijn portemonnee.

Reactie 2:

Hans Arts, 29-08-2020: Ik dacht me te herinneren dat mijn vader mij eens vertelde dat er verschil was van plaatjes. Fietsbezitters die het niet breed hadden hadden een ander plaatje? Wie weet meer?

Reactie 3:

Jan Remis, 29-08-2020: Werklozen konden in de crisistijd een gratis rijwielplaatje krijgen, waarbij in deze plaatjes een rond gaatje was geponst ter controle, omdat het niet was toegestaan om met een gratis verstrekt plaatje op zondag te fietsen.
Reactie 4:

Hans Arts, 30-08-2020: Waarom zijn de plaatjes '38-'39 en '39-'40 halfjaarlijks gedateerd zijn en 1924 gewoon een heel jaar? Dit was me vooraf niet opgevallen.
Of zijn de plaatjes met 2 jaartallen ook 2 jaren geldig?
Reactie 5:

Jan Remis, 01-09-2020: @Hans Arts: Dat had alles te maken met de kosten voor het laten maken van de plaatjes. Nadat de geldigheidsduur van het rijwielplaatje 1928 was verlopen werd de wet op enkele punten gewijzigd. De aankoopprijs van f. 3.-, zoals dat de voorgaande jaren was gesteld, werd teruggebracht tot f. 2.50 en vanaf 1929 zouden er steeds twee jaartallen op de plaatjes voorkomen. Maar de (on)kosten voor het vervaardigen van de rijwielplaatjes bleven knagen aan de schatkist.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.