Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 133

05-12-1984

Zoals het vroeger was (6)

Bij dit stukje plaats ik nog een foto uit de oude stad. Het is een opname van voor de oorlog en u kunt er duidelijk op zien dat men met de sloop al aardig op weg was. De foto is genomen in de - nu verdwenen - oude Vleeschhouwerstraat.

Ja, u leest het goed de „oude Vleeschhouwerstraat, want aan de Waalkade heeft men tegen die vreselijke muur van het zogenaamde „Groene Balkon" een straatnaambordje bevestigd met de naam „Nieuwe Vleeshouwerstraat". Terwijl de echte Vleeschhouwerstraat voorheen gelegen was tussen de Steenstraat en de Muchterstraat, is deze nu geprojecteerd aan de Waalkade daar waar vroeger huizen en pakhuizen stonden. U kunt dat nu wel gek vinden, maar er is zoveel onvoorstelbaars gebeurd met delen van de oude stad dat men zich af kan vragen: Hoe is dat in vredesnaam mogelijk geweest?

Wij kijken op deze foto tegen de noordkant van de Vleeschhouwerstraat aan. Het pand waarvan het dak al gesloopt is was verdeeld in een bovenhuisje en twee benedenhuisjes. In het rechtse benedenhuisje - waarvan de deur en het raam dicht gespijkerd zijn - ben ik in 1919 geboren. Het pand links met de half ronde deuren is de boerderij van boer Jacobs. Het hoge gebouw dat boven de huisjes uitsteekt is de in 1886 herbouwde Christelijke Normaalschool (de oude school dateerde van 1844). Rechts op de voorgrond is nog een gedeelte van de Onze Lieve Vrouwetrappen zichtbaar die in de Steenstraat uitkwamen bij het Besiendershuisje. De rest van deze kant is reeds gesloopt. Om te beseffen op wat voor een niets ontziende wijze - om maar niet te spreken van een barbaarse vernielzucht - de gemeentelijke diensten te werk zijn gegaan, moeten wij samen heel even in de geschiedenis van Nijmegen teruggaan, en wel naar de Romeinse tijd. Nijmegen - Noviomagus voor de Romeinen - was van grote betekenis voor de Romeinen, omdat de plaats als het ware het knooppunt was van belangrijke Heirwegen die de Romeinen aangelegd hadden voor hun veroveringstochten in Europa. De voorname zuid-noord verbinding kwam vanuit de richting Maastricht in Nijmegen binnen en liep via de Hertogstraat (vroeger Heirsteeg geheten) over de Lindenberg naar de waaloever waar dan overgestoken werd naar de Betuwe om bij de Castra Herculis te eindigen. U weet nu dat de Lindenberg als zodanig al in de Romeinse tijd bestond! Dat is ruw weg gezegd zo'n twee duizend jaar geleden. Menig Gemeentebestuur van een stad zou erg trots zijn op de overblijfselen van die tijd. Maar niet het bestuur van onze stad! Waarom niet? Dat leest u de volgende week wel in mijn stukje.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1984 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.