Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 124

28-12-1983

De Nijmeegse politie (29)

Dit is het laatste artikel over de Nijmeegse politie. Wel heeft de gepensioneerde oud-adjudant van de Nijmeegse recherche, A. C. Schouten, mij enige interessante verhalen beloofd uit zijn recherche loopbaan. Maar omdat ik inmiddels door een uitgever benaderd ben om over de Nijmeegse politie een boek uit te geven, kan het zijn dat deze verhalen rechtstreeks in het boek opgenomen zullen worden, maar dat zien we dan wel weer.

Bijgaande foto's zijn afkomstig van de voormalige politiebeambte, Wim de Jong, niet te verwarren met oud rechercheur Wim de Jonge!! Wim de Jong die in Den Haag dienst deed bij de Rijkspolitie kwam, via een overplaatsing naar Apeldoorn, in 1944 in Nijmegen terecht. Inmiddels hadden de Duitsers deze dienst in „Staatspolitie" veranderd.

- De Nijmeegse hulppolitie opgesteld bij de schuilkelder van het „voorlopige" hoofdbureau van politie aan de Molenstraat. Helemaal links in uniform, adjudant Peters, commandant van de Nijmeegse hulppolitie. Achteraan op de eerste rij Wim de Jong.

Deze dienst was ondergebracht in de St. Annastichting aan de Groesbeekseweg, wat nu huize Joachim is. De manschappen waren ingekwartierd in het klooster van Albertinum. Na de bevrijding van Nijmegen in september 1944, kwam De Jong in contact met de commandant van de geallieerden, Bestebreurtje, die zijn hoofdkwartier had in het „Sionshof" aan de Sionsweg. Omdat De Jong behoorlijk Engels en Duits sprak werd hij door Bestebreurtje gevraagd als tolk voor zijn manschappen in Nijmegen op te treden.

- Inspectie van de vuurwapens.
De staande figuur is adjudant-commandant Meester, geweermaker van de Rijkspolitie. Dan zittend: adjudant Peters, adjudant Ruiters, adjudant Spierings en hoofdagent Snippert. Voor de tafel staat Wim de Jong die zijn dienstwapen presenteert voor onderzoek.

Toen de geallieerden in 1945 verder trokken werd De Jong door inspecteur Buiting gevraagd of hij bij het Nijmeegse Politiekorps wilde komen. Omdat hij geen banden met het westen meer had, doordat hij zijn ouders door de hongerwinter verloren had, gaf hij aan dat verzoek gehoor. Van 1954 tot 1962 is hij rij-instructeur bij het korps geweest. Met een paar van zijn collega's heeft hij, op verzoek van de direkteur-geneesheer Dr. Bar van de St. Maartenskliniek, gehandicapten rijlessen gegeven. Dat ging met goedvinden van commissaris Perrïck, maar met dien verstande dat het in hun vrije uren moest gebeuren.

- Aan het hoofd van de tafel zitten van links naar rechts: administrateur Peters, in uniform adjudant Bos van de surveillance, Huiskens en De Jong. Rechts zitten de drie eerste vrouwelijke agentes. De eerste met het blonde haar is Ans Kramer, dochter van de bekende Nijmeegse toneelspeler Henk Kramer.

Door een interview in het „Nijmeegse Dagblad", over de aktiviteiten van De Jong en zijn collega's betreffende de rijlessen aan de gehandicapten, werd de Jong door het C.B.R. benaderd om bij hen als rij-examinator in dienst te komen. Na rijp beraad en in overleg met commissaris Perrick, die hem niet graag zag vertrekken, heeft hij in 1962 toch deze stap gedaan. Nu is hij in de VUT-regeling.
Ik wens al mijn lezers en lezeressen een goed uiteinde van het oude jaar en een voorspoedig 1984 toe.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1983 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug

Reactie 1:

Ger van Aalten, 24-04-2014: Mijn pleegvader Henk Top was ook bij de politie in Nijmegen. Al deze namen ken ik goed. Dhr Mulderij, Dhr de Munck, Wim (Peer) de Jong, Dhr de Wit, Dhr Vroom, Wijkagent Peters enz. Ik heb nog gespeeld met Herman Oolbekkink zoon van de verzetsman!!!! Mijn pleegvader is later een autorijschool begonnen en kwam daardoor weer vaak in contact met Wim de Jong die toen rijexaminator was. Leuke tijd was dat, met veel respekt.
Reactie 2:

Pieter de Wit, 01-09-2014: 01-09-2014. Prachtig de reactie en ook natuurlijk dat mijn vader Kees de Wit wordt genoemd. Ik heb bij rijschool Top in een opeltje mijn rijbewijs behaald en dat was in 1966.
Mijn echtgenote Rikie Noy heeft van 1963 tot 1970 als agente bij de politie Nijmegen gewerkt. Ans Kramer was inderdaad de eerste vrouwelijke agente van Nijmegen.
Ger bedankt voor de reactie.
Reactie 3:

Theo Lucassen, 19-01-2018: Geachte redactie maar ook politiemedewerkers en oud- politiemedewerkers in Nijmegen.
A.C. Schouten is een man geweest met een rijk verleden bij de Nijmeegse politie en had enorm veel kennis over zijn vele jaren daarbij, ook in WO twee maar ook gedurende de jaren van de Koude Oorlog en zelfs voor de oorlog. Een man die een groot lemma bij Noviomagus en Google verdient. Ik heb zelf met hem gesproken ergens in de vroege jaren negentig en was verbaasd over zijn rijke kennis, helderheid, etc.
Ik heb hem leren kennen via mijn vader (Theo Lucassen) die als politieagent vele jaren werkzaam was bij de toenmalige gemeentepolitie van Nijmegen.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.