Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 91

06-06-1984

Misdaad in Nijmegen (6)

Het plaatsje waar de onderduiker naar toe werd gebracht, was erg stil en verlaten. Dat viel niet in de smaak van de levenslustige en avontuurlijk aangelegde jongeman. Na één week nam hij al de benen op weg naar Den Helder, om van daaruit over te steken naar Engeland! Deze onderneming was heel gevaarlijk voor die jongen, omdat intussen de daders van de aanslag bekend waren geworden.

Hun signalementen waren overal verspreid en in dat van de jongeman stond dat hij een halfbloed was, waar iedereen dan ook naar uitkeek. Op het station van Arnhem werd hij herkend door de Duits gezinde Nijmeegse commissaris van politie; Van Dijk, die op weg was naar de SD in Arnhem. (Deze commissaris is later zelf bij een aanslag op hem in de Hertogstraat om het leven komen.) Van Dijk trachtte de jongeman aan te houden maar deze ging er vandoor. Hij gaf zich pas over toen er op hem geschoten werd. Na zijn arrestatie werd de jongeman persoonlijk door de commissaris naar de SD gebracht. Nadat hij door deze dienst verhoord was, werd hij ingesloten in het huis van bewaring te Arnhem. Van Dijk zorgde er ook voor dat het succes van de door hem verrichte arrestatie als een lopend vuurtje de ronde deed. De Nijmeegse rechercheurs die met het onderzoek belast waren vreesden het ergste als de jongeman zou gaan praten. Voorlopig hielden zij zich gedekt. Marcusse verdween naar zijn
familie in de Achterhoek en terwijl Schouten bij vrienden in de Betuwe ging logeren, dacht zijn vrouw dat hij naar Limburg was gegaan. Na korte tijd kwam Schouten bij de Groepscommandant van de rijkspolitie, Piet Wannet in Elst terecht.
Piet Wannet was een broer van de zwager van Schouten en zat ook in het ondergrondse werk. Op verzoek van Schouten belde Piet Wannet de recherche in Nijmegen op van wie hij te horen kreeg dat er niets aan de hand was. Op goed geluk ging Schouten weer naar Nijmegen naar zijn gezin en ging ook weer gewoon in dienst Dat kon in die tijd bij de recherche allemaal zonder gevaar omdat het een zelfstandige eenheid was.
Het eerste wat rechercheur Schouten nu te doen stond was contact te zoeken met de betreffende jongeman, om voor de veiligheid van zijn collega's en die van zichzelf te zorgen. Zonder toestemming mocht hij de jongeman in het huis van bewaring in Arnhem niet bezoeken. 

Daarom ging hij eerst Van Dijk feliciteren met zijn succesvolle arrestatie, waarmee deze zeer ingenomen was. In het gesprek dat toen volgde vertelde Schouten dat hij de jongeman nog moest verhoren voor andere zaken waar hij van verdacht werd. Daarom vroeg hij aan Van Dijk om de SD in Arnhem op te bellen of zij daar toestemming voor wilde geven. Van Dijk gaf meteen aan dat verzoek gehoor en belde de SD op die het verzoek voor een verhoor inwilligde. 

De volgende dag begaf Schouten zich in het hol van de leeuw in Arnhem. In het gesprek met de jongeman - op het gevaar af dat zij afgeluisterd konden worden -beloofde deze, met de hand op zijn hart, dat hij niets los zou laten over wat de rechercheurs voor hem gedaan hadden. Hij heeft zich ook keurig aan deze belofte gehouden wat hem tot eer strekt Later is de jongeman in een concentratiekamp terechtgekomen, waar hij aan ontberingen overleden is.

De andere twee daders waren intussen ook aangehouden. De een was de helft van een tweeling en woonde aan de Nieuwe Nonnendaalseweg, de andere woonde aan de Holleweg. Door onware verklaringen in het proces verbaal op te nemen, konden de rechercheurs de zaak in eigen hand houden en bleef de SD er buiten. Het valse proces verbaal was zodanig opgemaakt dat de jongeman van de Holleweg vrijgelaten kon worden. Het een en ander gebeurde in overleg en met medewerking van Mr. Baron Speyart van Woerden toen officier van Justitie in Arnhem. Deze Baron leeft nog, is ruim negentig jaar oud (1984!) en woont heden in Wageningen. De vrijgelaten jongeman is het niet beter gegaan dan de eerste jongeman. Maar dat leest u in de volgende aflevering van: „Misdaad in Nijmegen".

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1984 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: