Welie00

Nimweegse herinneringen uut Santo Domingo

door Jan van Welie
Hier Jan van Welie uut ut sonnige Santo Domingo.
Ik bin gebore ien de Marienburgstraot ien 1932. Ik bin d'r nog, mar ons huus stit'r niemeer. Da hebbe die rotmoffe ien de oorlog inde fik gestooke. Mien Nimweegs plat hek geleert van toen'k nog een klein kiend wier, toen'k met frientjes rondjutterde vooral ien de beneejestad langs de Waol. 'k Bin al heel lang uit mien stad en land opgehoepelt (1957) en as jullie goet kunne telle dan bin'k dus al 85. Zit al sinsdien ien de Dominikaanse Republiek (suuk mar erreges ien de buurt van Curaçao). Mar mien Nimweegs nog altiet nie fergeete.
Oorlog
Ik was zeven jaar oud toen de moffen bij ons op bezoek kwamen. Flarden: Een razend snelle Nederlandse legervrachtwagen stopt voor de winkel van Gelink op de Hertogstraat. Omhelzingen met een paar mensen en weer verder. Even later een enorme ontploffing, de Waalbrug naar beneden. Nog wat later komt er een Duitse tank de hoek omzwaaien met een Nederlandse militar erop, krijgsgevangene die onder dwang de weg moest wijzen. Nog wat later een hele stoet vliegtuigen, onderweg naar Rotterdam zoals later bleek.

Wij hadden een kruidenierswinkel, Verkades' speciaalzaak, in de Marienburgstraat No. 8, waar hard gewerkt moest worden, en wij kinderen in onze vrije tijd geregeld boodschappen moesten brengen naar de klanten. Gelukkig hadden wij het daardoor iets breder wat het dagelijks eten en drinken betreft.
 
Omdat ik nogal een kwajongen was besloten mijn ouders mij naar een kostschool in Oss te sturen om mij wat discipline bij te brengen (later zeer op prijs gesteld).
Gedurende het bombardement van 22 februari 1944 was ik op die kostschool, dus gelukkig had ik geen ervaring van deze rampspoed.

Wat verders? Het eindeloos overvliegen van Amerikaanse (overdag) en Britse ('s nachts) bommenwerpers richting Duitsland, belaagd door Duits afweergeschut en jachtvliegtuigen. Het hatelijke gedrag van de NSB'ers, de avondklok, de jodenvervolging, enz. enz. Het waren gebeurtenissen die mijn jonge brein niet helemaal begreep maar wel blijvend in het geheugen opsloeg.
 
Waarom ik deze stukjes geschreven heb? Natuurlijk om mijn kinderen bij te brengen dat oorlog nergens toe leidt dan verdriet, verwoestingen, wanhoop, verlies, honger en dood.

Aflevering 1: Market Garden (1)
Aflevering 2: Market Garden (2)
Aflevering 3: Market Garden (3)
Aflevering 4: Frontstad

terug

Reactie 0:

Jan van Welie, 17-09-2017: Nimweegse herinneringen uut Santo Domingo
Reactie 1:

Eve Mom, 06-10-2017: Hi Jan, bedankt. Ik heb het geleeze, mar Nimweegs is niet gemakkelik
Reactie 2:

Harry Burgers, 07-10-2017: Jan van Welie, herinner je mij nog uit de oorlogsjaren? Jouw ouders waren bevriend met mijn ouders. Ik had verkering met jouw zus Rinie. Veel groeten van de nu 93-jarige Harry Burgers
Reactie 3:

Jan van Welie, 07-10-2017: Natuurlijk, Harry Burgers, ik kan je nog heel goed herinneren. Jouw tehuis komt zelfs nog voor in mijn verhaal: "nog loater ginge we trug noar Nimweege weur we tereg kwoame, weer ien de kelder van zakenvrienden fan onse ouwelui"
Dat je "sjoege" kreeg met mijn zuster Riny dat weet ik ook nog, logisch toch, twee jonge mensen, een familie boven en de andere onder in de kelder, dat moet op verliefd worden uitdraaien.
Harry, hartelijke groeten van het kleine broertje van je ex, die nu 85 jaren oud is, zonder vrees vooruitziend naar naar de 100.
Reactie 4:

Janny de Bruijn, 08-10-2017: Dag Jan. Wat een prachtig verhaal en jouw Nimweegs is nog eurdig goed.
Zelf ben ik van vlak na de oorlog maar wel geboren in de Ottengas en op de Oude Stadsgracht op school gezeten. De tweelingbroer van mijn moeder, Jan Vergeer, is tijdens de granatentijd omgekomen op de Ganzenheuvel. Ik ben helemaal naar hem vernoemd en ik weet dat ik als meisje altijd vol aandacht luisterde naar de verhalen over wat de familie van mijn moeder allemaal had meegemaakt tijdens de oorlog.
Met vriendelijke groet, Janny de Bruijn Vergeer
Reactie 5:

Jan van Welie, 06-11-2017: Mooi om te lezen. Groetjes, uw naamgenoot.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: